winterband


winterband 1.0

rubberband voor een motorvoertuig die door zijn zachtere rubbersoort en meer dwarse profielgroeven een betere grip biedt op de weg bij koude, winterse temperaturen en gladheid dan een zomerband

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een winterband…

is een band

  • [Materiaal] bestaat uit zachter rubber dan een zomerband
  • [Structuur] heeft meer dwars lopende profiellijnen dan een zomerband
  • [Tijd] wordt gebruikt in de winterperiode
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] geeft een betere grip op het wegdek bij winterse rijomstandigheden
  • [Behandeling of bewerking] wordt op een motorvoertuig geplaatst ter vervanging van een zomerband
  • [Gebruikswijze] wordt gebruikt bij koude temperaturen en gladheid op de weg
  • [Onderscheid of tegenstelling] onderscheidt zich van de zomerband door zijn diepere groeven

Hoofdsemagram: band


Algemene voorbeelden


Winterbanden zijn een stuk veiliger met de vorst dan andere banden. Het rubber van de winterbanden is zo gemaakt dat het ook bij vorst flexibel blijft. Hierdoor heb je meer grip dan bij een harde bevroren band. Ook het profiel van winterbanden biedt voordelen bij koude en vorst. Ze hebben diepere groeven waardoor het waterafvoer beter is. Ook is het profiel zo opgebouwd dat de banden meer grip hebben in de sneeuw.

http://plazilla.com/tips-autorijden-in-de-sneeuw,

Het profiel en de samenstelling van het rubberloopvlak is bepalend voor het verschil tussen zomer- en winterbanden. Winterbanden hebben een meer dwars gericht profiel. Dat verbetert de greep op een glad oppervlak. Ook is de rubbersamenstelling zachter dan van een zomerband. Zomerbanden hebben over het algemeen ook groeven in de lengterichting voor de stabiliteit op hogere snelheden. Er is een hoofdkanaal voor het wegpompen van water tijdens zware regenbuien.

Reformatorisch Dagblad,

Rubber wordt harder naarmate het kouder wordt buiten. Door de zachtere samenstelling van de winterband, blijft deze flexibel tijdens de koude maanden. Ook bevat een winterband meer lamellen in het profiel. Dit geeft de band een goede grip op een gladde weg.

http://auto-en-vervoer.infonu.nl/auto/82015-winterbanden-prijzen-en-de-winterbandentest.html,

Winterbanden [...] zijn ontwikkeld om optimaal te presteren tijdens de winter. Speciaal ontwikkelde loopvlakken en rubbersamenstellingen zorgen voor een uitstekende prestatie in elk winters weertype. Bij sneeuw, smeltende sneeuw, regen of ijs.

http://www.conti-online.com/generator/www/nl/nl/uniroyal/banden_new/themas/winterbanden/winterbanden.html,

Winterbanden hebben beter grip door een zachtere rubbersamenstelling en een aangepast profiel. Daardoor presteren ze optimaal in het winterseizoen [...]. Winterbanden presteren onder winterse omstandigheden duidelijk beter dan de vier-seizoenenband. Winterbanden zijn geschikt om over een besneeuwde bergpas te rijden, terwijl je met all season banden daar veel eerder sneeuwkettingen moet omleggen. Bij het wegrijden in de sneeuw of bij bochten blijkt een winterband meer grip op de weg te hebben dan de vier-seizoenenband.

http://www.anwb.nl/auto/tests/bandentests/winterbandentest/2011,

Nieuwe winterbanden hebben meer profiel dan zomerbanden. Zomerbanden hebben normaal een profiel van ongeveer 7.5 mm en winterbanden 9.5 mm.

http://plazilla.com/veilig-de-winter-door-met-winterbanden-onder-de-auto,