woestijnbewoner


woestijnbewoner 1.0

iemand die gewoon is in de woestijn te wonen; iemand die in de woestijn leeft; iemand die deel uitmaakt van een volk dat in de woestijn leeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een woestijnbewoner…

is een bewoner; is een persoon

  • [Groep] behoort tot een volk dat in de woestijn woont
  • [Plaats] woont in de woestijn

    Hoofdsemagram: bewoner


    Algemene voorbeelden


    Kris D. is een gewiekste: zo'n man verkoopt zand aan woestijnbewoners, zeewater aan zuinige Zeeuwen en een tweepersoons rollebolbed aan Zijne Heiligheid te Rome. Het type verkoper waarbij de klant vanaf seconde één denkt: 'Uitkijken dat ik niet in het pak wordt genaaid' en vervolgens bekwaam in het pak wordt genaaid.

    De Limburger,

    Nederlandse kinderen van het jaar 2000 zullen op een ander maatschappelijk leven moeten worden voorbereid dan die van 50 jaar terug, of dan die van mensen in Zuid-Amerika, van eskimo's in Alaska, van woestijnbewoners. Maar in alle tijden en overal ter wereld is het noodzakelijk, dat kinderen, onder de leiding van ouders, worden gevormd en zich volgens bepaalde regels leren gedragen.

    http://www.riagg-rnw.nl/homepage/index1.htm

    Bij bedoeïenen denken de meeste mensen aan woestijnbewoners. In Oman leven echter ook tal van visbedoeïenen die het ritme van de vissen volgen. Ze duiken pareloesters en zeeoren (een soort slakken met een parelmoerlaag op de schelp) op en houden zich in de zomermaanden bezig met de dadeloogst.

    http://www.demorgen.be/magazine/de-allermooiste-routes-bb8684d0/,

    De in Petra gebleven Edomieten waren intussen langzaam maar zeker geinfiltreerd door nomadische stammen uit het noord-westen van Arabië. Zij spraken geen Arabisch maar Aramees, de taal waarvan ook Jezus Christus zich later bediende. Deze woestijnbewoners, Nabataeërs genaamd, voorzagen aanvankelijk in hun levensonderhoud door kamelen te fokken en karavanen te plunderen. Maar in het ontvolkte gebied in en rondom Petra, rijk gezegend met waterbronnen, zagen zij nieuwe mogelijkheden. Zij vermengden zich met de resterende Edomieten en gingen landbouw en veeteelt beoefenen.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    woestijnbewoner 2.0

    dier dat gewoon is in de woestijn te wonen; dier dat in de woestijn leeft; dier met de woestijn als natuurlijke leefomgeving

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een woestijnbewoner…

    is een bewoner; is een dier

    • [Plaats] woont in de woestijn; heeft zijn leefgebied in de woestijn

      Hoofdsemagram: bewoner


      Algemene voorbeelden


      Van de Australische muizen zijn ook de woestijnbewoners interessant: de Australische springmuizen met hun lange staart die ze gebruiken om in evenwicht te blijven (tijdens het springen).

      http://www.dessie.be/wildlife/nieuwe_wereld.htm

      In de op de Noord-Amerikaanse Saratoga Desert geïnspireerde woestijn zitten de dieren niet in hokjes en moeten de bezoekers zelf op zoek naar de woestijnbewoners. Bioloog J. Ensing: "Het zijn heel eenvoudige diertjes die in een gewone dierentuin nauwelijks aandacht zouden krijgen. Maar hier zijn de mensen heel enthousiast als ze er een zien, want die hebben ze dan zelf ontdekt."

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      met koppelwerkwoord


      • een woestijnbewoner zijn

      De Arizona-scorpioen is een woestijnbewoner en terraria voor deze soorten kunnen het best veel bodemoppervlak hebben, hoogte is niet erg belangrijk, dit is alleen aan te raden voor de oerwoudbewoners.

      http://www.kameleon.to/

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding