wetenswaardig


wetenswaardig 1.0

waard om geweten te worden; het weten of kennen waard; interessant; belangwekkend
Gebruikelijker dan het synoniem wetenswaard.

Algemene voorbeelden


Bijna elke maand wordt er een wetenswaardig project of expositie georganiseerd.

http://www.tubelight.nl/articles/1055/de-verzamelaar-verleidt,

Honger naar kennis? De wetenschapskort voedt u wederom met de wetenswaardigste weetjes uit de wondere wereld der wetenschappen.

http://www.schamper.ugent.be/taxonomy/term/6/all?page=3,

De auteur is benijdenswaardig goed thuis in de geschiedenis van de Griekse godsdienst: dat blijkt uit de 33 wetenswaardige godsdienst-historische inleidingen op de individuele goden, die echter niet op de tekst van de hymnen betrokken zijn: zo zijn alle inleidingen nagenoeg even lang.

De Standaard,

Het werkwoord krieuwelen wordt ook wel gebruikt voor klein, ineengedrongen schrijven, het woord krieuwen betekent kibbelen of krakelen. Het wetenswaardigst is de overeenkomst met krioelen, een synoniem van krieuwelen. De ie-uw combinatie wordt nu i-oe en dat zie je ook in het oude woord 'lieuw' wat scholekster betekent.

http://www.woordvandedag.nl/Woord.aspx/Krieuwel,

Wie Terlingens minutenlange monologen nog eens terughoort kan zich hooguit verbazen over zoveel wartaal, maar leuk was het wel. Zeker toen Terlingen zijn beschermheer Paul Meier (handelaar in knoopsgaten in het ware leven PR-voorlichter bij Finn Air) en diens chauffeur en dienstknecht maître Louis introduceerde alsmede de clowns ("Dag meneer", "Au loslaiten jai", "Wat maak jai nou?" "Jai moet dat doen, is afgesproken", "Iek wiel niet bai al die kiender") drs. Ruft en ir. K.F. Grinstra met de NOS-cursussen pokeren [...]. Woest, wild en wetenswaardig, schreef het blad Aloha, dat een avond in de studio vertoefde.

NRC,

Per saldo zou je het volgende kunnen vaststellen: waar de rest er niets toe doet, draait alles om de prijs. Vervolgens is het uiteraard wetenswaardig om na te gaan of dat een interessante propositie is.

http://www.debouwer.nl/index.htm

Een krant moet verslag uitbrengen over wat er aan wetenswaardigs in de wereld gebeurt, liefst ook nog met eigen analyse en commentaar.

Wennen aan vrede, K.L. Poll,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


 • een wetenswaardig artikel
 • een wetenswaardig bericht
 • een wetenswaardig blad
 • een wetenswaardig boek
 • een wetenswaardig boekje
 • een wetenswaardig detail
 • een wetenswaardig feit
 • een wetenswaardig onderwerp
 • een wetenswaardig tijdschrift
 • een wetenswaardig verhaal

Via "Nieuws" wordt u op de hoogte gehouden van de te starten activiteiten en andere wetenswaardige berichten.

http://www.recresco.nl/de-opleiding.html,

Wij adviseren om ondanks de dreigende komkommertijd tóch geregeld deze nieuwssite aan te blijven doen tijdens het (web-)surfen deze zomer, want wíj hebben onze vakantie inmiddels gehad. De berichtgeving zal gaan over nóg interessantere en wetenswaardigere onderwerpen en we doen binnenkort weer een serieuze poging om ook de allerlaatste bouwplaatsplaatjes hier zichtbaar te maken.

http://www.miridian.com/kt/2002/bouwtoezichtjuli2002.htm,

Claes verstaat de kunst om een grote belezenheid om te zetten in een mooi, spannend en ook nog wetenswaardig verhaal.

http://boekrecensies.trouw.nl/,

Nederland Gevelland. Een wetenswaardig boekje over enkele kunstige Nederlandse gevels. Met 11 gevelhuisjes die je zelf kunt bouwen.

http://www.antiqbook.com/books/bookinfo.phtml?o=vrg&bnr=021628

Wetenswaardig detail is dat deze twee nummers - Rockin' The Trolls en Blue Eyes - alleen live zijn ingezongen. Jan en Carola zingen de nummers met begeleiding van de originele orkestband.

http://www.bzn-online.com/cgi-bin/asp/general/index.asp?lang=dutch

Het brevier is een klein handig boekje met veel statische gegevens. Daarnaast bevat het ook een bloemlezing van een aantal artikelen uit Brauwelt. Het aardige daarvan is dat een aantal interessante weer in herinnering gebracht wordt, dan wel dat je in de gaten krijgt dat je een wetenswaardig artikel over het hoofd hebt gezien.

http://www.hobbybrouwen.org/artikel/herkansing.html,

Lopend Vuur is een wetenswaardig en een mooie blad, waarin met enige regelmaat artikelen staan over onze geloofsgemeenschap.

http://www.sintmartinus-hoogland.nl/

Ook heb ik in de meeste gevallen de beschrijving van lasten drukkende op het desbetreffende onroerende goed weggelaten, alhoewel ook dit wellicht een wetenswaardig feit oplevert voor een betrokken onderzoeker.

http://www.biljoens.demon.nl/ORADONGEN.htm

met bijwoord


 • erg wetenswaardig
 • heel wetenswaardig
 • zeer wetenswaardig
 • niet wetenswaardig

De vrouw van het Office de Tourisme d'Aubeterre gaf tekst en uitleg, terwijl Caroline, schichtig bijna, zich afzijdig hield. Allemaal heel wetenswaardig, maar ik was voor heel andere dingen van de Charente-Maritime naar de Charente gereisd.

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

In Budo wordt veel aandacht besteed aan de principes 'om het gevecht heen'. Dit betreft veelal de meer mentale facetten van de zelfverdedigingsoefeningen die daarbij bewust worden uitvergroot. Denk hierbij aan principes als zanshin, mushin, junanshin en karate ni sentenashi. Op zich zijn deze zeer wetenswaardig, nuttig en (uiteindelijk) noodzakelijk om in alle opzichten een compleet vechter (én mens) te worden, maar tevens complex en het kost behoorlijk wat tijd om ze daadwerkelijk te doorgronden.

http://www.wadokaratejutsu.nl/wadoversusbudo.html

Erg wetenswaardig de geschiedenis van het blanke Boere-volk in Suid Afrika. Ik ga deze reeks zeker volgen, kwestie van meer te weten over onze Afrikaanse taalgenoten.

http://www.blog.seniorennet.be/angeltjes/reageer.php?postID=645817,

Vindt u dat niet wetenswaardig? Cafetaria Gestel was vorige maand jarig! Wij vieren ons 10 jarig bestaan, En willen dat onze klanten niet voorbij laten gaan. Kom daarom donderdag 12 oktober snel, Voor de allergoedkoopste friet/snacks naar Cafetaria Gestel!

http://www.cafetariagestel.web-log.nl/,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: voor

 • wetenswaardig zijn voor iemand

'Op verschillende plaatsen in uw boek verwijst u naar politieke maneuvers en verkeerde beslissingen. Maar u blijft vrij algemeen. Men heeft de indruk dat u veel meer zou kunnen schrijven dat ook voor toekomstige generaties wetenswaardig is.'

De Standaard,

overig


 • iets wetenswaardigs
 • niets wetenswaardigs
 • veel wetenswaardigs
 • zoveel wetenswaardigs

We ontmoedigen gebruikers ook over zichzelf te schrijven (dat doe je op je eigen gebruikerspagina, als je vindt dat er iets wetenswaardigs over jezelf te melden is aan andere gebruikers).

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Snelcursus_(Onthoud),

Huisarts Ton (Toni) Verheij zette jaren geleden al veel wetenswaardigs over doping en sportgeneeskunde op het web.

http://www.veit.nl/93261-ton-verheij,

Zo, na 108 eerdere weekboeken, waarin we ons best gedaan hebben om iets zinvols en interessants aan het Internet toe te vertrouwen, gaan we deze week ons best doen om jullie aandacht vast te houden bij een document met helemaal niets interessants. Gewoon omdat het gewoonte is om wekelijks iets te schrijven, maar deze week is er niets wetenswaardigs te melden.

http://www.gucicanz.info/week_452.htm,

In de meeste van zijn stukken lijkt Van Gelder op die manier te werk te zijn gegaan, en het is verbazend, zoveel wetenswaardigs hij dan, schijnbaar onbevangen, te melden heeft.

NRC,

De gemoedelijke fietsverhuurder verkocht ons voor een paar gulden een nauwkeurige kaart van de omgeving en de gemoedelijke boekhandelaar wist veel wetenswaardigs te vertellen over de historie van het eiland.

NRC,

Vervolgens traceert de schrijfster wel de hele geschiedenis van het legendarische café; zij stelt vast wie de bron moet zijn voor die hardnekkige legende, namelijk de auteur van een boek over siropen- en likeurbereiding uit 1779. Misschien blijkt uit dit laatste ook meteen wat voor soort boek Harvest is. Er staat veel wetenswaardigs in, het is goed dat mevrouw David er zo veel werk van heeft gemaakt, maar een beetje vermoeiend is het wel.

NRC,

Onfalsifieerbare theorieën hebben een geringe wetenschappelijke waarde, wat zeggen wil dat ze geen betekenis hebben, ze delen niets wetenswaardigs mee.

Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding