zomerochtend


zomerochtend 1.0

ochtend in het zomerseizoen; ochtend in de zomer; zomermorgen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zomerochtend…

is een ochtend; is een periode

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • warme zomerochtend
   • zachte zomerochtend

   'Als ik die trein een uur later had genomen was ook ik dood geweest.' Hoeveel van dit soort zinnetjes zijn er de afgelopen twintig jaar in Italië niet gesproken. Zomaar een warme zomerochtend. Vijf voor half elf. Een tas, achtergelaten in de wachtkamer van de tweede klasse verwoest de hele linkervleugel van het station van Bologna. Vijfentachtig doden en meer dan tweehonderd gewonden.

   NRC,

   In de keuken kil licht en kille lucht, maar buiten overal een zachte zomerochtend.

   NRC,

   • de vroege zomerochtend
   • een vroege zomerochtend

   Dan gaan mijn ogen weer terug naar de hard aanvoelende gestroomlijnde vis in mijn in het water gedompelde handen. In de koude lucht van de vroege zomerochtend voelen het water en ook deze roofblei warm aan.

   http://www.totalfishing.nl/roofblei,7,9217.html

   Een vroege zomerochtend. U wordt meegenomen naar het 16de-eeuwse Krakau, waar de Rorantistenkapel van koning Sigismund de Oudere een ware bloeiperiode inluidde voor de Poolse muziek.

   http://www.kinderentoegelaten.be/kalender/24_08_08.htm,

   in voorzetselgroep


   • op een zomerochtend
   • op zomerochtenden

   Bonnecroy geeft de toeschouwer de illusie dat hij op een zomerochtend, met wisselende bewolking, vanaf de overkant van het IJ, dat wil zeggen vanaf Amsterdam-Noord over het IJ naar de stad kijkt.

   NRC,

   Henk Wever, die toch wel haast de godfather van het verantwoord zeilen met grote schepen mag worden genoemd, hamerde er een flink aantal jaren geleden al op dat de charterbranche zich meer zou moeten profileren op duurzaamheid. In dat verband wees hij afkeurend op de dieselwalm die met name op zomerochtenden om een uur of tien in vele havens opstijgt, als de chartervloot zich opmaakt voor vertrek.

   www.pantarhei.nu/database/pdfs/QFL99%20Eco_lution_.pdf

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen