werkhond


werkhond 1.0

hond van een ras dat geschikt is om bepaalde werken te verrichten, zoals vee hoeden en blinden geleiden; hond die gehouden wordt om werk te verrichten

Semagram


Een werkhond…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

 • [Functie] wordt gebruikt om bepaalde werkzaamheden te verrichten, bijvoorbeeld als herdershond of als blindengeleidehond
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gehoorzaam, volgzaam en gemakkelijk te trainen in behendigheidsoefeningen
 • [Deskundigheid of vaardigheid] is in staat om aangeleerde werkzaamheden op de juiste wijze uit te voeren

  Algemene voorbeelden


  Alle Sennenhunde waren werkhonden. Zolang ze voor hun functie geselecteerd werden is het ondenkbaar dat de boer of herder ooit zijn tijd en moeite zou verspild hebben aan een hond die karakterfouten vertoonde of die niet kerngezond was.

  http://www.berner-sennen.be/

  Volgens een telling in 1526 kwam men op 3.453.168 schapen en 40.000 herders. Als men ervan uit gaat dat een Mastin tegenwoordig in staat is om circa 200 schapen te beschermen, komt men op een aantal van zo'n 18.000 honden (werkhonden die bespijkerde halsbanden droegen, gecoupeerde oren hadden, vochten tegen wolven, hun pups in een hol onder de grond geboren lieten worden en buiten in de sneeuw en de koude wind sliepen).

  http://www.mijnlievelingsdier.nl/honden/mastin-espanol-rasbeschrijving.htm

  Het is niet toegestaan huisdieren mee te brengen in het gebouw, met uitzondering van zogenaamde 'werkhonden' zoals blindengeleidehonden.

  http://www.hhs.nl/studenten/statuut/statuut.html