wijndomein


wijndomein 1.0

afbeelding

Bron: Krano044
( CC BY-SA 3.0 )

landgoed waar men druiven verbouwt en over productiemiddelen beschikt om er wijn van te maken; domein met wijngaarden en infrastructuur voor wijnbereiding; wijngoed

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wijndomein…

is een domein

 • [Deel] heeft wijngaarden, productiemiddelen voor de wijnbereiding en opslagcapaciteit zoals wijnkelders
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een eigen domeinnaam
 • [Activiteit of handeling] legt zich toe op de druiventeelt; produceert daarvan wijn en bottelt deze vaak onder eigen flesetiketten en/of verkoopt zijn wijnproductie in vaten

  Algemene voorbeelden


  Er werd toen de Cathiards het wijndomein kochten weliswaar een geklasseerde grand cru geproduceerd, maar de kwantiteit ging ten koste van de kwaliteit [...]. De eerste succesvolle actie die Cathiard ondernam was het afschaffen van de plukmachine [...]. Hij schafte roestvrijstalen containers af en liet zijn eigen tonnen vervaardigen, van eikenhout uit eigen bos.

  NRC,

  Het wijndomein Saint Aix beslaat 85 hectare waarvan 75 hectare met aangeplante wijnstokken met de druivenrassen Cinsault, Carignan, Grenache, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah voor rood en rosé.

  http://www.aix-rose.nl/saint-aix-rose.html,

  Zuid-Afrika heeft een uiterst professionele wijnindustrie, met meerdere organisaties die trofeeën toekennen [..]. Eén van de tien wijndomeinen die het volgend jaar mogen zeggen dat ze de beste Zuid-Afrikaanse pinotage-wijn maken is Altydgedacht Estate, een wijndomein in Durbanville van de broers John en Oliver Parker. John Parker is de Viticulturist, Oliver Parker de Keldermeester en Etienne Louw de Wijnmaker.

  http://www.infozuidafrika.be/nieuws/absa-pinotage-top-10-vlaams-wijnsucces-in-zuid-afrika,

  Veel wijndomeinen of wijnhuizen in Griekenland zijn open voor bezoekers voor kennismaking met de wijngaarden en het testen van de smaak door de wijn te proeven.

  http://www.ecogriek.nl/griekse-producten/wijn