zomerband


zomerband 1.0

afbeelding

Bron: User:Mattes
( CC BY-SA 3.0 )

rubberband voor een motorvoertuig die door zijn hardere rubbersoort en brede, lange, minder dwarse profielgroeven een betere grip biedt op de weg bij warme, zomerse temperaturen en meer koersvastheid bij hogere snelheid dan een winterband

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zomerband…

is een band

  • [Materiaal] bestaat uit harder rubber dan een winterband
  • [Structuur] heeft lange, brede en minder dwarse profielgroeven dan een winterband
  • [Tijd] wordt gebruikt in de zomerperiode
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] voert goed warmte af; geeft een betere grip op het wegdek bij zomerse rijomstandigheden; zorgt voor meer koersvastheid bij hogere snelheid
  • [Behandeling of bewerking] wordt op een motorvoertuig geplaatst ter vervanging van een winterband
  • [Gebruikswijze] wordt gebruikt bij warme temperaturen
  • [Onderscheid of tegenstelling] onderscheidt zich van de winterband door zijn minder diepere groeven

Hoofdsemagram: band


Algemene voorbeelden


Het profiel en de samenstelling van het rubberloopvlak is bepalend voor het verschil tussen zomer- en winterbanden. Winterbanden hebben een meer dwars gericht profiel. Dat verbetert de greep op een glad oppervlak. Ook is de rubbersamenstelling zachter dan van een zomerband. Zomerbanden hebben over het algemeen ook groeven in de lengterichting voor de stabiliteit op hogere snelheden. Er is een hoofdkanaal voor het wegpompen van water tijdens zware regenbuien.

Reformatorisch Dagblad,

Het karakter van een zomerband is een band met de juiste remweg die daarnaast een juiste koersvastheid aan uw auto geeft en ook nog eens rijgenot. Vandaar dat een zomerband een lijnprofiel heeft met een geringe dwars profilering.

http://www.vossestein.nl/nieuws/70-acties/44-winterbandenactie-nu-vanaf-299-.html

Over het algemeen worden zomerbanden gezien als 'reguliere' banden. Ze zitten dan ook standaard onder een nieuwe auto. Zomerbanden bieden in het Nederlandse klimaat de beste rijeigenschappen doordat ze veel grip geven, water goed afvoeren en lang meegaan. Doordat het rubber van zomerbanden stug en hard is kunnen de banden goed tegen warmte. Bij temperaturen onder de 7 graden Celsius wordt het aangeraden om winterbanden onder uw auto te laten monteren.

http://www.autogarage.nl/auto/banden/kopen/zomerbanden/

Zomerbanden hebben een optimale grip bij een temperatuur boven 7 graden Celsius. Ze kunnen veel warmte afvoeren en hebben een lange levensduur. Winterbanden presteren echter beter bij een temperatuur onder 7 graden Celsius.

http://www.zomerbandenkopen.nl/nl/banden/

Tussen zomerbanden en winterbanden zit een onwezenlijk verschil. Het grootste verschil zit hem in de samenstelling van de rubber. Door deze samenstelling kan de winterband beter tegen de kou en de zomerband beter tegen de warmte. Daarnaast is ook de profilering anders vormgegeven. Zo is het profiel van de zomerband breed, lang en heeft het een eenvoudig blokvormig patroon op het loopvlak. Het patroon zorgt voor extra grip doordat de wrijving met het wegdek constant en geoptimaliseerd is. De groeven die de winterbanden typeren vervormen zodra ze in contact komen met het wegdek. Ze reageren als kleine tandjes die zich in sneeuw vastbijten waardoor de banden meer grip hebben en de auto dus meer wegligging. Ook de remweg wordt aanzienlijk korter wanneer het sneeuwt of ijzelt. Ook kunt u gemakkelijker manoeuvreren met winterbanden.

http://www.winterbandenmetvelg.nl/het-verschil-tussen-zomerbanden-en-winterbanden.html,

Nieuwe winterbanden hebben meer profiel dan zomerbanden. Zomerbanden hebben normaal een profiel van ongeveer 7.5 mm en winterbanden 9.5 mm.

http://plazilla.com/veilig-de-winter-door-met-winterbanden-onder-de-auto,