#MeToo


#MeToo 1.0

(recht en misdaad; seks, gender en relaties; neologisme)

( Met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag.)
ik ook; ook ik; geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag, zoals seksuele intimidatie of seksueel geweld; ook: de maatschappelijke beweging die tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag strijdt
De hashtag #MeToo wordt vooral op Twitter achter een bericht gezet om aan te geven dat iemand, net als vele anderen, slachtoffer is geworden van seksuele intimidatie of seksueel geweld. Als zelfstandig naamwoord wordt het niet alleen gebruikt ter aanduiding van een geval waarin sprake is van seksuele intimidatie of seksueel geweld, maar ook ter aanduiding van de beweging die tegen dergelijk gedrag strijdt, of van het probleem van dergelijk gedrag als maatschappelijke kwestie.

Semagram (extra betekenisinformatie)


is seksueel overschrijdend gedrag; is gedrag

  • [Doel of bestemming] wordt als hashtag gebruikt om ervaringen met anderen te delen, voor meer openheid en betrokkenheid te zorgen en misbruik en intimidatie aan de kaak te stellen
  • [Medium] wordt als hashtag meestal gedeeld via internet, vaak via sociale media, bv. via Twitter
  • [Object betroffen] betreft vaak vrouwen
  • [Onstoffelijke inhoud] heeft betrekking op seksueel grensoverschrijdend gedrag

Algemene voorbeelden


Ik hou van acteren, zegt Love, maar voegt eraan toe: ik ben er na een hoop #metoos niet meer toe in staat. Niemand zou me geloven, en het zou niet stoppen. Dus ik ging weg, en het ging weg. En ik ben er goed in. Love sprak niet verder over de #MeToo-incidenten, hoewel ze eerder openhartig was over figuren uit de industrie die hun macht misbruikten en acteurs waarschuwden om de in ongenade gevallen producer Harvey Weinstein in 2005 te vermijden.

https://nl.cm-vilanovadepaiva.pt/music/courtney-love-says-she-quit-acting-after-bunch-metoo-incidents

Misschien is hip tegenovergestelde van taboe? Dan is het prima. Meer openheid brengt dat met zich mee. Maar hip toch geen fijn woord. Geen keuze. #metoo werd ook niet hip genoemd, toen er meer #metoos naar buiten kwamen, toch? Net als #burnout. Uit taboe en zegt omgeving 'hip'.

https://twitter.com/marijkegroot/status/949933083985358848,

Ook in Nederland deed #MeToo stof opwaaien. Bekende voorbeelden zijn de aangifte van journalist Jelle Brandt Corstius tegen tv-producent Gijs van Dam en de zaak tegen regisseur en oud-castingdirecteur Job Gosschalk, die onder meer de film Alles is liefde produceerde. Ook dirigent Pieter Jan Leusink werd beschuldigd van verregaand seksueel grensoverschrijdend gedrag, vier vrouwen deden hun verhaal in Brandpunt+.

https://nos.nl/artikel/2326659-weinstein-hoort-zijn-vonnis-hoe-is-het-in-nederland-met-metoo,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • losbarsten

Het is een half jaar geleden dat #MeToo losbarstte. Het begon in Amerika, maar kreeg wereldwijd navolging. Miljoenen mensen deden hun verhaal en veel mannen werden beschuldigd van seksueel misbruik of seksuele intimidatie.

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2230174-een-half-jaar-na-metoo-een-hashtag-met-wereldwijde-gevolgen

in voorzetselgroep


  • zich wapenen tegen een #MeToo

Hoe wapen ik mijn kind tegen een #MeToo. Leontine Vreeke wil ook de vraag stellen "hoe word ik geen dader?" Heel Nederland is in de ban van The Voice en het drama, het schandaal ontstaan door seksueel wangedrag en machtsmisbruik. Nu weet ik niet wat er precies is voorgevallen, en eerlijk gezegd wil ik dat ook niet weten.

https://www.nieuwwij.nl/opinie/hoe-wapen-ik-mijn-kind-tegen-een-metoo/,

met substantief ervoor


  • een geval #MeToo
  • een gevalletje #MeToo

Een geval #MeToo of toch niet? [...] Hij werkte bijna veertig jaar voor hetzelfde bedrijf, toen het op de kerstborrel eind 2017 misging. Met een drankje op viel hij een vrouwelijke collega lastig door kwetsende en kleinerende opmerkingen te maken. Ook betastte de man de vrouw meerdere keren ongevraagd en tegen haar zin. Collega's sprongen tijdens de borrel in de bres en na tussenkomst van een teamleider werd de man naar huis gestuurd.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/05/een-geval-metoo-of-toch-niet-a1605491,

Bij een gevalletje #MeToo roep je gewoon je kat.

https://www.saarmagazine.nl/bij-een-gevalletje-metoo-roep-je-gewoon-je-kat/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2017
Brontaal Engels
Vorm in brontaal #MeToo; MeToo
Betekenis in brontaal idem
Datering in brontaal 2006
Bijzonderheden [MeToo werd al in 2006 voor het eerst gebruikt door de zwarte activiste Tarana Burke uit New York. Burke gebruikte de spreuk op de website MySpace om empathie te kweken voor vrouwen die slachtoffer waren geworden van seksueel misbruik. Vanaf 2017 werd #MeToo heel populair op sociale media, vooral op Twitter, nadat de Amerikaanse actrice Alyssa Milano vrouwen aanmoedigde hun ervaringen van seksueel grensoverschrijdend gedrag te delen met #MeToo] erbij.
Samenhangende woorden (betekenis) #ZegHet; dickpic; femicide; hashtag; hashtag; machtsmisbruik; seksueel geweld; seksueel grensoverschrijdend gedrag; seksueel misbruik; seksueel misbruik; seksuele intimidatie; trending topic; victimblaming