wetenswaard


wetenswaard 1.0

waard om geweten te worden; het weten of kennen waard; wetenswaardig; interessant; belangwekkend
Veel minder gebruikt dan het synoniem wetenswaardig. De verbogen vorm wetenswaarde komt in het moderne Nederlands niet meer voor.

Algemene voorbeelden


Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een pixel- en een vectorbestand? Wat is een click-tag? Wat is (een profiel van) een Certified PDF? Allemaal zaken die 'wetenswaard' zijn in ons vak.

http://www.hgpdesign.nl/index.php?page=wetenswaard

Op deze pagina wil ik dingen vermelden en ter discussie stellen, die m.i. wetenswaard zijn. Als het er nog ooit van komt: regelmatig!

http://wetenswaard.wordpress.com/about/

Opvoeding is een bewonderenswaardige zaak, maar soms doet men er goed aan niet uit het oog te verliezen dat wat echt wetenswaard is niet kan worden aangeleerd.

http://www.logosdictionary.org/pls/dictionary/new_dictionary.gdic.sl?phrase_code=5492241

De inschrijving in het consulaat is niet verplicht maar wel ten zeerste aangeraden. Het stelt ons in staat u een identiteitskaart, een paspoort, certificaten, enz. af te leveren. Het is wetenswaard dat men volgens de Europese wetgeving altijd in het bezit moet zijn van een geldig nationaal identiteitsdocument, het bezit van een Spaanse of een Andorraanse verblijfskaart is onvoldoende.

http://www.diplomatie.be/barcelonanl/default.asp?id=29&ACT=5&content=10&mnu=29

Ik dacht eens gelezen te hebben dat katten de enige dieren zijn die spinnen tijdens zowel in- als uitademen. Wetenswaard lijkt me.

http://www.grenswetenschap.nl/nieuws/De-Illusie-van-432-Hz/,

Op deze site vind je [...] de wettelijke regelingen over de quota (saaie kost maar wel wetenswaard).

http://www.stemvrouw.be/nl/index.aspx?Id=Algemeen,

Welkom op de website van HuurdersBelangenvereniging Woudenberg. Op de website van ons vindt u veel wat wetenswaard is over onze vereniging.

http://www.hbvwoudenberg.nl/

Maar er valt meer op het brandstofetiket te lezen. Zo wordt het gemiddeld verbruik van deze specifieke auto ook in cijfers aangegeven. In dit geval 5,7 liter op 100 kilometer. Ofwel 1 liter op 17,5 kilometer. Vandaar dat groene label, natuurlijk. Overigens is dat allemaal bijzonder wetenswaard om de brandstofkosten van auto's met elkaar te kunnen vergelijken.

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2001/01/11/T013.htm,

Wetenswaard is dat uit een grote internationale studie blijkt dat drie genen die tegenwoordig geassocieerd zijn met coeliakie, de mensheid van oudsher bescherming hebben geboden tegen bepaalde bacteriële infecties. Zij boden dus vroeger meer kans op overleving.

http://www.decodex.org/huisartsyve/folders/glutenovergevoeligheid.html

Ter ere van de plaatsen in de wereld welke de mooie bijnaam 'Klein Zwitserland' (in het Frans: 'Petite Suisse') dragen werd in Geneve een monument opgericht. Een leisteen van Alle sur Semois maakt er deel van uit. Wetenswaard is dat dit monument bestaat uit tweehonderd blokken.

http://www.sursemois.be/neerlandais/curiositesnl/nlsuisse.html

Café Den Doornboom, gelegen aan de splitsing van de Gemeentestraat met de Woeringenstraat. Hoe dit café aan zijn naam gekomen is, weet niemand. Wetenswaard is wel dat in de groep kleine huizen naast het café in die jaren verschillende ambachten werden uitgeoefend.

http://www.kempenserfgoed.be/erfgoed/4227-caf-den-doornboom-nijlen-begin-20ste-eeuw