zwemverbod


zwemverbod 1.0

verbod om in de buitenlucht ergens te zwemmen; verbod om in open water te zwemmen, zoals in meren, sloten, grachten, rivieren e.d., vooral als het water van slechte kwaliteit is en voor gezondheidsklachten kan zorgen, maar ook als de plaatselijke situatie gevaar voor de zwemmer kan opleveren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zwemverbod…

is een verbod; is een gebod

 • [Functie] dient om de veiligheid van zwemmers te garanderen; dient om de gezondheid van zwemmers niet in gevaar te brengen
 • [Duur] is meestal een bepaalde periode van kracht
 • [Betrokkene] wordt ingesteld door het bevoegd gezag
 • [Ondervinder] wordt opgelegd aan personen die willen gaan zwemmen
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt vooral ingesteld als het water van slechte kwaliteit is en voor gezondheidsklachten kan zorgen, maar bv. ook als er door de sterke stroming of de plaatselijke situatie (in vaargeulen, bij bruggen, sluizen en havens e.d.) een gevaar is voor de veiligheid van de zwemmers

Hoofdsemagram: verbod


Algemene voorbeelden


Bij een zwemverbod is het risico dat u ziek wordt zo groot dat zwemmen verboden is. Bij de zwemlocatie is een bord geplaatst waarop de reden staat voor het zwemverbod. Op het strand kan ook zwemverbod gelden bij een gevaarlijke situatie. Dan is de rode vlag gehesen.

http://www.zwemwater.nl/meldingen,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


 • gelden
 • van kracht zijn

Zwemmen in rivieren en kanalen is populair in de zomer, maar ook erg gevaarlijk. Er geldt een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, maar ondanks dit verbod zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren.

https://groningen.nieuws.nl/nieuws/56756/waarschuwing-rijkswaterstaat-zwem-niet-in-rivieren-en-kanalen/,

De zuiveringsschappen onderzoeken het water op colibacteriën, afkomstig uit ontlasting van mensen en warmbloedige dieren. Die bacteriën zijn een indicatie voor ziekteverwekkers, waarvan maag- en darmklachten de neest voorkomende klachten zijn. Druk gebruik van zwemplassen vergoot de kans op de aanwezigheid van de colibacterie. Andere ziekteverwekkers steken de kop op bij langdurig hogere watertemperatuur. De zuiveringsschappen adviseren mensen met verminderde weerstand, zoals kleine kinderen, ouderen en diabetici, extra voorzichtigte zijn met zwemmen in plassen. Tot nu gelden alleen in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant enkele zwemverboden en waarschuwingen.

Meppeler Courant,

Tientallen kinderen die er in de Noorderplassen zwommen, zijn besmet met een virus dat buikgriep veroorzaakt. Waarschijnlijk is het virus in het water gekomen door ontlasting van kinderen die al besmet waren. Het zwemverbod dat onmiddellijk werd ingesteld, is voorlopig nog van kracht.

NRC,

als object bij een werkwoord


 • een zwemverbod afgeven
 • een zwemverbod afkondigen
 • een zwemverbod afvaardigen
 • een zwemverbod uitvaardigen

De gemeente Zaltbommel heeft dinsdag een zwemverbod afgegeven voor de plas Rietschoof in Aalst.

https://www.bd.nl/zaltbommel/meer-plassen-met-blauwalg-zwemverbod-in-aalst~af6191a2/,

Door de overheid worden veel populaire zwemlocaties in de gaten gehouden en als de zwemwaterkwaliteit onvoldoende is, wordt er een zwemverbod afgekondigd. Op zwemwater.nl staan alle actuele waarschuwingen.

https://www.omroepwest.nl/nieuws/3670513/Een-verfrissende-duik-in-een-plas-of-meer-Hier-kun-je-dat-beter-niet-doen,

De burgemeester van de gemeente Landévennec, in de Franse regio Bretagne, had een zwemverbod afgevaardigd op de plaatselijke stranden. Dat deed hij om de badgasten te beschermen tegen een seksueel gefrustreerde dolfijn, die intussen wegzwom.

https://www.zeezoogdieren.org/wordpress/2018/08/30/seksueel-gefrustreerde-dolfijn-leidt-tot-zwemverbod/,

Er is dus nog geen zwemverbod uitgevaardigd, zoals bij De Waal ter hoogte van de Wevershoek. Het enige open water dat in Ridderkerk nog geen waarschuwing of verbod heeft, is het water bij De Woude achter de Ringdijk.

https://ridderkerksdagblad.nl/waarschuwing-blauwalg-oosterpark-nog-geen-zwemverbod/,

 • een zwemverbod (niet) instellen

Als bij een zwemplaats blijkt dat het ongezond of gevaarlijk is om in het water te zwemmen, stelt de provincie een waarschuwing of een zwemverbod in. Er worden dan waarschuwingsborden geplaatst.

https://www.medicalfacts.nl/2018/07/24/let-op-bacterien-blauwalg-als-zwemt-open-water/,

Er blijft steeds minder open zwemwater over om veilig te kunnen zwemmen. Uit metingen van waterschap Rivierenland bleek vorige week al dat er verhoogde concentraties potentieel zeer giftige blauwalgen, waaronder phormidoum, in het zwemwater zitten van de Kalenbergseplas bij Meteren. Het risico op gezondheidsklachten is zo hoog dat de provincie een zwemverbod had ingesteld.

https://nieuwsbladgeldermalsen.nl/lokaal/steeds-meer-zwemverboden-door-blauwalg-471410,

De kwaliteit van het zwemwater kan gedurende de zomermaanden snel veranderen. Daarom is het verstandig om voor actuele informatie de zwemwatertelefoon te bellen of Internet te raadplegen. Is de kwaliteit van het water op een bepaalde plaats te slecht om in te zwemmen of is het daar onveilig dan geeft de provincie dit bij die zwemlocatie met borden aan. Zonodig kan de provincie zelfs een zwemverbod instellen.

http://www.iwbp.nl/zhew/index_zhew.html

De provincie Zeeland heeft een zwemverbod ingesteld voor het recreatiegebied De Speelmansplaten aan het Zoommeer op Tholen. Zwemmen kan leiden tot huidirritatie en maag- en darmklachten. Het verbod wordt met borden aangegeven.

De Telegraaf,

Rijkswaterstaat wilde de doorspoelproef uitvoeren om na te gaan of de ontwikkeling van de blauwalg hiermee valt te beteugelen. De combinatie van een lange verblijfstijd van het water in het meer en de hoeveelheid meststoffen die onder meer via de West-Brabantse rivieren binnenkomen, is de voornaamste oorzaak van de algenbloei. De alg scheidt giftige stoffen af, waardoor vorig jaar vijfduizend vogels zijn omgekomen. Ook is in delen van het gebied de afgelopen jaren menigmaal een zwemverbod ingesteld.

Provinciale Zeeuwse Courant,

Volgens de GGD lopen bezoekers van de waterplas bij het in acht nemen van de normale regels van hygiëne geen verhoogde kans besmet te raken met het zogeheten entro-virus dat de klachten veroorzaakt. Een zwemverbod wordt dan ook niet ingesteld.

Meppeler Courant,

 • het zwemverbod intrekken
 • zwemverboden opheffen

Het zwemverbod in recreatieplas 't Kleine Zeetje in Bunschoten is ingetrokken. Tijdens de laatste inspectie bleek dat de hoeveelheid blauwalg onder de norm voor een zwemverbod ligt. Ook aan de overige waterkwaliteitsnormen wordt inmiddels voldaan.

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/215265/zwemverbod-t-kleine-zeetje-opgeheven.html,

De zwemverboden rond het IJmeer zijn opgeheven. In het water zit geen giftige blauwalg meer. Sinds vorige week was het verboden om bij de stranden van Almere, Muiden en Naarden te zwemmen.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/3109636/zwemverboden-rond-ijmeer-opgeheven,

Het zwemwater in de regio is de afgelopen weken weer veiliger geworden. De provincie heeft voor de plas in het Wilhelminapark in Rijswijk en de waterspeeltuin Tanthof in Delft de negatieve zwemadviezen ingetrokken. Ook een aantal zwemverboden zijn opgeheven.

https://www.infothuis.tv/index.php?s=3&c=31564,

 • (een) zwemverbod negeren
 • het zwemverbod respecteren

Jongens negeren zwemverbod: haast fatale gevolgen. Twee jongens hebben zondag de schrik van hun leven gehad, toen ze illegaal gingen zwemmen bij de zandwinning in Tienray. Een van hen werd onwel in het water en verdronk bijna.

https://www.1limburg.nl/jongens-negeren-zwemverbod-haast-fatale-gevolgen,

Intussen roept de overheid op om het zwemverbod in verboden water te respecteren. De afgelopen dagen zijn er in ons land verschillende mensen verdronken in meren en zwemvijvers waar zwemmen verboden is.

https://www.tvl.be/nieuws/overheid-roept-op-om-zwemverbod-te-respecteren-cold-shock-is-levensgevaarlijk-62659,

 • een zwemverbod opleggen

Vorig bemonsterde de Vlaamse Mileumaatschappij (VMM) 36 recreatie- en zwemvijvers in Vlaanderen. Dit jaar werd de lijst uitgebreid tot 90 vijvers. De VMM onderzoekt de kwaliteit van het zwemwater van vijvers, zoals ze dat ook van het Vlaamse strandwater doet. Na een laboratoriumonderzoek krijgen de waters een quotering. Is de kwaliteit te slecht, dan legt men via het gemeentebestuur een zwemverbod op. De exploitanten van de vijvers moeten zelf ook bemonsteringen door een erkend lab laten uitvoeren.

De Standaard,

met adjectief ervoor


 • een algeheel zwemverbod
 • een nadrukkelijk zwemverbod
 • een tijdelijk zwemverbod

De provincie Fryslân raadt mensen af om te gaan zwemmen in De Leijen, ter hoogte van het Paviljoen. Langs het Prinses Margrietkanaal wordt met borden extra gewaarschuwd voor het zwemmen in het kanaal. Daar geldt al een algeheel zwemverbod.

De provincie Fryslân raadt mensen af om te gaan zwemmen in De Leijen, ter hoogte van het Paviljoen. Langs het Prinses Margrietkanaal wordt met borden extra gewaarschuwd voor het zwemmen in het kanaal. Daar geldt al een algeheel zwemverbod.,

Voor zwemmers geldt een nadrukkelijk zwemverbod in de Leidsche en Oude Rijn vanwege de verhoogde stroomsnelheid. Vooral bij bruggen en versmallingen stroomt het water flink sneller, wat levensgevaarlijk is voor zwemmers.

https://www.rebonieuws.nl/algemeen/vaar-en-zwemverbod-op-leidsche-rijn-en-beperkte-doorvaart-sluis-bodegraven/,

Voor de Belgische duikplaats Blaarmeersen geldt een tijdelijk zwemverbod. Controleurs van de Vlaamse Milieu Maatschappij en het Agentschap Zorg en Gezondheid hebben in de zwemvijver blauwalg geconstateerd. Uit gezondheidsoverwegingen is daarom besloten een zwemverbod in te stellen.

https://www.duikersgids.nl/actueel/1806-tijdelijk-zwemverbod-blaarmeersen,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

 • een zwemverbod in de Leidsche en Oude Rijn

Voor zwemmers geldt een nadrukkelijk zwemverbod in de Leidsche en Oude Rijn vanwege de verhoogde stroomsnelheid. Vooral bij bruggen en versmallingen stroomt het water flink sneller, wat levensgevaarlijk is voor zwemmers.

https://www.rebonieuws.nl/algemeen/vaar-en-zwemverbod-op-leidsche-rijn-en-beperkte-doorvaart-sluis-bodegraven/,

Voorzetsel: op

 • een zwemverbod op gevaarlijke locaties
 • een zwemverbod op de plaatselijke stranden

Zwemmen in rivieren en kanalen is populair in de zomer, maar ook erg gevaarlijk. Ondanks een zwemverbod op gevaarlijke locaties zijn er jaarlijks toch gewonden en doden te betreuren.

https://www.internetbode.nl/regio/middelburg/algemeen/121154/oppassen-met-zwemmen-rivieren-en-kanalen,

De burgemeester van de gemeente Landévennec, in de Franse regio Bretagne, had een zwemverbod afgevaardigd op de plaatselijke stranden. Dat deed hij om de badgasten te beschermen tegen een seksueel gefrustreerde dolfijn, die intussen wegzwom.

https://www.zeezoogdieren.org/wordpress/2018/08/30/seksueel-gefrustreerde-dolfijn-leidt-tot-zwemverbod/,

Voorzetsel: rond

 • de zwemverboden rond het IJmeer

De zwemverboden rond het IJmeer zijn opgeheven. In het water zit geen giftige blauwalg meer. Sinds vorige week was het verboden om bij de stranden van Almere, Muiden en Naarden te zwemmen.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/3109636/zwemverboden-rond-ijmeer-opgeheven,

Voorzetsel: van

 • het zwemverbod van de Kagerplassen

Het zwemverbod van de Kagerplassen aan de kant Koudenhoorn in Warmond is omgezet naar een zwemwaarschuwing. Twee weken terug was het zwemwater bij Koudenhoorn zo slecht dat de Unie van Waterschappen een negatief zwemadvies gaf voor 't Joppe.

https://www.inteylingen.nl/nieuws/zwemverbod-t-joppe-afgezwakt.html,

Voorzetsel: voor

 • een zwemverbod voor de plas Rietschoof

De gemeente Zaltbommel heeft dinsdag een zwemverbod afgegeven voor de plas Rietschoof in Aalst.

https://www.bd.nl/zaltbommel/meer-plassen-met-blauwalg-zwemverbod-in-aalst~af6191a2/,

 • een zwemverbod voor mens en dier

In Zeewolde zijn twee honden dood gegaan, nadat ze hadden gezwommen bij het Erkemederstrand. Vier andere honden werden ziek. Er is bij het gedeelte dat bekend staat als het Hondenstrand of het Evenementenstrand een zwemverbod voor mens en dier ingesteld.

https://nos.nl/artikel/537497-zwemverbod-na-dood-honden.html,

in voorzetselgroep


 • het naleven van zwemverboden

Waterschap Peel en Maasvallei gaat actief controleren op het naleven van zwemverboden. De verboden zijn ingesteld op locaties waar zwemmen gevaarlijk kan zijn. Gaat u ondanks een verbod toch zwemmen, dan loopt u het risico op een proces-verbaal.

https://www.omroepvenray.nl/nieuws/2013/07/23/waterschap-controleert-op-naleving-zwemverboden,

 • ondanks een zwemverbod

Zwemmen in rivieren en kanalen is populair in de zomer, maar ook erg gevaarlijk. Ondanks een zwemverbod op gevaarlijke locaties zijn er jaarlijks toch gewonden en doden te betreuren.

https://www.internetbode.nl/regio/middelburg/algemeen/121154/oppassen-met-zwemmen-rivieren-en-kanalen,

 • de norm voor een zwemverbod

Het zwemverbod in recreatieplas 't Kleine Zeetje in Bunschoten is ingetrokken. Tijdens de laatste inspectie bleek dat de hoeveelheid blauwalg onder de norm voor een zwemverbod ligt. Ook aan de overige waterkwaliteitsnormen wordt inmiddels voldaan.

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/215265/zwemverbod-t-kleine-zeetje-opgeheven.html,

met substantief ervoor


 • een aantal zwemverboden

Het zwemwater in de regio is de afgelopen weken weer veiliger geworden. De provincie heeft voor de plas in het Wilhelminapark in Rijswijk en de waterspeeltuin Tanthof in Delft de negatieve zwemadviezen ingetrokken. Ook een aantal zwemverboden zijn opgeheven.

https://www.infothuis.tv/index.php?s=3&c=31564,

met ander, nevengeschikt substantief


 • zwemverboden en waarschuwingen

De zuiveringsschappen onderzoeken het water op colibacteriën, afkomstig uit ontlasting van mensen en warmbloedige dieren. Die bacteriën zijn een indicatie voor ziekteverwekkers, waarvan maag- en darmklachten de neest voorkomende klachten zijn. Druk gebruik van zwemplassen vergoot de kans op de aanwezigheid van de colibacterie. Andere ziekteverwekkers steken de kop op bij langdurig hogere watertemperatuur. De zuiveringsschappen adviseren mensen met verminderde weerstand, zoals kleine kinderen, ouderen en diabetici, extra voorzichtigte zijn met zwemmen in plassen. Tot nu gelden alleen in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant enkele zwemverboden en waarschuwingen.

Meppeler Courant,

 • negatieve zwemadviezen en zwemverboden
 • een waarschuwing of een zwemverbod
 • een waarschuwing, negatief zwemadvies of een zwemverbod

De droogtesituatie over de afgelopen periode is weinig veranderd, wel is er extra aandacht voor verzilting. Verder blijven de droogtemaatregelen van kracht. Ook is de waterkwaliteit is niet verbetert en blijft er sprake van veel blauwalgen, botulisme, vissterfte en negatieve zwemwateradviezen en zwemverboden.

https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/2018/08/extra-aandacht-voor-verzilting-droogtemaatregelen-blijven-van-kracht.aspx,

Als bij een zwemplaats blijkt dat het ongezond of gevaarlijk is om in het water te zwemmen, stelt de provincie een waarschuwing of een zwemverbod in. Er worden dan waarschuwingsborden geplaatst.

https://www.medicalfacts.nl/2018/07/24/let-op-bacterien-blauwalg-als-zwemt-open-water/,

Op 4 augustus 2018 geldt een waarschuwing, negatief zwemadvies of een zwemverbod op de volgende plaatsen in onze regio: Regio Haaglanden [...] Regio Groene Hart [...] Zoetermeer [...] Regio Leiden [...] Regio Bollenstreek [...] Regio Westland.

https://www.omroepwest.nl/nieuws/3670513/Een-verfrissende-duik-in-een-plas-of-meer-Hier-kun-je-dat-beter-niet-doen,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


zwemverbod 2.0

(neologisme)

verbod om in een zwembad te zwemmen; verbod om een zwembad te betreden dat wordt opgelegd aan iemand die zich eerder misdragen heeft in het zwembad; toegangsverbod tot een zwembad; zwembadverbod

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zwemverbod…

is een verbod; is een gebod

   Algemene voorbeelden


   Agressieve bezoekers worden met ingang van volgend jaar zonder pardon uit de Rotterdamse zwembaden gezet. Ze krijgen een toegangsverbod dat voor alle baden in de stad geldt. Verwacht wordt dat ook de zwembaden in de regio zich bij de nieuwe regels zullen aansluiten. Het zwemverbod is de zwaarste sanctie in het protocol dat twaalf Rotterdamse zwembaden volgende week sluiten met politie en justitie om vervelende bezoekers aan te pakken.

   Rotterdams Dagblad,

   Twee jaar geleden sloten de baden al een overeenkomst om seksuele intimidatie tegen te gaan. Het nieuwe protocol is een formele bekrachtiging van al bestaand beleid. Nu al worden met enige regelmaat bezoekers met een zwemverbod op straat gezet omdat ze andere badgasten hebben lastiggevallen of de badmeester uitgescholden. Meestal regelt het personeel dit zelf.

   Rotterdams Dagblad,

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • een zwemverbod krijgen

   Het aantal mensen dat een zwemverbod krijgt in de Haagse baden, is sterk afgenomen sinds de invoering van de zwempas, een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente. "Registratie alleen al heeft gezorgd voor minder incidenten in zwembaden. Overlastgevers weten nu dat ze persoonlijk kunnen worden aangesproken", constateert de gemeente zelf.

   https://denhaagfm.nl/2018/09/14/aantal-zwemverboden-flink-gedaald-na-invoering-zwempas/,

   In het Hofbad werd in 2015 niemand de toegang ontzegd. Het jaar erna mochten er dertig mensen niet meer in. In 2017 kregen 41 mensen tot de invoering van de pas een zwemverbod en tot begin september dit jaar nog maar zeven. In de Waterthor waren er alleen in 2017 problemen, toen kregen daar twee mensen een zwemverbod.

   https://denhaagfm.nl/2018/09/14/aantal-zwemverboden-flink-gedaald-na-invoering-zwempas/,

   met adjectief ervoor


   • (een) regiobreed zwemverbod

   Regiobreed zwemverbod lastpakken. Baden overleggen over uitwisselen van gegevens. Agressieve bezoekers worden met ingang van volgend jaar zonder pardon uit de Rotterdamse zwembaden gezet. Verwacht wordt dat ook de zwembaden in de regio zich bij de nieuwe regels zullen aansluiten.

   Rotterdams Dagblad,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: in

   • een zwemverbod in de Haagse baden

   Het aantal mensen dat een zwemverbod krijgt in de Haagse baden, is sterk afgenomen sinds de invoering van de zwempas, een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente. "Registratie alleen al heeft gezorgd voor minder incidenten in zwembaden. Overlastgevers weten nu dat ze persoonlijk kunnen worden aangesproken", constateert de gemeente zelf.

   https://denhaagfm.nl/2018/09/14/aantal-zwemverboden-flink-gedaald-na-invoering-zwempas/,

   Voorzetsel: voor

   • zwemverboden voor mensen die de sfeer verzieken
   • een zwemverbod voor mensen die zich misdragen in een zwembad

   Het aantal zwemverboden voor mensen die de sfeer verzieken bij Mosaqua in Gulpen is fors gedaald. Zes jaar geleden werden er nog bijna 400 verboden opgelegd, dit jaar zijn het er nog maar 25. Mosaqua had jarenlang veel overlast van voornamelijk allochtone jongeren. Die vielen bezoekers lastig en waren agressief.

   https://l1.nl/mosaqua-deelt-minder-zwemverboden-uit-80319,

   Een aantal fracties in de Haagse gemeenteraad wil een zwemverbod voor mensen die zich misdragen in een zwembad. Dat bleek donderdagmiddag tijdens een vergadering van de raad. CDA, PVV, VVD en Groep de Mos pleiten voor zo'n zwemverbod.

   https://www.omroepwest.nl/nieuws/3401420/Zwemverbod-voor-jongeren-die-zich-misdragen-in-zwembad,

   in voorzetselgroep


   • het opleggen van zwemverboden

   De redenen voor het opleggen van de zwemverboden zijn divers, blijkt uit het overzicht van de gemeente. Het gaat bijvoorbeeld om het niet opvolgen van de aanwijzingen van personeel, beledigen van ambtenaren, het niet naleven van de huisregels, betasten, begluren en lastig vallen van vrouwen, agressief gedrag, foto's maken in kleedhokjes en incidenteel zelfs aanranding. Hoe lang iemand niet meer welkom is na een overtreding, kan variëren en is afhankelijk van de overtreding.

   https://denhaagfm.nl/2018/09/14/aantal-zwemverboden-flink-gedaald-na-invoering-zwempas/,

   met substantief ervoor


   • het aantal zwemverboden

   Het aantal zwemverboden voor mensen die de sfeer verzieken bij Mosaqua in Gulpen is fors gedaald. Zes jaar geleden werden er nog bijna 400 verboden opgelegd, dit jaar zijn het er nog maar 25. Mosaqua had jarenlang veel overlast van voornamelijk allochtone jongeren. Die vielen bezoekers lastig en waren agressief.

   https://l1.nl/mosaqua-deelt-minder-zwemverboden-uit-80319,

   met telwoord ervoor


   • vijftien zwemverboden

   Uit een overzicht van de gemeente blijkt dat er de afgelopen jaren in drie van de zes zwembaden problemen zijn geweest. In het Zuiderpark leidde dat in 2015 tot vijftien zwemverboden, in 2016 tot 32, in 2017 tot de invoering van de pas 22 en dit jaar tot nu toe tot veertien.

   https://denhaagfm.nl/2018/09/14/aantal-zwemverboden-flink-gedaald-na-invoering-zwempas/,

   Etymologie


   Aard herkomst inheems woord
   Vroegste datering 2003