zwemeend


zwemeend 1.0

afbeelding

Bron: Kathy Weaver
( CC BY-NC 3.0 )

eend die behoort tot de eendensoorten die hun voedsel meestal zwemmend zoeken aan het wateroppervlak of met de kop en borst onder water, op een ondiepe bodem of net beneden de waterspiegel, zonder veelvuldig te duiken zoals duikeenden; eend die grondelt; grondeleend

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zwemeend…

is een eend; is een vogel; is een dier

      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Chordata; Chordadieren
      Klasse Aves; Vogels
      Orde Anseriformes; Eendvogels
      Familie Anatidae; Eendachtigen

      Algemene voorbeelden


      De Wilde eend behoort tot de grondeleenden, ook wel zwemeenden genoemd. Deze eenden staan vaak met hun kop onder water te zoeken naar voedsel (grondelen).

      http://mavanvliet.nl/natuursite2010/pagina96.html

      Hoe ziet u het verschil tussen een Duikeend (alleseter) en een Zwemeend (veelal planteneters) dan? De Duikeend staat rechtop als een zwaan (zelfs als klein kuiken), heeft veel grotere voeten die verder naar achteren staan en een grotere en sterkere snavel dan een zwemeend. De Duikeend pikt direct en snel naar wat hij wil opeten. De Zwemeend houdt het lijf meer evenwijdig met de grond. De poten staan meer in het midden onder het lijf. Natuurlijk duikt de duikeend veel meer en dieper [...]. De Zwemeend zeeft vooral water en grond in ondiep water. Dan houden ze de kop laag bij het water, nemen water in de bek en schudden alles wat ze niet kunnen eten weer uit hun bek. Ze hangen wel ondersteboven in het water maar duiken niet zo heel vaak.

      http://www.euronet.nl/~igorm/Eendengrootbrengen/voeding/voeding.html,

      Wintertaling [...]. Voorkomen. In moerassige zoetwatergebieden in kleinschalige landschappen. Eén van de talrijkste zwemeenden: 2.000 à 2.500 (1998-2000) broedparen. De soort gaat langzaam achteruit: in 1987 nog 3000-5000 broedparen.

      http://members.chello.nl/p.dinjens/watervogels2.htm