wetenswaardigheidje


wetenswaardigheidje 1.0

feit, gegeven, detail dat het waard is om te weten; wetenswaardig feit; wetenswaardig detail; weetje

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wetenswaardigheidje…

is een feit

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zo bijzonder dat het het waard is om geweten of gekend te worden

    Algemene voorbeelden


    Sinds kort heeft KIJK een jonger broertje, het maandblad Zo Zit Dat, zelfde uitgever, zelfde hoofdredacteur. Het ziet er even fleurig en appetijtelijk uit, maar bevat veel meer kortere stukjes, en wetenswaardigheidjes die soms zo curieus zijn dat je wel eens argwaan krijgt.

    NRC,

    Wetenswaardigheidje? Toen de Birmezen een paar honderd jaar terug Ayutthaya belegerden wachtten de Thai gewoon het naderende regenseizoen af en dropen de Birmezen letterlijk weer af.

    http://www.thailandforum.nl/viewtopic.php?f=2116&t=818754&start=30,

    Zag laatst een wetenswaardigheidje op het nieuws; mannen die sterk ruiken zijn meer in trek bij vrouwen. Het windt ze op. Denk dat ik straks langs de viskraam ga voor wat geurtjes.

    http://www.waterkant.net/suriname/forum/viewtopic.php?pid=126941,

    Gevraagd elftalfoto's en wedstrijdverslagen, of gewoon leuke wetenswaardigheidjes van je elftal.

    http://www.vvharen.com/index.php?option=com_content&view=article&id=36:verslagen&catid=8:algemeen-jeugd&Itemid=47,

    Et pourtant… achter elk Frans zinnetje, zelfs het simpelste, het meest praktische, ligt een wereld aan wetenswaardigheidjes die niet alleen nuttig zijn om de taal behoorlijk te spreken maar ook om de smaak ervan en ervoor te pakken te krijgen.

    http://www.francofiel.nl/archives/3928,

    Op deze pagina zullen we allerlei wetenswaardigheidjes en nuttige zaken zetten. We krijgen bijvoorbeeld wel eens wat vragen over de bouw van een ooievaarsnest. Wellicht dat deze tekeningen die je kunt downloaden wat helpen.

    http://www.droonessa.nl/site/page28.aspx,

    Het is een aardig, pretentieloos boekje geworden, met meer en minder ter zake doende wetenswaardigheidjes en pikanterietjes (Hermans en Adriaan van der Veen samen op bordeelbezoek, bijvoorbeeld), waarin Brouwers de feiten die hij wist op te diepen op de hem geëigende, gestroomlijnde manier, zij het geregeld ietwat slordig, aan elkaar lijmt.

    De Standaard,

    Zomaar een wetenswaardigheidje. Vandaag, 22 mei, was 92 jaar geleden de geboortedag van onze grote vriend de geachte afgevaardigde Boer Koekoek, die in 1987 kwam te overlijden. Hendrik Koekoek werd in Hoogeveen geboren, werd landbouwer en richtte in 1958 de Boerenpartij op uit onvrede met de toenmalige landbouwpolitiek.

    http://www.veit.nl/177359-boer-koekoek,

    Eerst de warming-up, je lichaam een beetje warm maken met stappen en bewegen met armen en benen. Dan wat intensievere oefeningen, waardoor alle spieren een keer aan de beurt komen. Tussendoor wat leuke wetenswaardigheidjes, en voor je het weet is het weer voorbij, dat kwartiertje bewegen.

    http://www.gc-beverwaard.nl/pdf/juni'01web2.pdf,

    Het boekje bevat een trits spreekwoorden en zegswijzen die van dicht of ver iets met brouwen en bier te maken hebben. Verspreid in de publicatie vindt de lezer nog een of andere wetenswaardigheidje over de materie. Zo bijvoorbeeld dat de brouwers thans met kwalitatieve zomergerst brouwen die in maart wordt gezaaid en in augustus geoogst. Vroeger gebruikten zij wintergerst.

    De Standaard,