maandagochtend


maandagochtend 1.0

ochtend van de maandag

Algemene voorbeelden


Op maandagochtend moest hij heel vroeg weg om op tijd op zijn werk te zijn.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

Na verloop van een aantal weken begon me op te vallen dat ik op maandagochtend, bij het wakker worden, een vage, trekkende pijn in mijn rechterbeen had.

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

Al die smeekbedes om niet in bekoring geleid te worden hadden slechts tot gevolg dat al haar vriendinnen verwoed het genot najaagden. Dat was elke maandagochtend opnieuw te beluisteren in hun hitsige weekendverhalen.

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

Nederland werkt, van de maandagochtend tot de zaterdagavond, wanneer de paden worden aangeharkt en de deurbellen gepoetst.

Kriblijn, Barber van de Pol,

Wat Dieter Lesage wel weet en verkondigt, is, dat identiteit niet bestaat — een stelling die al in het antieke Alexandrië de schoolgaande jeugd op maandagochtenden wist te verbluffen.

Een mond vol onzuiverheid, Peter De Graeve,

Zijn wereld [...] was er een waar alleen dat wat zich laat horen bestaat, in losse fragmenten, in gissingen die radicaal wegvallen zodra ze geen geluid meer geven: bomen zijn alleen bomen zolang het waait, huizen zijn op stille maandagochtenden met rijen tegelijk van de aardbodem weggevaagd totdat er iemand een raam opengooit.

Kreutzersonate, Margriet de Moor,

Zoals voor iedereen die zijn werk verafschuwt was de maandagochtend het zwaarst; de week was een berg waar een kei tegenop gezeuld moest worden.

De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

U kunt ook een dalurenvergunning kopen voor een parkeergarage. Hiermee kunt u terecht op maandag tot en met vrijdag van 18.00 tot 10.00 uur (op koopavond vanaf 21.00 uur) en in het weekeinde vanaf zaterdag 18.00 uur tot maandagochtend 10.00 uur.

http://www.alkmaar.nl/gemeente/index.htm

Combinatiemogelijkheden


voorafgegaan door naamvalsgenitief


  • 's maandagsochtends
  • 's maandagochtends

Nou ben ik persoonlijk best bereid om Talpa qua voetbal een tweede kans te geven. Per slot van rekening heb ik tot en met de play-offs geen eredivisiewedstrijd hoeven missen. Goed, de kinderen gingen steeds later naar bed toen ze doorkregen dat Talpa het lekkerste voor het laatste bewaarde, maar 's maandagsochtends waren ze tenminste lekker rustig.

Friesch Dagblad,

Vorig jaar (geloof ik) is er een onderzoek geweest naar het drankgebruik van onze heelmeesters, en het bleek dat een behoorlijk aantal zondags met heel wat neutjes achter de kiezen naar bed gingen om vervolgens 's maandagochtends "gewoon" staan te snijden. En wel met dermate veel alcohol in het bloed dat ze eigenlijk niet eens meer zouden mogen autorijden.

http://tweakers.net/nieuws/42645/volledige-hartoperatie-uitgevoerd-door-robot.html,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


maandagochtend 2.0

op de ochtend van de maandag; op maandagochtend; 's maandagsochtends

Algemene voorbeelden


Maandagochtend staat hij al om negen uur op de stoep bij Laura's huis te roepen.

Een soort Engeland, Robert Anker,

Vrijdagavond laat zou de delegatie aankomen en maandagochtend vroeg weer vertrekken, en dat is tijd genoeg, werd ons verzekerd, want in Koeweit is toch niets te doen.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

Toen Maria maandagochtend haar agenda doornam met Bianca, de receptioniste van de groepspraktijk, zag ze dat Erinna Vogels al voor diezelfde middag een nieuwe afspraak had gemaakt.

Blauwbaard, Pauline Slot,

'Precies wat ik zo haat, maar goed: je vertrekt dus pas maandagochtend naar zee, zo hebben we het afgesproken, is dat duidelijk?'

Vertezucht, Jef Aerts,

Nog een hele week genoot Anton van zijn vakantie. Maandagochtend ging hij weer naar kantoor.

De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,