zandhonger


zandhonger 1.0

(politiek en bestuur; natuur, milieu en energievoorziening)

proces waarbij door een verminderde werking van de getijden de aanwas van zand terugloopt, het tot dan toe aanwezige zand op zandplaten voor en aan de kust wordt weggespoeld en voormalige stroomgeulen langzamerhand dichtslibben

Semagram (extra betekenisinformatie)


Zandhonger…

is een proces

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] betreft een proces waarbij door een verminderde werking van de getijden de aanwas van zand terugloopt, het tot dan toe aanwezige zand op zandplaten voor en aan de kust wordt weggespoeld en voormalige stroomgeulen langzamerhand dichtslibben

    Algemene voorbeelden


    Het woord staat niet in Van Dale: 'zandhonger'. Het is de waterstaatkundige term voor een verschijnsel dat zich al jaren in de Oosterschelde voordoet. Sinds dit estuarium in 1986 werd afgesloten met een stormvloedkering in de vorm van een doorlaatbare pijlerdam, verminderende het tijverschil met dertien procent. De stroomsnelheden liepen met dertig procent terug en de geulen zijn nu dieper dan nodig is voor de hoeveelheid water die erdoorheen stroomt. Omdat de geulen geneigd zijn zich met zand te vullen, wordt er continu zand van de platen weggespoeld. De platen kalven af en vallen korter droog dan voorheen.

    NRC,

    "Een goed voorbeeld van wat ik ecologische wederopbouw noem. Zo moeten we overal aan de slag waar we de boel verknalden; we moeten gewoon weer aanschuiven bij moeder natuur." Ook de Oosterschelde in zijn nieuwe gedaante kan tot op zekere hoogte (de 'zandhonger' woedt voort) model staan voor dit aanschuiven, maar het heeft wel wat gekost: bijna acht miljard gulden, circa vijf miljard meer dan het 'open alternatief' met dijkverzwaring.

    NRC,

    Aan de Waddenkust moet de veerkracht, vanwege de zeespiegelstijging en zandhonger, op enkele plekken worden vergroot.

    http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

    De achteruitgang van de Oosterschelde is niet tegen te houden. Schorren, slikken en platen blijven afkalven, de geulen blijven vollopen met zand. Het verschijnsel is 'zandhonger' gedoopt. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) legt zich erbij neer dat de zandhonger van de Oosterschelde niet te stillen is. Wel moet de achteruitgang zoveel mogelijk worden afgeremd.

    BN/De Stem,

    Niettemin is volgens LNV aan een afname van de platen met ongeveer 50 hectare per jaar niet te ontkomen. Het betekent dat de Oosterschelde uiteindelijk afvlakt tot een bak water. De zandhonger heeft alles te maken met aanleg van de stormvloedkering in de monding van de zeearm. Daardoor is een fikse vermindering van het getijverschil opgetreden. Ook de stroming is afgenomen.

    BN/De Stem,