wijngoed


wijngoed 1.0

afbeelding

Bron: Krano044
( CC BY-SA 3.0 )

landgoed waar men druiven verbouwt en over productiemiddelen beschikt om er wijn van te maken; domein met wijngaarden en infrastructuur voor wijnbereiding; wijndomein

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wijngoed…

is een landgoed

 • [Deel] heeft wijngaarden, productiemiddelen voor de wijnbereiding en opslagcapaciteit zoals wijnkelders
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een eigen domeinnaam
 • [Activiteit of handeling] legt zich toe op de druiventeelt; produceert daarvan wijn en bottelt deze vaak onder eigen flesetiketten en/of verkoopt zijn wijnproductie in vaten

  Algemene voorbeelden


  Het wijngoed Monfalletto bevindt zich in het westelijke Barologebied [...]. De wijngaard Villero bevindt zich in het oostelijk gebied bij Castiglione Falletti. De Barolo Enrico VI DOCG, is afkomstig van de cru-wijngaard Villero [...], waar de nebbiolodruif door een combinatie van bodem en microklimaat de meest krachtige, aristocratische Barolo's voortbrengt.

  http://www.lapresanella.com/

  Het bedrijf heeft inmiddels meer dan 125 miljoen frank in het wijngoed Oremus geïnvesteerd [...]. Voor de investering kregen de Spanjaarden een klein landgoed van 50 hectare, wijnkelders met een lengte van vijf kilometer en 5000 vaten uitstekende wijn.

  De Standaard,

  Château Margaux is één van de beroemdste wijngoederen ter wereld [...]. Het wijngoed omvat 77 hectare voor rode wijn en 12 hectare voor witte wijn en er wordt ongeveer 75% cabernet sauvignon, 20% merlot [...] en voor de witte wijn Sauvignon blanc aangebouwd. De tweede wijn van het wijngoed heet Pavillon rouge; de witte wijn, Pavillon blanc wordt als de beste witte wijn van de Médoc beschouwd.

  http://frankrijk.wijnoverzicht.nl/wijnhuis-chateau-margaux-frankrijk.html,