wellustige


wellustige 1.0

iemand met wellust; iemand die wellust heeft; iemand die zich bezondigt aan wellust; wellustig persoon; wellusteling

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wellustige…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft wellust; is wellustig

    Algemene voorbeelden


    Er zijn verschillende gradaties in de hel: de meest verstokte zondaars, zoals de verraders van vrienden (Judas, Brutus en Cassius), zitten ergens onder in de trechter en lijden heviger pijnen dan bijvoorbeeld de wellustigen [...]. Zo worden de wellustigen door een wervelwind eeuwig voortgedreven, de uitdrukking van een leven dat zich door ongetemde lust heeft laten voortdrijven.

    http://www.kontekstueel.nl/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=32

    Tijdens zijn afdaling, komt Dante Paolo en Francesca tegen. Zij bevinden zich in de tweede hellekring, de kring der wellustigen. Francesca was uitgehuwelijkt aan de oudere broer van Paolo da Rimini. Paolo en Francesca werden echter verliefd op elkaar. Helaas betrapte de echtgenoot van Francesca hen toen de liefde opbloeide en hij vermoordde beide terstond. Omdat ze hun zonden voor hun dood niet meer konden opbiechten, belandden ze in de Hel.

    http://www.digischool.nl/ckv1/ckvdol/dante/dante1.html

    Sodoma was de stad van de wellustigen. Iedereen kroop op iedereen, man op man, vrouw op vrouw, ze deden het zelf met hun kinderen. Het was seks zonder doel. Dat is wat met de Sodomalegende bedoeld wordt.

    http://forum.politics.be/showthread.php?t=68453&page=100,