welvaartsziekte


welvaartsziekte 1.0

ziekte of aandoening die vooral voorkomt in landen waar de welvaart hoog is, bijvoorbeeld een hart- en vaatziekte

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een welvaartsziekte…

is een ziekte

  • [Plaats] komt vooral voor in landen waar de welvaart hoog is
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door een bepaald levenspatroon, waarin mensen bijvoorbeeld te veel eten en te weinig bewegen
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een hart- en vaatziekte, een bepaalde vorm van diabetes en wordt ook als naam gebruikt voor veel psychische klachten

    Hoofdsemagram: ziekte


    Algemene voorbeelden


    Deze ontwikkeling wordt gekenmerkt door het besef dat de economische groei in de geïndustrialiseerde samenlevingen leidt tot een leefstijl die het ontstaan van welvaartsziekten in de hand werkt.

    http://www.c3.nl/evv/ev.htm,

    Onze welvaartsziekten vind ik interessant. Het menselijk lichaam heeft sinds het begin een aantal mechanismen gekregen waardoor het zich in stand kan houden in barre tijden. Voedselgebrek is daar een voorbeeld van. In goede tijden bouwt een mens een voorraadje voedsel op in de vorm van vet, om dat in slechtere tijden weer te verteren. Zij die snel vet opbouwen en langzaam weer afbreken hebben een betere kans te overleven, oftewel, mensen met een laag basaalmetabolisme (BM), hebben de juiste genen om te overleven.

    http://oscar.messageboard.nl/7242/viewtopic.php?p=17,

    De helft van de Nederlandse beroepsbevolking beweegt te weinig. Door werken veroorzaakte aandoeningen als RSI en burnout steken steeds vaker de kop op. Hetzelfde geldt voor welvaartsziekten als overgewicht, diabetes, stress en depressie.

    Nederlands Dagblad,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een nieuwe welvaartsziekte

    Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle mannen ontevreden is over het eigen lichaam. Bij vijftig- tot honderdduizend Nederlandse mannen heeft dat geleid tot een nieuwe welvaartsziekte, het Adonis-complex.

    De Limburger,