zomersproet


zomersproet 1.0

afbeelding

Bron: Loyna
( CC BY-SA 3.0 )

bruin huidvlekje dat ontstaat door een sterkere pigmentvorming op die plek onder invloed van de zon; sproet onder invloed van de zon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zomersproet…

is een sproet

  • [Oorzaak] wordt veroorzaakt door een sterkere pigmentvorming onder invloed van de zon
  • [Tijd] treedt vooral op in de zomer
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] verdwijnt later vaak weer

    Hoofdsemagram: sproet


    Algemene voorbeelden


    Sommige kinderen hebben alleen in de zomer sproeten: zomersproeten. Andere kinderen hebben het hele jaar sproeten en weer anderen helemaal niet. Zomersproeten komen voor bij kinderen die snel verbranden in de zon. Je huid kleurt bruin door de zon, omdat hij pigment aanmaakt als de zon erop schijnt. Maar dat gebeurt niet overal even sterk. Er zijn plekjes op je huid waar meer pigment wordt gemaakt: dat zijn de sproeten.

    https://www.lumc.nl/0000/13390/120123092722221/1212100123371046/,

    Sproeten ontstaan waar het pigment in je huid onregelmatig verdeeld is. Ze kunnen geen kwaad, maar niet iedereen is er blij mee. Ook al worden ze gezien als 1 van de zeven schoonheden. Meestal zijn ze er al vanaf je geboorte. Als je als kind vaak verbrandt krijg je op latere leeftijd vaak nog extra sproeten. Zomersproeten verschijnen door de zon en verdwijnen weer als het minder zonnig is.

    http://ladytrouble4ever.blogspot.nl/2011/07/sproeten-sproeten-ontstaan-waar-het.html,

    Ze had een paar zomersproeten op haar neus, maar verder was haar huid ivoorblank, wat ik associeerde met een zwak gestel.

    Alles over Tristan, Tommy Wieringa,

    De nek van Vera was te volgen tot onder de kraag van haar bloesje, in een vallei met schaduwen en zomersproeten tussen haar schouderbladen.

    De meidenziekte, Tom Pauka,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding