woerd


woerd 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

mannetjeseend

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een woerd…

is een eend; is een dier

  • [Kleur] heeft bij de meeste soorten een kleurig verenpak, in tegenstelling tot de wijfjes met meer voor het broeden geschikte schutkleuren
  • [Geslacht] is een mannetje
  • [Betrekking of relatie] behoort tot de eendensoorten

    Algemene voorbeelden


    Aan het einde van de winter spelen ze hun "gezelschapsspel" waardoor de paring wordt vergemakkelijkt. De mannetjes verzamelen zich en zetten de veren op hun kop recht overeind, waarmee ze te kennen geven dat wat hen betreft de balts kan beginnen. Vervolgens duikt plotseling het wijfje in ineengedoken houding op temidden van de woerden en zwemt in kringetjes langs zoveel mogelijk mannetjes, waarbij ze heel nadrukkelijk knikjes maakt met haar kop. De heren beginnen uit alle macht te schudden en grommend te sissen. Dan kiest zij een mannetje uit en jaagt met een mekkerend "kèkèkèkèkèkèkèkèkè" de andere weg.

    http://www.dessie.be/vogels/lijst.htm,

    Onmiddellijk kwam de witoogeend aangezwommen om het voedsel op te slobberen. En nu zag Renier wat er haperde: de linkervleugel was onnatuurlijk verwrongen en sleepte met de toppen van de pennen in het water. In het uiterste hoekje van zijn gezichtsveld zag hij plotseling nog een witoogeend, waarschijnlijk de woerd die bij het verongelukte wijfje gebleven was en die nu uitermate achterdochtig de mannaregen uit het tralieraampje gadesloeg. Renier katapulteerde met de vingers ook enkele hompjes in de richting van de achterdochtige achterblijver, maar dat had een averechts effect: de woerd maakte zich bliksemsnel uit de voeten.

    Requiem voor de geitenmelker. Een schelmenroman, Robin Hannelore,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen