znw.


znw. 1.0

(taal en taalkunde; (vooral) geschreven taal)

zelfstandig naamwoord; ook wel: zelfstandige naamwoorden

Algemene voorbeelden


Homoniemen staan in de orde znw., bnw. (bijw.), telw., vnw., ww., vz., voegw., tussenw., tenzij de etymologie zich daartegen verzet.

https://books.google.nl/books?id=edQUAAAAIAAJ&pg=PA66&lpg=PA66&dq=%22znw%22+WNT&source=bl&ots=g1NrMUqvzS&sig=tzNOMTBzpWljlClRhUrEHmztZQE&hl=nl&sa=X&ei=kzTWVObvMrHU7AbFxYDwDQ&ved=0CEQQ6AEwCDgK#v=onepage&q=%22znw%22%20WNT&f=false,

Zelfstandig naamwoord (znw). Een zelfstandig naamwoord duidt mensen, dieren of dingen aan. Ook (eigen)namen zijn zelfstandige naamwoorden.

http://corneliszoon.com/grammatica/

De meeste zelfstandige naamwoorden (znw) hebben een enkelvoud en een meervoud. Er zijn ook zelfstandig naamwoorden die alleen maar in het meervoud voorkomen (hersenen/hersens) of alleen in het enkelvoud (zand, politie).

http://www.jufmelis.nl/spelling/meervoud-znw-beginner/meervoud-znw-beginner

Een bijwoord zegt iets van een werkwoord, een bijvoeglijk naamwoord, een ander bijwoord, enz.; eigenlijk zegt het iets van alles behalve een zelfst. naamw.

http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.jddevries.nl%2Fwoordbenoeming.doc&ei=yTjWVIn9HcqN7Aa4mYHIBg&usg=AFQjCNHkYBQNTKFbjkAgTri8irmfZGIbtA

Let op: Als een ZN een vrouwelijk persoon aanduidt is het altijd vrouwelijk en als het een mannelijk persoon aanduidt altijd mannelijk!

http://www.wiebekoo.nl/kt/latijn/2014minimumkennis/2014vormleer_latijn_overzicht.htm,

Kabotseke: (znw.) platte muts of monnikskap die de kruin bedekt. Kanunnik: (znw.) seculier rooms-katholieke geestelijke. Kandelaber: (znw.) kandelaar met meerdere armen. Karveel: (znw.) een snel zeilschip uit Spanje of Portugal.

http://hugoclaus.wp.hum.uu.nl/verklarende-woordenlijst/,