1 aprilgrap


1 aprilgrap 1.0

(folklore [cultuurgeschiedenis])

grap waarmee men (volgens de traditie) iemand op 1 april fopt; aprilgrap

Semagram


Een 1 aprilgrap…

is een grap

 • [Tijd] vindt traditioneel plaats op 1 april

  Hoofdsemagram: grap


  Algemene voorbeelden


  Niet alle 1 aprilgrappen waren even succesvol. In Leeuwarden is de politie op zoek naar de makers van een 'nepmijn'.

  http://www.rtl.nl/components/actueel/editienl/gesprekvddag/2012/w14/1-april-grappen-niet-alleen-om-te-lachen.xml,

  'Ze pakken mijn man altijd, want die is jarig op 1 april. Het gaat altijd om kleine steekjes. Ik kan me niet zo goed een 1 aprilgrap herinneren. Wel kan ik het waarderen.'

  Meppeler Courant,

  Maar wat is nu een echte 1 aprilgrap, waarvan onderscheidt deze zich van bijvoorbeeld een zomerkampgrap of een schoolreisjesgrap? Een typisch voorbeeld van een zomerkampgrap is pindakaas in de punten van de schoenen en tandpasta rond de mond smeren. Een 1 aprilgrap echter zorgt ervoor dat je iets gelooft wat verzonnen is en een lichte hartverzakking veroorzaakt op het moment dat de larie wordt verteld. 'Je hebt een scheur in je broek.' Waar dan? Ongelooflijk dat je er intrapt.

  Meppeler Courant,

  Volgens het Witte Boekje is 1-aprilgrap juist; deze spelling werd ook jarenlang geadviseerd in de taaladviesboeken. Sinds het Groene Boekje van 2005 is verschenen, is in de officiële spelling 1 aprilgrap juist.

  http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/1-aprilgrap

  "Een beetje dom", noemt het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) het voorstel van Kamerlid F.J. van der Heijden (CDA) om de Nederlandse vlag voortaan in oranje-blanje-bleu (oranje-wit-blauw) uit te voeren. Het Kamerlid deed deze suggestie bij wijze van 1-aprilgrap voor de KRO-radio.

  NRC,

  Het was gisteren niet de enige 1-aprilgrap. In het Jeugdjournaal werd aangekondigd dat prof. Wittebol van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een mummie tot leven zou wekken. Om 12 uur had een menigte zich verzameld bij de zaal waar de mummie ligt opgebaard.

  NRC,

  In het verlengde van het jaar van de volkscultuur (1999) wordt ook in het eerste jaar van het derde millennium in de pers vaak stilgestaan bij oude en nieuwe tradities. Daarin past de belangstelling voor '1 april'. Maar bestaat de 1-aprilgrap nog wel buiten de media?

  www.meertens.knaw.nl/respons/respons.pdf,

  Zo spreekt Ben Knapen, de perschef van Philips, inmiddels over 'een schertsgezelschap' dat te Delft een premature een-aprilgrap heeft uitgebroed.

  http://www.republikeinsgenootschap.nl/,

  Gisteren bracht Belgiumsoccer.be het bericht dat Anderlecht interesse toonde in de spits van Ajax Amsterdam, Wesley Sonck. Dit was onze 1aprilgrap. Het artikel werd bijna 2000x gelezen en bewijst het succes van onze grap.

  http://www.belgiumsoccer.be/wmview.php?ArtID=6146,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • 1 aprilgrapje