winterrogge


winterrogge 1.0

afbeelding

Bron: maureenb2
( CC BY-NC 2.0 )

vorstbestendige soort van rogge die tot in de herfst gezaaid wordt en geoogst wordt in het begin van de zomer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Winterrogge…

is rogge; is een graangewas; is een plant

  • [Functie] wordt gekweekt voor de graanopbrengst, als bodembedekker of voedergewas of om als groenbemester te worden ondergeploegd
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gezaaid van laat in de zomer tot in oktober en is niet vorstgevoelig; wordt geoogst in het begin van de zomer

    Hoofdsemagram: rogge


    Algemene voorbeelden


    Een goed voorbeeld van een wintergraan is winterrogge. Deze wordt gezaaid in de herfst, komt vervolgens op als soort grasrozet en gaat pas een stevige stengel geven als er kou overheen is gegaan. Zomerrogge wordt gezaaid in het voorjaar en kan niet tegen vorst. Winterrogge brengt belangrijk meer op dan zomerrogge.

    http://www.encyclopediedrenthe.nl/Wintergraan

    In de eerste helft van oktober wordt de rogge ingezaaid. In juli, begin augustus wordt deze winterrogge geoogst.

    http://hetreestdal.nl/?p=966,

    Loonbedrijf Van der Berg oogst winterrogge op 2 augustus 2011.

    http://www.yourepeat.com/g/Winterrogge/,

    Rogge wordt vooral geteeld om er roggebrood van te maken. Rogge wordt voornamelijk op de zand- en dalgronden verbouwd. Voor de teelt van winterrogge worden vrij bestoven rassen en hybriderassen gebruikt. Rogge behoort tot de grassenfamilie en is eenjarig (zomerrogge) of tweejarig (winterrogge). Winterrogge heeft voldoende koude nodig om te kunnen bloeien. Winterrogge bloeit in mei. Zomerrogge bloeit wat later.

    http://www.hofmanap.nl/index.php?item=rogge-zomer--per-kg_&action=article&aid=134&lang=NL

    Rogge kan als groenbemester, voedergewas en/of voor bodembedekking worden geteeld. Zowel zomerrogge als winterrogge zijn hiervoor geschikt. Winterrogge kan echter later worden gezaaid en is niet vorstgevoelig. Daarom wordt vrijwel altijd gekozen voor winterrogge. Het gewas is zeer geschikt als groenbemester na gewassen die laat het veld ruimen.

    http://www.kennisakker.nl/kenniscentrum/handleidingen/teelthandleiding-groenbemesters-winterrogge,

    Winterrogge is een belangrijke component in veevoergrondstoffen en wordt ook ingezet als groenbemester. Het is een gezond en droogtetolerant gewas en niet veeleisend. Winterrogge kan tot in oktober gezaaid worden en is niet vorstgevoelig.

    http://www.limagrain.nl/web/Akkerbouw/Winterrogge-1.htm,