zeemijl 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een zeemijl…
is een mijl; is een lengtemaat
- [Functie] dient om afstanden te meten in de zeevaart en luchtvaart
- [Waarde] komt overeen met 1852 meter of de lengte van 1/60 van een lengtegraad op de evenaar
Algemene voorbeelden
Een zeemijl is een afstandseenheid die gebruikt wordt in de zeevaart en luchtvaart. Een zeemijl is langer dan een Engelse mijl, die 1609,344 meter telt. De zeemijl is gelijk aan 1852 meter. De afkorting van de nautische mijl is NM of nmi. De lengte eenheid stamt van de tijd voor het metrisch systeem. De gerelateerde snelheidseenheid is de knoop. De zeemijl zelf wordt nog eens opgedeeld in tien stukken van 185,2 meter. Een tiende van een zeemijl noemt men een kabellengte.
De omtrek van de aarde is verdeeld in 360 graden. Elke graad is weer verdeeld in 60 minuten. Als je één minuut naar het oosten of het westen opschuift aan de evenaar, ben je één zeemijl verder. Dus een zeemijl is de grootste omtrek van de aarde, gedeeld door 360, waardoor je de afstand van 1 graad krijgt, die je nog weer door 60 kunt delen en dan heb je 1 boogminuut.
De afstand wordt in de luchtvaart (meestal) weergegeven in zeemijlen of in het Engels Nautical Mile, afgekort tot NM. 1 NM = 1852 meter of 1,852 kilometer. De snelheid wordt in de luchtvaart weergegeven in knopen of in het Engels Knots afgekort tot Kts. 1 Knoop (kt) staat gelijk aan één zeemijl per uur. 1 knoop (kt) = 1852 meter of 1,852 kilometer per uur.
00.25 uur: Het Cunard Line schip 'Carpathia', op 50 zeemijlen (ongeveer 4 uren) varen afstand van de 'Titanic', heeft het noodsignaal ontvangen en zet koers richting de plek des onheils.
Het viermotorige toestel, een variant van het maritiem patrouillevliegtuig Orion, is volgestouwd met apparatuur die van grote afstand draadloze communicatie kan registreren. De Amerikaanse marine heeft maar acht van de toestellen in dienst. Het kan een afstand van drieduizend zeemijl overbruggen.
Kuststaten oefenen soevereine rechten uit - met betrekking tot natuurlijke rijkdommen en bepaalde economische activiteiten - in een exclusieve economische zone (EEZ) van 200 zeemijl.