woker


woker 1.0

(pejoratief,neologisme,sociologie sociale bewegingen [sociale groepen])

iemand die woke is; iemand die alert is op maatschappelijke misstanden, zoals racisme en discriminatie; wokie
Vaak als denigrerende term gebruikt voor mensen die hun woke gedachtegoed te veel aan anderen zouden opdringen.
Zie ook : woke

Semagram


Een woker…

is een persoon

 • [Overtuiging of levensbeschouwing] bevindt zich doorgaans links in het politieke spectrum
 • [Activiteit of handeling] is alert op mogelijke maatschappelijke misstanden, zoals racisme en discriminatie, en stelt die aan de kaak
 • [Waardering] wordt door mensen die deze term gebruiken vaak gezien als te drammerig en overdreven politiek correct

  Algemene voorbeelden


  Wokers, dat zijn mensen die woke zijn (van 'woke', de verleden tijd van 'wake up', wakker worden): zich scherp bewust van alles wat fout en onrechtvaardig is in de samenleving. Er bestaat geen vastomlijnde groep van mensen die woke zijn. Een woker kan iemand zijn die niet 'he' of 'she' zegt, maar 'they', of in het Nederlands niet 'hem' of 'haar' maar 'hun', omdat je mensen niet op een geslacht mag vastprikken.[...]. Wokers vinden Zwarte Piet niet kunnen, verfoeien de erfenis van Leopold II, willen overal meer diversiteit forceren en reizen met een schip naar Zuid-Amerika, terwijl je er met het vliegtuig een stuk sneller bent. Wokers pleiten voor een nieuwe geschiedschrijving, want de oude is geschreven door de bril van een superieure blanke man. Ze zijn vaak links en klimaatbewust en hun felste tegenstanders zitten ter rechterzijde.

  Gazet van Antwerpen,

  Wat werkelijk een nieuw debat verdient, is de reden waarom de wokers zo hysterisch te werk gaan. Misschien willen ze door hun terreur op de sociale media, de broodroof van academici en anderen, hun onmacht verhullen.

  De Standaard,

  De wokers hebben hun eigen lingo, en zullen niet rusten totdat de niet-wakkeren ook de juiste termen bezigen.

  NRC Handelsblad,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • het debat voeren

  De onverzoenlijke manier waarop de wokers het debat voeren, kan wel degelijk intimiderend zijn. [...]. Er wordt geen millimeter toegegeven, ieder tegenargument is belachelijk, typisch iets voor een witte man om te zeggen!

  De Standaard,

  met adjectief ervoor


  • de progressieve wokers
  • radicale wokers

  De criminaliteitscijfers zijn ondanks een stijging in radeloze tijden niet erg verontrustend, maar vanwege een fel belichte schietpartij op Times Square in de aanloop naar de verkiezingen kreeg Adams vanzelf veel New Yorkers op zijn hand. De progressieve wokers, die onder meer ijverden voor een politiehervorming, delfden het onderspit.

  De Standaard,

  'Witheid' is het centrale probleem voor radicale wokers.

  NRC Handelsblad,

  met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • de oprukkende wokers

  "Met WNL heeft hij voor elkaar gekregen dat de publieke omroep niet uitsluitend voor en door de oprukkende wokers wordt gemaakt. Best handig als er ten oosten van Utrecht ook nog eens iemand (desnoods een witte man!) tv wil kijken."

  NRC,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: in

  • de wokers in de VS
  • de eerste woker in ons land

  De wokers in de VS schieten soms zo ver door dat ook linkse intellectuelen en artiesten het ervan op hun zenuwen krijgen. In de woorden van komiek Dave Chappelle: "Je kunt tegenwoordig blijkbaar nooit woke genoeg zijn."

  Gazet van Antwerpen,

  De eerste 'woker' in ons land was de stewardess Gabrielle Defrenne. Ze stapte naar de Belgische en Europese rechter om als vrouw gelijk loon voor gelijk werk te krijgen.

  De Standaard,

  in voorzetselgroep


  • (ten strijde trekken) tegen de wokers
  • voor de wokers

  In zijn laatste show SuperNature en op Twitter trekt hij ten strijde tegen de wokers, die hij als kleinzielige censors beschouwt.

  NRC,

  Want zo zit het voor de wokers, lig je in de goot, ben je gehandicapt, ben je wees of wat voor ellende je dan ook mag treffen, jij bent de onderdrukker en ben je bijvoorbeeld welvarend, uit een stabiel rijk gezin en heb je een topbaan en een mooi huis maar ben je zwart dan ben je de onderdrukte.

  https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/kijk-uit-voor-het-verschrikkelijke-wokespook,

  met telwoord ervoor


  • de eerste woker

  De eerste 'woker' in ons land was de stewardess Gabrielle Defrenne. Ze stapte naar de Belgische en Europese rechter om als vrouw gelijk loon voor gelijk werk te krijgen.

  De Standaard,

  met onbepaald voornaamwoord


  • veel wokers

  Wie jou in je overtuigingen 'kwetst', is per definitie een leeghoofd dat moet zwijgen tot het zich 'geïnformeerd' heeft - lees: de ware leer heeft omhelsd. Veel wokers verkiezen inderdaad politieke correctheid boven een open en vrij debat, zoals uit tal van incidenten in de academische en culturele wereld gebleken is.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als deel van een afleiding


  Overige woordfamilieleden


  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2020
  Samenhangende woorden (betekenis) woke; wokeness; wokie; wokisme