ochtend


ochtend 1.0

eerste gedeelte van de dag tot aan de middag, gerekend vanaf de ochtendschemering of vanaf het hernemen van de activiteiten na de nachtrust

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ochtend…

is een periode; is een tijd

 • [Geheel] is een deel van een dag
 • [Duur] duurt vanaf de ochtendschemering of vanaf het hernemen van de activiteiten na de nachtrust tot aan de middag; neemt gerekend vanaf de ochtendschemering ongeveer de helft van de periode met daglicht in beslag
 • [Tijd] is het eerste deel van de dag
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een periode met geleidelijk toenemend daglicht en vaak ook met toenemende temperaturen

Algemene voorbeelden


0 tot 6 uur: nacht; 6 tot 12 uur: ochtend; 12 tot 18 uur: middag; 18 tot 24 uur: avond.

www.kedg.nl/mont/klok.html

Bereikbaarheid: Ochtend (9:00-12:00); Voormiddag (12:00-15:00); Namiddag (15:00-18:00); Avond (18:00-21:00).

www.milieustuur.nl/contact.php,

Dagindeling. De Ochtend: 08.25 uur tot 08.45 uur: Begroeting van de kinderen [...], 11.10 uur tot 11.25 uur: Kring.

http://www.spelenderwijs.nl/onze-peuterspeelzalen/meerssen/bunde/110-t-vliegje.html

Op de dag van het evenement ben je welkom op de locatie van het jaar! Om een hele ochtend (9:00-12:30) of een hele middag (13:30-17:00) een eigen gebouw te ontwerpen en een maquette te maken.

http://www.rotterdambouwt.nl/wat_is_het/,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


 • aanbreken

's Nachts rustte ze uit op het veld, gewikkeld in een deken, en luisterde naar de geluiden van het veld tot de ochtend aanbrak.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

De ochtend brak aan en iedereen verzamelde rond de ontbijttafel.

http://anubisverhalen.webklik.nl/page/anubis-en-het-licht-van-ra

met koppelwerkwoord


 • het is ochtend
 • het was ochtend

Ze is drie maanden zwanger, het is ochtend, er valt een grauw licht de kamer binnen.

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

In zijn verslag over de ontdekking in Trojanische Altertümer noteert Schliemann dat hij de arbeiders wegstuurde - het was ochtend en bijna tijd voor het ontbijt - en de stukken eigenhandig met een mes uit de dikke brandlaag peuterde.

De Standaard,

 • het werd ochtend
 • het wordt ochtend

Het werd ochtend, het werd middag en nog steeds lagen de luiaards rustig te slapen.

www.volksverhalenalmanak.nl/verhaal/de_wijze_en_de_luiaards,

Uiteindelijk, komt aan deze verschrikkelijke en lange nacht een einde. Het wordt ochtend. 6.00 uur.

http://delustigereiziger.reismee.nl/reisverhaal/170719/the-great-annapurna-track-day-ten/,

met adjectief ervoor


 • een heldere ochtend
 • een koele ochtend
 • een mistige ochtend
 • een nevelige ochtend
 • een koude ochtend
 • een zonnige ochtend

Ik herinner me een heldere ochtend na een nacht vol regen.

http://www.decontrabas.com/de_contrabas/2008/12/gedichten-lies-van-gasse.html,

Van oudsher komen de grote dessertwijnen uit streken waar edele rot voorkomt [...]. De rot of Botrytis cinerea gedijt goed onder herfstachtige omstandigheden - koele, mistige ochtenden en warme dagen.

http://users.skynet.be/eddy.keuninckx/riesling.htm

Heel geleidelijk verschuift de sfeer van de beelden: van een mistige, lege, koude ochtend [...] via de middagdrukte naar de avondstilte, om tenslotte terug te keren naar die nevelige vroege ochtend.

NRC,

Zonnige ochtend, krantje halen, vaag verlangen naar zuidelijke oorden, en dan volstrekt onaangekondigd dat kille, berekenende mens.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

 • de ganse ochtend
 • de hele ochtend
 • een ganse ochtend
 • een hele ochtend

'U wilt het snel afhandelen?' 'We hebben de ganse ochtend. De koffie zal ons helpen.' 'Ik weet niet waar ik moet beginnen. U hebt de ervaring.' 'U hebt de driestheid.' Ze zwijgen.

Calvados, Elvis Peeters,

Terwijl ik koffie zette en chocolademelk maakte, bekeek ik de vacatures [...]. 'Als administratie je droom is...' blokletterde er eentje. Dat maakte mij een hele ochtend goed geluimd. Tegen de middag aan begon ik te beseffen dat het mijn droom was dat administratie mijn droom was.

Slaap!, Annelies Verbeke,

 • een doordeweekse ochtend

In gedachten voelde hij zich zitten in zijn vaste coupé op zijn vaste plaats bij het raam in een langssuizend landschap op een punt tussen huis en werk, net als iedere andere doordeweekse ochtend om 08.39.

Dwaalspoor, Jetteke van Wijk,

Uw kinderen (van 5 tot 11 jaar) kunnen in het hoogseizoen elke doordeweekse ochtend meedoen aan de kinder-activiteiten "recrés-enfants" van 10:30 tot 12 uur, met speciaal voor hen outdoor activiteiten, handvaardigheden en diverse spelletjes!

http://www.eurocamping.be/index.php/kinderactiviteiten

 • de vorige ochtend

De volgende ochtend om 11.00 uur begint Harry een telefonade welke uiteindelijk om 14.40 uur resulteert in verbinding met Heer Kollmeijer.

http://geologie.cjb.net/,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


 • de volgende ochtend

Het gezelschap begon volgens hem om 20 uur te rijden en stuitte de volgende ochtend om 11 uur, na driehonderd kilometer te hebben gereden, op Egyptische soldaten.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF30092008_047,

overig


 • de ochtend daarna
 • de ochtend daarop
 • de ochtend daarvoor
 • de ochtend ervoor

Binnenlandse klanten kunnen tot zes uur 's avonds bestellen, de ochtend daarna zijn de Bosal-uitlaten al op hun bestemming.

De Standaard,

Toen hij de ochtend daarop tegen elf uur belde, kreeg hij geen gehoor.

Kreutzersonate, Margriet de Moor,

Na een korte nacht kwamen we aan op Brussels Airport. De ochtend daarvoor had ik online via het internet al ingecheckt, spijtig genoeg was het bij BMI niet mogelijk om zelf je plaatsen te kiezen, dus hadden we automatisch plaats 26A en 26B gekregen.

http://www.flightlevel.be/73/spotten-op-london-heathrow-deel-1,

Voordat Fred en ik op woensdagmorgen begonnen droeg deejay Chiel Beelen zijn luisteraars op om 'mail met meel' ofwel e-mails met poeder te sturen naar zijn voormalige werkgever de KRO, nadat hij de ochtend ervoor al had opgeroepen poeder-e-mails te zenden naar de postkamer van de Vara.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

in voorzetselgroep


 • in de ochtend

De toegangsprijs welke op naam staat en niet deelbaar is, is 10 (tien) Euro voor 1 duik in de voormiddag en 1 duik in de namiddag [...]. Het te water gaan is in de ochtend om 11.30 uur en in de namiddag vanaf +- 13.30 uur.

http://www.clas.be/~reservation/R01NL.htm

Grieks-orthodoxe monniken gaan hier elke dag twee keer naar de kerk. De eerste dienst begint om vijf uur in de ochtend. Deze duurt twee uur. Om vier uur 's middags komen de geestelijken bij elkaar voor de vesper, die een uur duurt.

http://oud.refdag.nl/kl/010822kl08.html,

 • in de loop van de ochtend

Niet-ontbijters krijgen vaak honger in de loop van de ochtend. Meestal wordt deze honger gecompenseerd met tussendoortjes die niets essentieels bijdragen voor de gezondheid.

http://www.kelloggs.nl/nl/gezondheid/goed-ontbijt/goede-start-van-de-dag/,

In het oosten is het bewolkter en in de Ardennen meestal grijs met lokaal mist of wat gemiezer. Het is ook fris met ochtendminima tussen 5 en 9 °C. In de loop van de ochtend trekt het Ardense grijs wat op. Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar dan af, en vooral na de middag is er geregeld ruimte voor de zon.

http://www.standaard.be/archief/dag/index.asp?articleID=DST20052000_100,

De klok in de keuken wees vijf over acht aan. Het was niet de eerste keer dat hij zich versliep, maar gezien de omstandigheden - Versavel verwachtte in de loop van de ochtend nieuws van het ziekenhuis - vond hij het erg dat het uitgerekend vandaag gebeurde.

Pandora, Pieter Aspe,

 • in, op de ochtend van
 • in, op de ochtend voor
 • in, op de ochtend voorafgaand aan

In de ochtend van 22 juni 1941 viel Hitler de Sovjet-Unie aan.

NRC,

Hij beschrijft hoe op de ochtend van zaterdag 3 maart de mensen 's ochtends vroeg voor de winkels stonden om hun distributiebonnen in te leveren om later op de dag inkopen te kunnen doen.

NRC,

De auto bleek in de nacht voor de overval, dus van donderdag 1 op vrijdag 2 april te zijn gestolen. Vanaf de Kastanjelaan in Oss. In de tussentijd, en dan vooral in de ochtend voor de overval op vrijdag 2 april moet die rode Suzuki ergens zijn geweest.

http://www.bureaubrabant.nl/tableaux/index.php?zaakid=645,

Op de ochtend voor de operatie brengt u nogmaals de zalf aan.

http://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Zoek-op-specialisme/Neurochirurgie/Aandoeningen-en-behandelingen/Verklein-de-kans-op-een-infectie.htm,

Ook uniek was dat alle ruim 200 2e jaars AMFI-Studenten de mogelijkheid kregen om in de ochtend, voorafgaand aan het officiële congres, een lezing van de Zwitserse keyspeaker [...] aan te horen.

http://www.modint.nl/handlers/printcontent.cfm?GroupID=4&ContentID=3925&ThisPageURL=http%3A%2F%2Fwww.modint.nl%2Findex.cfm%2Findex.cfm&EntryCode=7475

De agenda voor deze vergadering ligt op de ochtend voorafgaand aan de vergadering ter inzage bij het Informatiecentrum in het gemeentehuis.

http://www.capelleaandenijssel.nl/over-capelle-aan-den-ijssel/gemeentenieuws_3179/item/vergadering-welstandscommissie_15973.html,

 • op een ochtend

Op een ochtend, het was half vijf en nog donker, had hij opeens in het volle licht bij haar in de kamer gestaan - in een geheel nieuwe pyjama, waar de afdrukken van het karton nog messcherp in stonden.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

Veel KNO artsen hebben amandelochtenden waarbij kinderen op een ochtend geholpen worden, bij elkaar op de uitslaapkamer liggen en vervolgens weer samen naar huis mogen.

http://www.leefgelukkig.be/amandelen/knippen/,

 • eerder in de ochtend
 • ergens in de ochtend
 • laat in de ochtend
 • later in de ochtend
 • vroeg in de ochtend

Het enige fonds waarin grote omzetten werden genoteerd op een kalme Amsterdamse effectenbeurs was Philips, dat eerder in de ochtend bekend had gemaakt dat de verkoop van het belang in MEC in het tweede kwartaal een buitengewone bate [...] oplevert.

NRC,

Aan de rechterkant vindt u informatie over de inspectietijden en over bloktijden die u kunt gebruiken voor het aanvragen van een inspectie. De bloktijden waar u in een aanvraag voor kunt kiezen hebben de volgende betekenis: Bloktijd 08:15, Inspectietijdstip tussen: 07:00 - 10:00, Omschrijving: Vroeg in de ochtend. Bloktijd 10:15, Inspectietijdstip tussen: 07:00 - 12:00, Omschrijving: Ergens in de ochtend. Bloktijd 11:15, Inspectietijdstip tussen: 10:00 - 12:00, Omschrijving: Laat in de ochtend.

www.naktuinbouw.eu/.../...,

De plaatselijke miniemen nemen het om 9.30 uur al meteen op tegen hun leeftijdsgenootjes van RSC Anderlecht [...]. Later in de ochtend, om 11.10 uur, kijken ze in de ogen van de spelers van het Franse Lille.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLETA_20100525_002,

 • elf uur in de ochtend
 • 4 uur in de ochtend
 • 6.00 uur in de ochtend

Bij een wegversperring van het leger en de politie van Burundi mogen vluchtelingen doorlopen. Maar van journalisten houdt de politie-agent die ons aanhoudt niet. Zijn rood-doorlopen ogen tonen hoe beneveld hij is. Het is elf uur in de ochtend.

NRC,

De drukste tijdstippen waren elf uur in de ochtend, zes uur 's avonds en elf uur 's avonds.

De Standaard,

Slechte wegen, zware luchtverontreiniging, de hoge vochtigheidsgraad, het vroege startuur (4 uur in de ochtend) en een temperatuur van 36 graden drukten enorm op de prestaties.

De Standaard,

Het klapstuk was natuurlijk de volleybalnacht, die duurde tot 6.00 uur in de ochtend.

Meppeler Courant,

 • tegen de ochtend

Om vier uur in de morgen had hij zijn pen neergelegd, hij deed het licht uit en was naar bed gegaan. Maar pas tegen de ochtend, in het voorzichtige licht dat door de gordijnen naar binnen loerde, dommelde hij in, om even later worstelend boven te komen.

Over de grens, Chaja Polak,

'Maar het sneeuwde 's nachts en tegen de ochtend waren alle sporen verdwenen.'

De wolvenlus, Nicholas Evans,

 • tot de ochtend

Op de kaart hierboven zie je hoeveel sneeuw er tot de ochtend van dinsdag 31 januari nog zou kunnen vallen als gevolg van het binnendringen van de koude in West-Europa.

http://www.wintersportweerman.nl/tag/grubigstein/,

In de loop van de nacht nam de bewolking toe maar bleef het tot de ochtend op veel plaatsen nog droog.

www.weerstation-lichtenberg.nl/index2.php?adres=weerpraat/2007/...,

 • voor de ochtend

Altijd was daar die worsteling, in feite de laatste worsteling, om zuurstof te halen uit deze lucht op achtduizend meter boven zeeniveau, waar een mens eigenlijk niet kon leven. De zuurstofflessen waren al lang leeg [...]. Het kon nog minuten duren, hoogstwaarschijnlijk nog uren. Maar voor de ochtend zou hij dood zijn.

Bezeten van mij, Nicci French,

Op het dakterras naar de lege matras kijkend besefte ik dat Greet zo vermoeid was geweest dat zij zich beneden op het bed had geworpen en haar diepe slaap kennend zou zij daar niet wakker worden voor de ochtend.

Een burgerlijke vakantie in het zuiden, Piet Sterckx,

 • het aanbreken van de ochtend

Als er geen sprake is van een overtrekkende warmte- of koudegolf, warmt het bij het aanbreken van de ochtend namelijk altijd weer op onder invloed van de zon die dan weer aan de horizon verschijnt.

http://www.cybertux.nl/bericht.php?id=57&reactie=2,

met voorzetselgroep


 • een ochtend per maand
 • een ochtend per week

Toen we op de eerste school het dyslexieprobleem ter sprake brachten, zei de brugklas-coördinator trots dat ze een orthopedagoge in dienst hadden en verwees ons naar haar. Zij bleek een ochtend per week op school te zijn.

NRC,

Gemiddeld zijn tien leden van de werkgroep een ochtend per maand van september tot en met april werkzaam in het gebied.

http://www.westbrabantsevwg.nl/sys/index.php?goto=content.php%3Fpageid%3D51147

 • de ochtend van diezelfde dag
 • de ochtend van de achttiende juli

Vogelkijkhut de Blauwborst in de Lendevallei bij Wolvega is op 15 mei in vlammen opgegaan. De ochtend van diezelfde dag was geconstateerd dat er vernielingen in de hut hadden plaatsgevonden. 's Middags omstreeks 14.00 uur kwam er een melding dat de hut in lichter laaie stond.

http://www.stellingwerf.nl/index.php?n_id=24685&s_id=592,

Ancia was de jonge onderzoeksrechter die de ochtend van de 18de juli 1991 "afstapte" op de parking, waar André Cools badend in zijn bloed lag.

De Standaard,

 • de eerste ochtend van de vakantie
 • de eerste ochtend van de verkiezingen
 • de tweede ochtend van de vakantie
 • de tweede ochtend van de verkiezingen
 • de laatste ochtend van de vakantie
 • de laatste ochtend van de verkiezingen

Ook al weet iedere toerist dat zelfs op Gran Canaria de zon niet altijd schijnt, toch is het even schrikken als je op de eerste ochtend van je vakantie de gordijnen opentrekt. Een grijze lucht staat boven een grauwe zee.

http://oud.refdag.nl/toer/000115toer01.html,

Op de tweede ochtend van de eerste algemene verkiezingen in Zuid-Afrika is het land opgeschrikt door een krachtige ontploffing op het vliegveld Jan Smuts bij Johannesburg.

Meppeler Courant,

 • de ochtend voor zekere gebeurtenis, datum of periode
 • de ochtend na zekere gebeurtenis, datum of periode
 • een ochtend voor zekere gebeurtenis, datum of periode
 • een ochtend na zekere gebeurtenis, datum of periode

Dat de brandweer er de ochtend voor de brand nog was, had te maken met de jaarlijkse inspectie.

De Telegraaf,

Hou ook alvast de ochtend voor Kerst vrij: 24 december tussen 10 en 12 uur is de generale repetitie!

http://www.immanuelkerk-groningen.nl/2011/11,

Ook in de wintermaanden valt er veel plezier te beleven aan de tuin. Wat in deze periode vooral opvalt zijn de mooie structuren. Denk bijvoorbeeld eens aan een ochtend na nachtvorst, wanneer de tuin bedekt is met een laagje rijp.

http://www.tuinen.nl/artikel/864/,

met dat-zin


 • de ochtend dat
 • op de ochtend dat

Ik draaide mij van mijn rug op mijn buik en dacht aan de ochtend dat ik het huis op de heuvel gevonden had, aan de voetstappen die ik had gehoord en het nachtmerriegevoel waarmee ik een uur later op het pad had gestaan.

Het schot, Hilbert Kuik,

Op de ochtend dat het nieuws officieel bekend werd zakte de koers 80 cent.

NRC,

met onbepaald voornaamwoord


 • alle ochtenden
 • elke ochtend
 • iedere ochtend

De colleges, was nu wel gebleken, kon ik met een gerust hart verzuimen. Daardoor had ik alle ochtenden vrij om piano te studeren of ergens te gaan stemmen of biografieën over grote componisten te lezen. Goed, 's middags was ik verplicht practicum te lopen, en dat was, welbeschouwd, rampzalig.

Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

De kermis begint elke ochtend, behalve op zondag, om 9.00 uur en duurt tot 0.45 uur.

Meppeler Courant,

10 jaar geleden was er al zo'n programma op de NDR, iedere ochtend van 8.45 tot 9.15 een stuk uit een boek.

http://utopia.knoware.nl/users/schoutdi/dutch/lezlokom.htm,

Vaste verbindingen


de ochtend van de moord; de ochtend van de operatie

 1. de ochtend waarin plaatsvindt wat in de van-bepaling wordt genoemd

  Martien verklaart onder meer dat hij op de ochtend van de moord van half negen tot tien uur heeft gewerkt in een instelling in Laren.

  http://www.waarheidsvinding.com/?p=3100,

  Op de afdeling Opname wordt genoteerd hoe uw operatie gebeurt, in dagbehandeling of tijdens een opname. En die opname kan dan ook nog plaatsvinden de ochtend van de operatie zelf, of een of meerdere dagen tevoren.

  http://www.anest-nieuwegein.net/

(de) late ochtend; vaak in de verbinding in de late ochtend

 1. het laatste deel van de morgen

  Wanneer zie je het liefst nieuwe artikelen online komen? Vroege ochtend (6.00 - 9.00). Late ochtend (9.00 - 12.00). Vroege middag (12.00 - 15.00). Late middag (15.00 - 18.00). Vroege avond (18.00 - 21.00). Late avond (21.00 - 00.00).

  http://www.enquetemaken.be/toonenquete.php?id=68811&p=1&zelf=0

  De ledenvergaderingen vinden plaats in de late ochtend (ca. 11.30-12.30 uur) voorafgaand aan de studiedagen (na een informele lunch).

  http://www.adng.nl/site/pagina.php?id=116

(de) vroege ochtend; vaak in de verbindingen: in de vroege ochtend, op de vroege ochtend

 1. het begin, de aanvang van de morgen

  In de vroege ochtend, op zes maart 1997 om 4u30, ondervraagt de politie de vrouw die alles met veel interesse gevolgd had vanuit het pand nr. 28/30.

  http://www.antiracisme.be/nl/rapporten/mensenhandel/1998/menshan6.pdf,

  Wanneer zie je het liefst nieuwe artikelen online komen? Vroege ochtend (6.00 - 9.00). Late ochtend (9.00 - 12.00). Vroege middag (12.00 - 15.00). Late middag (15.00 - 18.00). Vroege avond (18.00 - 21.00). Late avond (21.00 - 00.00).

  http://www.enquetemaken.be/toonenquete.php?id=68811&p=1&zelf=0

  Later betuigde bondskanselier Kohl, op de vroege ochtend zijn steun aan Jeltsin.

  Meppeler Courant,

de bewuste ochtend; die bewuste ochtend

 1. die ochtend waarvan reeds sprake was, die bekend is

  Diallo was de bewuste ochtend voor het incident - tussen 10.30 en 11.50 uur - tot drie keer toe suite 2820 binnengegaan.

  http://www.kluwermanagement.nl/index.aspx?m=column&f=detail&id=52220,

  Dat er die bewuste ochtend tijdens de kleine pauze onvoldoende invulling is gegeven aan de voor het schoolplein geldende toezichtnormen, is door de locatieleiding erkend.

  www.onderwijsgeschillen.nl/fileadmin/bestanden/LKC/104570.pdf,

dezelfde ochtend

 1. de ochtend die overeenstemt met of een deel is van de daarvoor genoemde tijd of periode

  Van de punctie (celonderzoek) ontvangt u dezelfde ochtend nog de uitslag, bij weefselonderzoek ontvangt u na enkele dagen de uitslag.

  http://www.sfg.nl/smartsite.dws?id=3087

  Boer De Rom heeft uit zijn Geraardsbergse boerderij [...] producten uitgestald. Nog dezelfde ochtend vers gelegde kippeneieren. In een grote pot wacht een brij verse geitenkaas [...]. Brood, bloem, groenten- en fruitsap vervolledigen het rijkelijke gamma.

  De Standaard,

een drukke ochtend

 1. ochtend met veel te verrichten werkzaamheden, met een grote toeloop van belangstellenden, klanten of aanwezigen, met veel verkeer enz.

  Het wordt een drukke ochtend. In het ziekenhuis gaan we eerst op bezoek bij de Raad van Bestuur, waar men me vooral veel vertelt over het beleid en de ambities van het ziekenhuis.

  http://www.lumc.nl/1080/archief/2002/20020906.html,

  Ik stond ongeveer 3,5 weken geleden in de rij op een drukke ochtend. De meeste mensen vinden het niet erg als hun bagage handmatig wordt gecontroleerd.

  http://movie.subtitlr.com/subtitle/show/125734,

een kalme ochtend

 1. ochtend die rustig verloopt, zonder dat er veel te doen is of zonder stoornis

  De laatste rustige dag zonder de kindjes, dus tijd om nog eens goed uit te slapen en van een kalme ochtend te genieten.

  http://roadrunner-69.blogspot.com/2009/08/weidepad.html,

  Het lijkt een kalme ochtend te zijn, het begin van een vredige dag.

  http://www.ikhouvantheater.nl/recensie.php?recensieID=518,

het loopt tegen de ochtend

 1. de ochtend breekt bijna aan of nadert

  Het loopt tegen de ochtend aan. Hier en daar verlaat een enkeling het auditorium. Sommige mensen gapen [...]. Wat verzinnen mensen tijdens hun nachtdienst om wakker te blijven?

  http://lichttherapieblog.nl/2010/09/nieuw-licht-op-nachtwerk/,

's ochtends; vaak gevolgd door een tijdsaanduiding als in 's ochtends vroeg, 's ochtends om vijf uur

 1. op, tijdens de ochtend van een bepaalde dag of op de genoemde tijdsspecificatie binnen de betreffende ochtend

  De ramp doet zich voor bij het Noord-Duitse plaatsje Eschede. De Intercity Express 884, die 's ochtends op weg is van München-Hannover naar Hamburg, ontspoort vlak voor een spoorbrug.

  http://krant.telegraaf.nl/krant/ditjaar/hetjaar1998/teksten/jo98.jun.treinramp.html,

  Op de Kennemer Golfclub wordt 's ochtends vroeg een man dood aangetroffen.

  NRC,

  Hij was de avond tevoren met zijn teamgenoot [...] nog wezen stappen en pas 's ochtends om vijf uur het bed ingedoken, vijf uur voordat de rechtszaak zou beginnen.

  NRC,

 2. iedere ochtend; ook: alle of de meeste ochtenden in zekere periode; telkens op de genoemde tijdsspecificatie in de ochtend

  De eekhoorn is een echt dagdier, de meeste activiteit ontplooit hij in de vroege morgenuren en in de namiddag. In de winter is hij alleen 's ochtends actief, de rest van de dag wordt dan rustend in het nest doorgebracht.

  http://www.knjv.nl/maanddier/eekhoorn.htm,

  Als je geluk had zag je 's ochtends vroeg of 's avonds in de schemering, als het stil was, links op het weiland in de verte reeën grazen.

  http://www.nieuw-dennendal.nl/05-1.html

  De avondwinkels zijn nu open vanaf 4 uur 's middags tot middernacht. In de nieuwe situatie kunnen zij reeds 's ochtends om 7 uur hun deuren openen.

  NRC,

tot 's ochtends; vaak gevolgd door een tijdsaanduiding als in tot 's ochtends vroeg, tot 's ochtends 4.30 uur

 1. tot de ochtend van een bepaalde dag of tot de genoemde tijdsspecificatie binnen betreffende ochtend

  Mocht u 's avonds of 's nachts bevallen dan kunt u eventueel tot 's ochtends blijven.

  http://www.gynaecologie-emmen.nl/TextPage/gvp.aspx

  De persconferenties werden toen al om twee uur 's nachts gegeven, alhoewel het nog tot 's ochtends vroeg op de zaterdag zou duren voordat elk land akkoord ging met het vermaarde Kopenhagen-akkoord.

  http://groenlinks.nl/klimaat/1211+drama+in+Durban,

  Woensdag 18 mei verhuist de spoedeisende hulp (SEH) [...] naar een nieuwe locatie binnen het Spoedplein bij het ziekenhuis. Op de dag van de verhuizing zal de SEH tot 's ochtends 4.30 uur patiënten accepteren.

  http://www.cwz.nl/specialismen/spoedeisende-hulp/nieuws/bericht/article/verhuizing-naar-nieuwe-spoedplein-op-18-mei.html,

 2. telkens tot de ochtend of tot alle of de meeste morgens in zekere periode; telkens tot de genoemde tijdsspecificatie in de ochtend

  Om 9 uur 's avonds ging veelal voor mij het licht al uit en sliep dan door tot 's ochtends.

  http://www.medischforum.nl/onderwerp/25388,

  Kroegen in Groningen zijn altijd vol, zelfs op zondag- of maandagavond staan studenten tot 's ochtends vroeg aan de bar.

  ilikegroningen.nl/?p=article&id=219,

  Via de website van deze pomphouder kunnen automobilisten tot 's ochtends twaalf uur boodschappen bestellen, die zij 's avonds kunnen ophalen.

  http://www.computable.nl/artikels/archief8/d27ra8sx.htm,

van 's ochtends; vanaf 's ochtends; vaak gevolgd door een tijdsaanduiding als in van 's ochtends vroeg, van 's ochtends 9.00 uur

 1. vanaf de ochtend van een bepaalde dag of vanaf de genoemde tijdsspecificatie binnen de betreffende ochtend

  De laatstejaars van de algemeen-secundaire afdeling zijn al van 's ochtends bezig met hun proef, als ik rond half drie in het atheneum aankom.

  De Standaard,

  Er heerste op de finaledag, gisteren, vanaf 's ochtends een enorme drukte rondom het complex.

  NRC,

  We zagen haar van 's ochtends vroeg, zonder mopperen, interviews weggeven aan allerlei zwamneuzen uit de lichte sector, incluis een eentalige Japanner.

  Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

  Op een hele slechte dag heb ik het meegemaakt dat een mailtje van 's-ochtends 11.00 uur 's-nachts om 01.00 uur in mijn mailbox verscheen.

  http://pets.groups.yahoo.com/group/VoVoN/message/9,

 2. telkens vanaf de ochtend of vanaf alle of de meeste ochtenden in zekere periode; telkens vanaf de genoemde tijdsspecificatie in de ochtend

  De kantooruren zijn dagelijks van maandag t/m vrijdag van 's ochtends 09.00 uur tot 's middags 17.00 uur.

  http://www.vlgadvocaten.nl/Home.html,

  Dagelijks geopend van 's ochtends vroeg.

  http://www.tripadvisor.nl/ShowUserReviews-g261678-d721638-r121187491-Aromas-Noosa_Sunshine_Coast_Queensland.html,

van 's ochtends tot 's avonds

 1. Vormvariant: van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat

  de hele dag; de godganse dag; altijd

  De man schreef dagelijks, zeven dagen op zeven, van 's ochtends tot 's avonds.

  http://www.skepp.be/thema/isaac_asimov.html

  Naast de samenwerkingspartners zijn er de tientallen vrijwilligers die van 's ochtends tot 's avonds in touw zijn.

  http://www.lbr.nl/documentatie/doc_leidraad21maart.html

van de ochtend tot de avond

 1. Vormvariant: van de vroege ochtend tot de late avond

  de hele dag; de godganse dag; altijd

  Zo werden in mijn jeugd in de leesboekjes voor het vijfde klasje de ouderlingen afgebeeld. Moeizaam voorovergebogen en steunende op een stokje. Zij bezaten veel levenswijsheid, doch in ruil daarvoor kermden zij van de ochtend tot de avond van allerlei kwalen die hen teisterden.

  Zoals zand tussen de vingers, Jos Ghysen,

  Geen wonder, met het homeopathische slaapmiddeltje van haar arts heeft ze alle nachten heerlijk geslapen; ze is van de ochtend tot de avond door haar moeder verzorgd en in de watten gelegd.

  De klokkenluider, Tomas Ross,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


ochtend 2.0

((vooral) in België)

vroege deel van de morgen, vanaf de ochtendschemering of vanaf het hernemen van de activiteiten na de nachtrust tot ongeveer 10.00 uur; periode die het eerste deel van de morgen beslaat; de vroege uren van de morgen
In principe voorkomend in dezelfde combinaties of verbindingen als onder de betekenis 1.0 genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ochtend…

is een periode; is een tijd

 • [Geheel] is een deel van een dag
 • [Duur] duurt enkele uren
 • [Tijd] is het eerste deel van de morgen tot omstreeks 10.00 uur
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een periode met geleidelijk toenemend daglicht

Algemene voorbeelden


Onderwijslijn 1ste leerjaar. De dagkalender met dagverloop in lineaire en cyclische vorm: ochtend, voormiddag, middag, namiddag, avond, nacht.

www.plantyn.com/extra/debasis/pdf/BAWO_HL2.pdf - België,

Woordenlijst: dag ordenen. Delen van de dag de ochtend, de voormiddag, de middag, de namiddag, de avond, de nacht, de dag 's avonds, 's morgens, 's middags, vanavond, vanmorgen, vannacht.

www.g-o.be/sites/portaal.../Taal%20in%20WO%20eindversie.pdf

Tijdens een alcoholcontrole in Aalst deze ochtend en voormiddag bleek bijna de helft van de gecontroleerde bestuurders te diep in het glas te hebben gekeken. De prinsenverkiezing van gisteravond werd in de cafés van de carnavalsstad nog tot het middaguur gevierd.

http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1212138/2011/01/23/Een-op-twee-bestuurders-blaast-positief-na-prinsenverkiezing-in-Aalst.dhtml,

Een zwaar ongeval met twee vrachtwagens op de E19 in Zemst, zorgde de hele ochtend en voormiddag voor zware verkeershinder in de richting van Brussel.

http://www.vandaag.be/binnenland/68009_zware-hinder-op-e19-na-ongeval-met-vrachtwagens.html,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


 • in de ochtend

In de ochtend en de voormiddag (7.30 u – 10.00 u) staat de zon ideaal voor de treinen richting Charleroi.

www.fotopunt.net/fotopunt.aspx?ID=51

Vaste verbindingen


's ochtends; vaak gevolgd door een tijdsaanduiding als in 's ochtends om 9 uur

 1. op, tijdens het eerste deel van de morgen van een bepaalde dag of op de genoemde tijdsspecificatie binnen betreffende ochtend

  Donderdag: 's Ochtends mijn ontbijtgraantjes met melk. In de voormiddag kiwi en yoghurt om 's middags twee boterhammen met effi light te eten. Die waren vergezeld van twee flinke wortels.

  http://vuurvliegje.skynetblogs.be/algemeen/,

 2. telkens in het eerste deel van de morgen; ook: in de vroege uren van alle of de meeste morgens in zekere periode; telkens op de genoemde tijdsspecificatie in de ochtend

  We vertrekken steeds 's ochtends om 9u om in de voormiddag al eens de paarden (en ruiters) te laten kennismaken met de zee. We houden dan op de middag een rust/lunchpauze om na de middag een stevige wandeling te maken.

  http://users.telenet.be/depaddockstabroek/nieuws.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


ochtend 3.0

bijeenkomst in de ochtend, georganiseerd voor een optreden, evenement, activiteit of bezigheid; bijeenkomst 's ochtends

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ochtend…

is een bijeenkomst; is een activiteit

 • [Functie] dient om mensen samen te brengen voor zekere activiteit of bezigheid
 • [Tijd] vindt plaats in de morgenuren
 • [Belanghebbende of begunstigde] wordt georganiseerd voor belangstellenden
 • [Handelende persoon] wordt ingericht door een initiatiefnemer, organisator, club of vereniging e.d.

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • een ochtend bijwonen
 • een ochtend houden
 • een ochtend organiseren

Kom vrijblijvend een ochtend bijwonen om een kijkje te nemen.

http://www.devuister.com/leentjebuur.php,

Er is iemand van de bibliotheek Barneveld geweest die iets heeft verteld over het belang van voorlezen en er is een ochtend gehouden over het thema 'broertjes en zusjes; een band voor het leven'.

http://www.barneveld.nl/home/nieuws_3268/item/cjg-barneveld-organiseert-ontmoetingsochtenden-voor-ouders_36075.html

Met name vermeld ik hier de ochtenden voor religieuzen die we zes keer per jaar organiseren.

http://home.wanadoo.nl/a.c.boskapel/augustijnenboskapel.html

met adjectief ervoor


 • een gezellige ochtend

Verderop in het jaar staan gepland een speelgoedbeurs, een viswedstrijd, een disco en natuurlijk de gezellige ochtend voor de kleintjes tijdens de feestweek in Alteveer-Kerkenveld.

Meppeler Courant,

 • een culturele ochtend
 • een literaire ochtend
 • een muzikale ochtend

Passage organiseert: Schoonheidsidealen in de kunst [...]. Passage nodigt u uit voor haar culturele ochtend.

http://www.zijactief.nl/index.php?view=details&id=474%3Apassage-organiseert-schoonheidsidealen-in-de-kunst&option=com_eventlist&Itemid=28,

Elk jaar organiseert de werkgroep literaire leeskringen een open literaire ochtend, waar dan een bekend schrijfster of schrijver een boek bespreekt.

http://www.friesecpb.nl/Organisatie/Activiteiten

De enthousiaste reacties van zowel publiek als muzikanten na afloop van deze muzikale ochtend maakten duidelijk dat deze formule zeker voor herhaling vatbaar is.

http://www.deltabrasszeeland.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=79:eerste-koffieconcert-voltreffer&catid=61:nieuws&Itemid=103,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


 • een boeiende ochtend

Het was een boeiende ochtend, die wat later werd dan gepland.

Meppeler Courant,

Het werd een boeiende ochtend, met vele vragen en evenzovele antwoorden, maar met als resultaat bij alle partijen een goed gevoel over deze stap.

http://www.osiris-ho.nl/nieuws/news_20110927133437

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • een geslaagde ochtend

Ruim 150 Westlandse ondernemers kregen na een energiek ontbijt een inspirerende presentatie [...] voorgeschoteld. [...] Al met al was het een geslaagde ochtend die volgend jaar zeker weer een vervolg zal krijgen.

http://www.westlandinfra.nl/content/westland-infra-gastheer-voor-mkb-westland-energiek-ontbijt.aspx,

De herfstwandeling in Vaals was een geslaagde ochtend met veel gezelligheid!

http://www.myfitworld.nl/heerlen_nieuws.php,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen