Afrikaner


Afrikaner 1.0

iemand die behoort tot het blanke volk van Zuid-Afrika; blanke die afkomstig is uit Zuid-Afrika; blanke inwoner van Zuid-Afrika
In het meervoud ook in toepassing op het volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Afrikaner…

is een persoon

  • [Groep] behoort tot de blanke bevolking van Zuid-Afrika
  • [Herkomst of oorsprong] is meestal van Nederlandse (of Duitse) afkomst
  • [Plaats] woont doorgaans in Zuid-Afrika
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Zuid-Afrika; is geboren in Zuid-Afrika
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] was tot de afschaffing ervan in 1990 veelal een aanhanger van de apartheid, waarbij de niet-blanke Zuid-Afrikaanse bevolking werd uitgesloten van deelname aan het bestuur van het land
  • [Taal] spreekt Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands

Algemene voorbeelden


Het stuk brengt wat teweeg onder de Afrikaners in de zaal [...]. De emoties verbazen Sandra Prinsloo niet: "Het stuk stelt een aantal gevaarlijke vragen, waar wij als blanken liever voor schuilen [...]. Hoe moet de Afrikaner zijn verleden verwerken? Kunnen blank en zwart wel communiceren, of is er al te veel schade aangericht?"

NRC,

Hoewel hij zijn opleiding kreeg aan een Anglikaanse school en een Engelstalige universiteit in Kaapstad (geneeskunde), zegt De Beer zich een Afrikaner te voelen, afstammeling van de Nederlandse en Franse kolonisten. Zijn vader was Afrikaner, zijn moeder Schots [...]. "Maar ik kom in Nederland niet alleen de Afrikaners vertegenwoordigen."

NRC,

Tot nu toe hielden de scholen zich aan een voorlopig leerprogramma dat noodgedwongen erg steunde op de schoolboeken van tijdens het apartheidsregime. Die leggen erg de nadruk op de Afrikaanders en hun heroïsche strijd om te overleven.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • blanke Afrikaners

President Mandela is een groot voorstander van de waarheidscommissie om het verleden van Zuid-Afrika te 'zuiveren' en de familieleden van verdwenen of vermoorde slachtoffers gemoedsrust en eventueel financiële compensatie te geven. De Nationale Partij is daarentegen bang voor een "heksenjacht" tegen blanke Afrikaners.

NRC,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Afrikaner 2.0

van de Afrikaners; bij de Afrikaners

Algemene voorbeelden


In het begin van deze eeuw kwam ook het Afrikaner nationalisme op. De politieke manifestatie hiervan kwam in 1914 tot stand, met de oprichting van de Nasionale Party. Na 1948 kwam deze partij definitief aan de macht. Nu werd de systematische apartheidspolitiek ingevoerd.

http://www.histocasa.nl/content/artikelen/print/intellectueel.shtml,