zigeuner


zigeuner 1.0

afbeelding

Bron: Bundesarchiv, Bild 183-J0525-0500-003
( CC BY-SA 3.0 )

iemand of man die behoort tot de vele, kleine, vaak rondtrekkende groepen die volgens de traditionele opvatting afkomstig zijn van één volk dat oorspronkelijk in Noord-West-India leefde en waarvan nu in Europa de Roma en Sinti de bekendste stammen zijn
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zigeuner…

is een persoon

  • [Uiterlijk] heeft een licht getinte huid en donker haar
  • [Plaats van herkomst] stamt van een volk dat oorspronkelijk uit Noord-West-India afkomstig is
  • [Woongebied] leeft onder meer vooral in de Balkangebieden en de Karpaten
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] leidt vaak een nomadisch bestaan in meestal kleine groepen en leeft onder meer van het aanbieden van volksvermaak zoals op kermissen en van musiceren
  • [Omstandigheid] leeft soms in woonwagenkampen

Algemene voorbeelden


Het is het begin van het onzekere zwerversbestaan van het volk, dat wij later zigeuners zullen noemen. Een deel verlaat de Punjab, om via de steden Pesjawar (in het huidige Pakistan) en Kaboel (Afghanistan) de Toerkmeense steppen te bereiken. Hun artistieke en andere bezigheden lopen sterk uiteen van groep tot groep. Ons interesseren vooral de Zitti of Sinti (naar de Pakistaanse provincie Sind), die gespecialiseerd zijn in muziek en dans, en in de handel in strijkinstrumenten.

http://www.bellydance.be/boek.html

Gemakshalve hebben we het meestal over zigeuners of woonwagenbewoners. Deze term zal door de zigeuners zelf nooit gebruikt worden, ze kennen zelfs geen woord om hun volk aan te duiden. Naar niet-zigeuners wordt gerefereerd als Gadjo of "burgers". Er zijn pogingen gedaan om de zigeuners in te delen in verschillende volkeren, maar deze indeling loopt eerder mank [...]. Volgens de cijfers van de IRU (International Romani Union) telt de zigeunergemeenschap tussen de 12 en 15 miljoen leden in Europa.

http://www.schoolzonderracisme.be/index_nl.html

Op hun beurt nemen de zigeuners plaatselijke populaire muziek en dans op in hun repertoire, waardoor hun publiek snel aangroeit. Succes is voor hen letterlijk van levensbelang, aangezien amusement hun voornaamste bron van inkomsten is. Zigeuners zijn vaak briljante muzikanten, die de lokale muziek weten te vernieuwen op een heel eigen, Oosterse wijze.

http://www.bellydance.be/content.html

Het stereotiepe beeld van de zigeuner in een woonwagen door paarden getrokken is al lang achterhaald. De meeste rondtrekkende zigeuners doen dit in comfortabele caravans. Het is evenmin zo dat de families constant in beweging zijn. Veelal vestigt men zich gedurende lange tijd (dit kan jaren zijn) op een terrein. Evengoed blijft het zo dat de meerderheid van de Belgische zigeuners intussen in huizen wonen, deels verplicht door omstandigheden (o.a. om in orde te zijn met administratieve verplichtingen, met de schoolplicht, e.d.m.), deels omdat men er zelf voor kiest. Toch blijft het nomadische element een zeer belangrijke rol spelen en is men niet echt gebonden en verbonden met de plaats waar men op dat moment – zij het in een caravan of zij het in een woning – verblijft.

http://www.schoolzonderracisme.be/index_nl.html

Samen met zigeuners en zigeunerinnen dansten wij een ongepolijste wals.

http://home.planet.nl/~boeck001/injo/ijo24.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen