winteraardappel


winteraardappel 1.0

aardappel die laat wordt geplant en geoogst, en die geschikt is voor langdurige opslag gedurende de hele winter; bewaaraardappel voor winteropslag

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een winteraardappel…

is een aardappel

  • [Plaats] wordt opgeslagen in een droge, koele ruimte
  • [Duur] wordt 's winters gegeten
  • [Tijd] wordt geoogst in het najaar
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan langdurig bewaard worden

Algemene voorbeelden


Ze kon nog geen dertig zijn, maar de vrouw leek twee keer zo oud met haar grijze haar, geplooide huid en blauwe aderen die in ondervoed vlees klopten. Haar gezicht was zo rimpelig als een winteraardappel.

http://www.ibooksonline.com/38/OEBPS/In_het_hart_split_31.html

De even nuchtere als lyrische landschapsbeschrijvingen zetten zich voort in de beelden waarmee het innerlijk van de personages gestoffeerd wordt. De een verschrompelt als 'een winteraardappel waar de vorst zijn tanden in heeft gezet', een ander heeft gedachten als 'een zwaluwnest waarin de muziek alle eieren stuksloeg'.

http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/behekst-door-een-19de-eeuws-manwijf-lyrische-gothic-novel-van-herbj%C3%B6rg-wassmo,

Voor langdurige opslag zijn de late (zgn. winteraardappelen) het meest geschikt.

http://www.smulweb.nl/artikelen/157966/Aardappelen,

Wij streven er naar het hele jaar door aardappelen in voorraad te hebben. Dat begint met de nieuwe oogst, als wij begin juli de eerste frieslander rooien. Al gauw daarna komt de eerste parel uit de grond. En tenslotte komen de echte bewaaraardappelen in september binnen. De vroege aardappelen zijn goed te houden tot het eind van het jaar, daarna bestaat de kans dat zij gaan uitlopen. De late aardappelen zijn de echte winteraardappelen.

http://www.blekenbrink.nl/huisverkoop.htm,

Aardappels: mijn vader was er het hele jaar mee bezig! Vroege aardappels zelf verbouwen in de moestuin, daarna de winteraardappels opzoeken bij de boer, vergelijken, proeven en daarna opslaan in de kelder!

http://jacobhesseling.wordpress.com/page/312/,

De vanaf maart verkrijgbare nieuwe aardappels moet u zo snel mogelijk gebruiken. Winteraardappels kunt u op een donkere, koele en vooral droge plaats opslaan.

http://www.weegclub.nl/forum/eetdagboekje-tzonnetje-t10976-4800.html,

We hadden vroeger winteraardappels en dan sloegen we ze op voor het hele winter seizoen.

http://www.hvc-capelle.nl/download/studie/gesproken_geschiedenis/Alida%20den%20Hollander%20over%20de%20oorlog%201940.pdf,