wijnboer


wijnboer 1.0

iemand die wijndruiven verbouwt voor zijn beroep of uit liefhebberij

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wijnboer…

is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Het bepalen van het tijdstip van de oogst is de belangrijkste, maar ook de moeilijkste beslissing die een wijnmaker moet nemen. Dit geldt zeker voor de wijnboer in een wijnland als b.v. Frankrijk. Hier is de concurrentie groot en kan men zich onderscheiden door te gokken op het weer en later te oogsten dan de buurman. Men loopt echter het risico op een mindere oogst omdat het weer nooit exact te voorspellen is.

   http://www.wijnbouw.nl/

   Al meer dan twee weken ijsbeert Bernhard Werner door zijn huis, door het dorp, door de wijngaarden. Elke dag kijkt hij naar de thermometers op de twee heuvels waar hij met opzet druiven heeft laten hangen die zeer rijp moeten worden en stevig moeten bevriezen. Vorige week had het gekund. Op een nacht vroor het zes graden maar om 5 uur 's morgens kwam er een warme wind op. Wijnboer Werner is vandaag een gelukkig man. Eindelijk kan hij weer een hele nacht slapen. Gisteren wist hij dat het vandaag koud genoeg zou worden.

   De Standaard,

   Mijn vader was voor de zoveelste maal op rondreis door Frankrijk geweest, hij had weer gelogeerd in allemaal sjieke driesterren-hotels en had onderweg menige wijnboer van een partij goede flessen afgeholpen.

   Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

   Die Bordelese wijnproductie van ruim 5 miljoen hectoliter heeft een productiewaarde van 80 tot 82 miljard frank. De talrijke Bordelese wijnhandelaars doen daar wat franken bij. Zo ook de wijnmakelaars, wijnexporteurs, wijntransporteurs, wijnimporteurs en de lokale wijnhandelaars, waardoor die fles bij u thuis anderhalve maal tot tweemaal meer kost dan wat de wijnboer er voor ontving.

   De Standaard,

   In Frankrijk is het iedere wijnboer verboden om zijn akkers te bevloeien of te beregenen. Het hangt van het weer af of er veel water valt dan wel dat er grote droogte heerst. En dat bepaalt mede de aard en de kwaliteit van de verschillende wijnjaren. Ingrijpen door, in tijden van droogte, water op de akker te brengen is streng verboden. Wie dat doet wordt niet meer geclasseerd.

   Meppeler Courant,

   Wie vanuit Valwig naar de overkant kijkt ziet hoe de akkers in overzichtelijke rechthoeken zijn verdeeld. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de wijnboeren langs de Moezel tussen hun wijngaarden verharde wegen aangelegd voor hun landbouwmachines. Ze hebben greppels gegraven om het regenwater af te voeren zodat hun akkers na regenbuien niet meer zo lang onder water staan.

   NRC,

   Australië telt zo'n 5000 wijnboeren en 700 'winemakers'. In volume is het niet groter dan een gebied als Bordeaux, maar de potenties zijn nauwelijks te overschatten. De sector groeit stormachtig en het einde is nog lang niet in zicht.

   NRC,

   Alle sherry's rijpen minimaal 3 jaar in het solera-systeem. Dat bestaat uit op elkaar gestapelde vaten die worden gebruikt om wijnen uit verschillende jaren te mengen. In de onderste vaten (de solera, suelo = bodem) zit de oudste wijn. Uit deze vaten wordt de sherry gebotteld. De vaten daarboven (de criaderas) bevatten de jongere soorten die worden gebruikt om de onderste vaten aan te vullen. Zo kan de wijnboer altijd een constante kwaliteit, geur, kleur en smaak garanderen.

   http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

   Er zijn circa 25.000 wijndomeinen die sterk in grootte variëren, van zeer groot tot piepklein. De wijnboeren verhandelen de port niet zelf, maar verkopen hun oogst grotendeels aan de grote porthuizen, de 'portshippers'. De portshippers zorgen voor de verdere verwerking. In het Douro-gebied hebben zij allen hun eigen wijngoederen, de 'quinta's', waar zij de druiven persen en de wijn maken. Slechts enkele weken per jaar tijdens de oogsttijd in september zijn de wijnmakers hier dag en nacht in touw.

   http://www.delicatessenhuis.nl/

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • de Franse wijnboer
   • de Zwitserse wijnboer
   • Californische wijnboeren
   • Franse wijnboeren

   Maar naast kennis en opleiding wordt een deel van het succes van Australische wijn ook verklaard uit de moderne, industriële aanpak. Daarbij lijkt het gebrek aan traditie de Australiërs eerder tot voordeel te strekken in vergelijking met producenten als Frankrijk, Spanje en Italië [...]. Volgens Australische producenten leeft de Franse wijnboer in een keurslijf van regels, wetten en tradities.

   NRC,

   Het principe is eenvoudig : iedere Zwitserse wijnboer kan voor een periode van 3 jaar (5 jaar in Brussel) één of meerdere nissen 'huren' waar zijn verschillende wijnen in opgeslagen en tentoongesteld worden. Verder bevat iedere nis een prijslijst met het volledige gamma van de desbetreffende wijnbouwer.

   http://www.underthecork.be/nl/community/spuwemmer/home.html

   In de laatste decennia is de wijnindustrie haar kinderschoenen ontgroeid en beginnen steeds meer Amerikanen het succes van de Californische wijnboeren te benijden. Ook veel Europese wijnhuizen die zich in hun eigen land enigszins beperkt voelen op het gebied van uitbreiden, kiezen voor een actieve deelname in de Amerikaanse wijnbouw.

   http://www.druivenstok.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=23&category_id=5&option=com_virtuemart&Itemid=9&vmcchk=1&Itemid=9,

   Voor de Franse wijnboeren is de Australische concurrentie nog niet veel meer dan een speldeprikje. Maar naarmate de 'winemakers' wereldwijd een groter marktaandeel veroveren, zullen de Fransen zich toch steeds meer zorgen gaan maken.

   NRC,

   • de plaatselijke wijnboer
   • lokale wijnboeren
   • plaatselijke wijnboeren

   Wordt voor één dag 'wijnboer-druivenplukker' bij Vignobles Morandière in de Côte de Blaye. Zelf druiven plukken en persen bij deze lokale wijnboer die aansluitend een lunch serveert in zijn wijnkelder, net zoals zijn opa dat deed en zijn vader.

   http://www.domainelafontaine.com/userfiles/file/2012/Druivenoogst%20arrangement%202012.pdf

   Bezoek de wereldberoemde wijnkathedralen van Canelli, spreek af met een plaatselijke wijnboer om zijn wijnkelders te bezoeken, proef de lokale wijnen in een regionale enoteca en vooral ... geniet!

   http://www.verdita.com/culinair.html

   Terwijl hij naar de prachtige, uitgestrekte wijngaarden keek, dacht hij aan een artikel dat hij voor de krant had geschreven over een aantal wijnschandalen in Europa. Hij had het overgenomen van persbureau Reuter en met enkele interviews bij lokale wijnboeren opgefleurd.

   Ritueel des doods, Willem Zebregs,

   Het kwaliteitsverschil met de industriële grappa schuilt in bijvoorbeeld de volgende factoren: De kleine ambachtelijke "grappaioli" verkrijgen hun marc van plaatselijke wijnboeren. Het tijdsverloop tussen persing en distillatie kan hierdoor zo kort mogelijk blijven. De versheid van de gebruikte marc's is een kwaliteitsfactor van belang.

   http://www.lapresanella.com/

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: van

   • de wijnboeren van Bordeaux
   • de wijnboeren van Rio Grande do Sul

   De wijnboeren van Rio Grande do Sul willen dat de regering de invoertarieven voor buitenlandse wijn opnieuw optrekt.

   De Standaard,

   Toen de handelsbetrekkingen tussen Frankrijk en Engeland weer aangehaald werden in het begin van de 18e eeuw, hadden de wijnboeren van Bordeaux dan ook geen ander wapen in de strijd tegen de vloed van Spaanse en Portugese wijnen dan kwaliteit.

   http://www.delicatessenhuis.nl/

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen