wijkverpleegkundige


wijkverpleegkundige 1.0

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met de verpleging, verzorging van zieken en hulpbehoevenden in hun eigen omgeving; iemand die in de wijkverpleging werkt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wijkverpleegkundige…

is een verpleegkundige; is een persoon

  • [Plaats] verpleegt, verzorgt zieken en hulpbehoevenden in hun eigen omgeving; werkt in de wijkverpleging

    Algemene voorbeelden


    De wijkverpleegkundige heeft een signalerende en coördinerende functie. Dat voorkomt ook dat er allerlei hulpverleners over de vloer komen die van elkaar niet weten wat ze doen.

    http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/toespraken/2010/02/08/wijkverpleegkundige-als-spil-in-de-wijk.html,

    Een wijkverpleegkundige is natuurlijk prima in staat om mensen te verplegen, maar doet veel en veel meer. Als een wijkverpleegkundige bij iemand thuis komt, neemt ze de hele situatie in ogenschouw. En indien nodig legt ze contacten met andere instellingen, bijvoorbeeld de woningcoöperatie, het welzijnswerk, de huisarts en de gemeente.

    http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/toespraken/2010/02/08/wijkverpleegkundige-als-spil-in-de-wijk.html,

    Een Wijkverpleegkundige werkt meestal bij thuiszorgorganisaties en geeft ondersteuning aan patiënten in de thuissituatie.

    http://www.nationaleberoepengids.nl/Wijkverpleegkundige

    Een Wijkverpleegkundige helpt voornamelijk patiënten die herstellen van een operatie of een (vaak chronische) ziekte hebben, gehandicapten en ouderen.

    http://www.nationaleberoepengids.nl/Wijkverpleegkundige

    Wat gebeurt er precies op het consultatiebureau? De arts en wijkverpleegkundige (en vaak ook de assistente) op het bureau volgen nauwkeurig de motoriek, de zintuigen, het gewicht, de groei en de ontwikkeling van je baby. Daarnaast geven ze je adviezen over de verzorging en opvoeding en kun je er met allerlei vragen op dat gebied terecht.

    http://www.ouder-kindzorg.nl/

    Mochten er vragen zijn betreffende de verzorging of voeding van uw baby, dan kunt u terecht bij de wijkverpleegkundige.

    http://www.kraamburopvg.nl/

    Wijkverpleegkundigen worden beschouwd als professionals. Een professional kan worden omschreven als iemand die een beroep uitoefent dat zich onderscheidt van andere beroepen (in de gezondheidszorg) door de volgende kenmerken: (a) De uitoefening van het beroep vereist een bepaalde deskundigheid (kennis en vaardigheden) die in dit geval door een HBO-opleiding wordt verkregen; (b) bij de uitoefening van een beroep behoort een grote mate van autonomie; en (c) het beroep kent specifieke normen, waarden, gedrags- en ethische regels, die zijn opgesteld door een overkoepelend orgaan zoals een beroepsassociatie of vereniging. Dit vormt het referentiekader van de professional.

    http://www.nivel.nl/ned/index.html

    Wijkverpleegkundigen, wijkziekenverzorgenden en bejaardenhulpen, huisartsen en apotheken zijn een belangrijke intermediaire doelgroep, waarmee in het bijzonder die ouderen kunnen worden bereikt die om een of andere reden (langdurig) afhankelijk zijn van zorg.

    http://www.nigz.nl/docfiles/project_grip_op_eigen_veiligheid.pdf,

    Met één druk op de afstandsbediening kunnen ouderen in Doetinchem eenvoudig een interactieve spraak- en beeldverbinding leggen met de wijkverpleegkundige. Vanuit huis via de tv, op elk gewenst moment [...]. Om contact te leggen met de wijkverpleegkundige hoeven zij alleen maar de afstandsbediening te pakken. In de zorgcentrale zitten altijd wijkverpleegkundigen. Voordeel boven de telefoon is dat de verpleegkundige de beller nu ook kan zien.

    Sp!ts,

    Specialistische kennis van wijkverpleegkundigen kan worden benut om zowel de zorg voor de cliënt als de samenwerking met ziekenhuizen en verzorgingshuizen te verbeteren. Wanneer wijkverpleegkundigen alert zijn op specifieke behoeften van (bepaalde categorieën) zorgvragers, kunnen zij de zorg innoveren en nieuwe 'zorgprodukten' ontwikkelen waarvoor financiering te vinden is. Een bedreiging is evenwel dat thuiszorgorganisaties nog maar beperkte financiële middelen hebben om te investeren in zorginnovatie.

    http://www.nivel.nl/ned/index.html

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen