zeefdrukpers


zeefdrukpers 1.0

afbeelding

Bron: Lengwiler
( CC BY-SA 3.0 )

drukpers die afdrukken maakt van een afbeelding of tekst door middel van een raam van fijn gaas dat drukinkt slechts doorlaat op de af te drukken beeldgedeelten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zeefdrukpers…

is een pers

  • [Deel] is voorzien van een drukraam met fijn gaas
  • [Functie] dient om afbeeldingen of tekst af te drukken
  • [Wijze] drukt in vlakdruk, waarbij men een afbeelding of tekst manueel, fotografisch of digitaal aanbrengt op een raam van fijn gaas dat drukinkt doorlaat op de af te drukken beeldgedeelten, in tegenstelling tot de niet af te drukken delen die men door gom, vernis of een lichtgevoelige laag ondoordringbaar maakt

    Algemene voorbeelden


    De zeefdrukker begeleidt een zeefdrukpers [...]. Bij een zeefdrukpers wordt gebruik gemaakt van een fijnmazig doek. De inkt wordt op de drukdrager geperst door de mazen van deze "zeef", waarvan de gedeeltes die niet mogen drukken, afgedekt zijn.

    http://www.serv.be/uitgaven/487.pdf,

    Als zeefdrukker werk je bij een zeefdrukkerij. Je houdt je bezig met het bedrukken van bijvoorbeeld textiel, bijvoorbeeld truien of t-shirts. Je bedrukt deze materialen met een zeefdrukpers die bestaat uit een raamwerk en nylongaas.

    http://vacatures.renego.nl/jobs/zeefdrukker,

    De drukvoorbereiding voor zeefdruk verschilt licht van andere druktechnieken [...]. Volgende onderdelen komen aan bod: ontwikkeling van creativiteit en tekenvaardigheid, conventioneel en met de computer; het maken van lijn-, raster- en selectieopnamen [...]; het gebruik van manuele, halfautomatische of automatische zeefdrukpersen.

    http://studiewijzer.antwerpen.be/eCache/STW/80/11/370.html