zestiende-eeuws 1.0
Algemene voorbeelden
Ook tijdens de Renaissance had het boek nog een groot gezag: geen van de grote zestiende-eeuwse kruidenboeken was volledig zonder uitvoerige verwijzingen naar het werk van Dioscorides; het heeft ook de moderne naamgeving van planten aanzienlijk beïnvloed.
De eerste fase van het onderzoek heeft tot doel deze tendens in de zestiende-eeuwse literaire theorie (poëtica's, traktaten over imitatie, geheugenliteratuur, voorwoorden, literaire kritiek) volledig in kaart te brengen en in zijn literair-historische context te plaatsen.
Van Londersele heeft zich flink gedocumenteerd over de zestiende-eeuwse opvattingen over geneeskunde.
De pest is in het zestiende-eeuwse Europa voortdurend aanwezig.
Van een uitgerukte boom die hij in de buurt van Antwerpen langs de weg zag liggen, maakte Rubens een schets waarin het drama nog natrilt [...]. Er ligt een halve boomstam en zestiende-eeuws gereedschap.
Hier staat het zestiende-eeuwse huis De Rode Steen, de eerste woning die op stadskosten in Brugge werd gerestaureerd.
Binnen zijn kerk staat Tack met deze overtuiging zeker niet alleen. Zijn standpunt heeft ook onze volledige instemming, temeer daar wij deze taal herkennen. Het is alles reeds eerder verkondigd en werd de aanzet tot de zestiende-eeuwse kerkhervorming waaruit de protestantse kerken zijn voortgekomen.
In drie gangen rond de achterkamer van deze zestiende-eeuwse boerderij, de oudste van het Oldambster type, is een van de kleinste musea van het land gevestigd: het Nederlands Strijkijzer-museum.
Terwijl zeventiende-eeuwse kooplieden-bankiers hun luxueuze kleding en landhuizen toonden, lieten hun zestiende-eeuwse collega's zich juist regelmatig in vol beroepsornaat portretteren.
Bij heronderzoek bleken de potscherven zestiende-eeuws en Normandisch te zijn.
Woordfamilie
Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen
zestiende-eeuws 2.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Zestiende-eeuws…
is een taal
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] werd gesproken en geschreven in de zestiende eeuw
Algemene voorbeelden
Zelf heb ik heel erg genoten van G.R.W. Dibbets' uitvoerige bespreking van het taalgebruik van twee zestiende-eeuwse taalboeken: De Heuiters Nederduitse orthographie (1581) en Spiegels Twe-spraack vande Nederduitsche letterkunst [...]. Dibbets, specialist van het zestiende-eeuws, doet dit op grond van nauwkeurig corpusonderzoek, waarbij hij zijn aandacht richt op enkele punten: het genusonderscheid, slot-e bij werkwoordsvormen, de werkwoordelijke eindgroep, de ontkenning, gebruik van om en om te, als of dan na een vergrotende trap.
Om ons nu verder te beperken tot hun en hen: in een grammaticale studie over het zestiende-eeuws lezen we dat beide vormen voorkomen (hen het meest), maar allebei in datief én accusatief.