zaterdagopvang


zaterdagopvang 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; onderwijs en opvoeding)

het opvangen van kinderen op zaterdag door een speciaal daarvoor uitgeruste instelling; in het bijzonder: het opvangen van geestelijk, lichamelijk of meervoudig gehandicapte kinderen door een speciaal daarvoor uitgeruste instelling

Algemene voorbeelden


Kinderdagcentrum De Regenboog in Middelharnis biedt wekelijks zaterdagopvang voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke handicap. Zowel kinderen die het kinderdagcentrum bezoeken als kinderen van buitenaf die bijvoorbeeld een zml-school bezoeken, kunnen van deze zaterdagopvang gebruik maken.

http://www.dnduyt.nl/deregenboog/zaterdagopvang/

De vraag naar kinderopvang is de voorbije jaren aanzienlijk gestegen, en ook sterk gewijzigd: er is bijvoorbeeld nood aan flexibele opvang en nachtopvang, zaterdagopvang.

http://www.leuven.be/servlet/genweb.servlet.MainServlet?toDo=open=4101

In het verslagjaar 1992 werd voor het eerst de mogelijkheid geboden voor zaterdagopvang. Het doel hiervan is ouders te ontlasten op zaterdag zodat ze bijvoorbeeld iets met de andere kinderen in het gezin kunnen gaan doen. De verstandelijk gehandicapte kinderen wordt een recreatief programma aangeboden. De zaterdagopvang is één maal in de veertien dagen en ouders moeten hun kind van te voren opgeven en zelf brengen en halen.

Meppeler Courant,

De stad Leuven zal in de verschillende deelgemeenten initiatieven voor occasionele kinderopvang uibouwen naar het model van 't Margrietje. Deze projecten moeten ook een antwoord bieden op de vraag naar zaterdagopvang. Het tekort aan buitenschoolse kinderopvang zal gedeeltelijk gerealiseerd worden door de ondersteuning van particuliere initiatieven.

http://www.leuven.be/servlet/genweb.servlet.MainServlet?toDo=open=4101

Pleidooi voor ander denkpatroon ouders verstandelijk gehandicapten. 'Geen reden voor schuldgevoel, het kind doe je veel plezier met zaterdagopvang'.

Meppeler Courant,

De zaterdagopvang is bedoeld voor kinderen van 8 weken tot 12 jaar (derde graad van het lager onderwijs) van wie de ouders opvang zoeken omdat zij dan bijvoorbeeld gaan werken of een cursus volgen.

http://www.gent.be/eCache/THE/1/752.html

De zaterdagopvang heeft na twee proefjaren zijn levensvatbaarheid ruimschoots bewezen met een gestaag groeiend aantal kinderen en een duidelijk doel. Met de ziektekostenverzekeraar Het Groene Land worden gesprekken gevoerd om de mogelijkheid van zaterdagopvang in de toekomst te financieren.

Meppeler Courant,

zaterdagopvang 2.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; onderwijs en opvoeding)

instelling voor kinderopvang op zaterdag; in het bijzonder: instelling voor de opvang van geestelijk, lichamelijke of meervoudig gehandicapte kinderen op zaterdag

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


De bezoekertjes van de zaterdagopvang worden eenmaal in de twee weken door hun ouders om half tien gebracht en weer opgehaald rond half vijf.

Meppeler Courant,

Tijdens de inmiddels drukbezochte zaterdagopvang kan uw kind onder begeleiding van beroepskrachten en vrijwilligers gezellig bezig zijn, samen met andere kinderen. Er zijn verschillende groepen, die worden samengesteld op basis van leeftijd, interesse en mogelijkheden.

http://www.odion.nl/kinderen.php?mid=100

'Het Groene Land moet weliswaar nog officieel het licht op groen zetten, maar we gaan er van uit dat de vaste aanstelling van twee beroepskrachten betekent dat de zaterdagopvang in Meppel een blijvende voorziening wordt', meent Marja Valkenburg. Samen met Petra van Deel vormt zij het coördinatie- en begeleidingsteam van de zaterdagopvang.

Meppeler Courant,

De Zaterdagopvang is een plek waar uw kind zich goed, vertrouwd en veilig voelt. Een plek waar u met een gerust hart uw kind achterlaat.

www.lokaalloket.nl/.../1256044384_Folder%20Connecting%20Hands%20Zaterdagopvang.pdf

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • een kind naar de zaterdagopvang brengen
  • een kind naar de zaterdagopvang laten gaan

Ouders van kinderen met een verstandelijke handicap aarzelen soms hun kind naar de zaterdagopvang te brengen. Ze voelen zich schuldig. Nadat het kind vaak door de week naar de school of dagopvang is geweest, hebben zij op zaterdag een beetje het gevoel het kind 'af te schuiven' naar een andere opvangmogelijkheid, alleen voor hun eigen genoegen. Dat denkpatroon zou bij die ouders moeten veranderen. Want de zaterdagopvang is er vooral tot groot genoegen van de kinderen.

Meppeler Courant,

'Je kunt nu eenmaal een aantal dingen niet doen als je een gehandicapt kind hebt. Daar stel je je leven op in, maar het is toch belangrijk voor de andere kinderen in het gezin eens wat extra aandacht te krijgen.' Natuurlijk betekent het heel wat voor ouders als hun kind niet volgens verwachting naar een normale school kan. Een periode lang vraagt dat een gewennings- en verwerkingsproces. Dat maakt het extra moeilijk om het kind naar een dagopvang te laten gaan en ook nog naar de zaterdagopvang te brengen.

Meppeler Courant,

  • naar de zaterdagopvang gaan

'Bij mooi weer gaan de kinderen en begeleiders wandelen in het Wilhelminapark of in de stad. Er kan worden gespeeld, getekend, gezwommen en volop gesnoezeld', vertelt Ineke Muijs. 'De kinderen doen dan hele andere, veel leukere dingen dan door de week. Het is voor hen zonder meer een uitje. Zij gaan naar de zaterdagopvang net als hun broertjes en zusjes sporten en naar de scoutingvereniging gaan.'

Meppeler Courant,