wijnkelder


wijnkelder 1.0

afbeelding

Bron: Derek Voller
( CC BY-SA 2.0 )

kelder die dient om wijn in te bewaren en daartoe in principe voldoet aan een aantal eisen zoals een min of meer constante temperatuur, de juiste vochtigheid en de afwezigheid van ultraviolet licht, geuren en trillingen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wijnkelder…

is een kelder; is een ruimte; is een plaats

 • [Omvang concreet] is kleinschalig bij wijnopslag voor eigen gebruik en grootschalig, soms met een gangenstelsel, bij opslag voor de verkoop
 • [Functie] dient om wijn in te bewaren
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een min of meer constante temperatuur, een vochtigheid van circa 60% en is vrij van ultraviolet licht, geuren en trillingen

  Hoofdsemagram: kelder


  Algemene voorbeelden


  Ze voorzien ook plaats voor een wijnkelder. 'Aan welke criteria moet die voldoen?' Temperatuur: ideaal is een constante temperatuur van 11°C [...]. De temperatuurschommelingen mogen niet te bruusk zijn, want dan gaat de kurk krimpen of uitzetten [...]. Licht: [...] Wijn houdt evenwel niet van ultraviolette stralen. Vermijd dus zonlicht en tl-lampen.

  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G2B1SJKSG,

  De wijnkelder van het kasteel herbergt een ruime keuze aan vooral Bordeauxwijnen, maar ook Bourgogne- en Elzasliefhebbers komen ruimschoots en tegen schappelijke prijzen aan hun trekken.

  De Standaard,

  Voor de investering kregen de Spanjaarden een klein landgoed van 50 hectare, wijnkelders met een lengte van vijf kilometer en 5000 vaten uitstekende wijn.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  wijnkelder 1.1

  de verzameling flessen wijn die is opgeslagen in een wijnkelder; de wijnflessen in een wijnkelder

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een wijnkelder…

  is een verzameling flessen; is een hoeveelheid

    Algemene voorbeelden


    Het gevolg is dat de hele inboedel van het klooster en hotel [...] openbaar wordt verkocht. Ook de gebouwen van klooster en villa worden onderhands verkocht. De imposante wijnkelder werd vorig jaar al geveild. Die inboedel bestaat uit ruim tweeduizend loten.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de sublieme wijnkelders

    Een absolute aanrader zijn de sublieme wijnkelders van Pommery, waar we verwacht worden voor een uitgebreide degustatie.

    https://www.samac.be/activiteit.php?nr=144