zeeboerderij 1.0
(agricultuur)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een zeeboerderij…
is een boerderij
Algemene voorbeelden
Met een stijgende wereldpopulatie en een beperkt landoppervlak kan de wereld niet gevoed worden. De oceaan biedt uitkomst met mogelijkheden voor duurzame exploitatie van zeewier- en visteelt, in een zeeboerderij.
De Gentse hoogleraar Sorgeloos zou graag, samen met de Nederlanders, een open zeeboerderij willen opzetten bij een windmolenplatform in de Noordzee: in het midden een kooi voor koudwatervissen als kabeljauw of heilbot, daaromheen schelpdieren [...], en daar omheen weer zeewieren. Het overtollige visvoer wordt opgegeten door de schelpdieren; de mest gaat naar de zeewieren, die ook marktwaarde hebben vanwege hun waardevolle voedingsstoffen.
Straks liggen in de viswinkel dus wellicht kabeljauw uit een zeeboerderij, mosselen en tong van het Zeeuwse platteland, tilapia uit een Duitse bloemenkas, Aziatische zeebaars uit een Vlaamse kweekbedrijf en zalm uit een stormbestendige kooi. Al deze opties zijn in ieder geval beter voor het milieu dan het verplaatsen van de vervuiling naar het Aziatische platteland. Maar ze vragen nog wel veel kennis en technologie, terwijl de vraag naar teeltvis snel stijgt.
In de Oosterschelde verschijnt komend voorjaar de eerste zeeboerderij van Nederland. Op de zeeboerderij gaan Wageningse wetenschappers allerlei wieren en zeesla telen. Zeegroenten zijn een mogelijke oplossing voor het wereldwijde voedselprobleem dat in de komende decennia dreigt te ontstaan.
"Je kunt bruine wieren kweken, die gebruikt wordt in de cosmetische industrie, in medicamenten en kunstmest. Je kunt zee-sla telen, die je kunt eten. Je kunt er kreeft en bepaalde vissen kweken. Je hebt dan als het ware een zeeboerderij, waarmee je de enorme kosten, die de kustverdediging zal gaan kosten, kunt bestrijden."
De Noordzeebodem voor de kust van Nederland is een grote zandvlakte. [...]. Dat moet veranderen. Om dit te bewerkstelligen, heeft Rijkswaterstaat als bescheiden eerste experiment donderdag 450 duizend kilo basaltblokken op de zeebodem laten vallen, die het eerste kunstrif in de Nederlandse wateren gaan vormen. Op die stukken steen moeten allerlei dieren als zee-anemonen, zakpijpen en sponzen gaan leven. Het rif moet het ecosysteem ter plekke veranderen. In de toekomst is een zeeboerderij mogelijk, fantaseert een van de initiatiefnemers