BE-alert


BE-alert 1.0

((vooral) in België; neologisme)

alert, waarschuwingsbericht, dat de Belgische overheid in geval van nood stuurt
Het woord wordt ook vaak gebruikt voor (de naam van) het alarmeringssysteem dat de berichten stuurt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een BE-alert…

is een alert; is een bericht

  • [Plaats] wordt gebruikt in België
  • [Handelende persoon] wordt verzonden door de Belgische overheid

    Hoofdsemagram: alert


    Algemene voorbeelden


    Een BE-Alert is een melding die je krijgt bij noodsituaties zoals een zware brand of een bommelding. In dat bericht staat dan wat er is gebeurd en hoe je jezelf het best in veiligheid brengt.

    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/10/05/be-alert-aalter-beveren/,

    Het dak van de tank scheurde door de druk gedeeltelijk open met een erg luide knal, een zwaar sissend lawaai en geurhinder tot gevolg. "Daarbij ontstond een steekvlam en enkele kleine brandjes", zegt Patrick Sleeuwaert van de brandweer. Het intern crisisteam van Rain Carbon en de brandweer van zone Centrum plaatsten een isolatiemantel in de tank. Er vielen bij dit incident geen gewonden en volgens het bedrijf was er nooit gevaar voor de volksgezondheid. Er werd om 1.23 uur een Be-alert uitgestuurd per sms naar de bevolking waarbij toch aangeraden werd om ramen en deuren gesloten te houden.

    Het Nieuwsblad,

    De populariteit van BE-alert, het alarmsysteem waarmee de overheid u via sms of mail een bericht stuurt in noodsituaties, verschilt erg per gemeente. In Tessenderlo is de helft van de gezinnen aangesloten, in Maasmechelen amper 14 procent. "Alleen in Limburg zijn alle gemeenten aangesloten op BE-Alert", zegt Kamerlid Steven Matheï (CD&V). Het is niet omdat een gemeente die dienst aanbiedt dat mensen ook zijn ingeschreven. Ook als uw gemeente niet is aangesloten, is het de moeite om in te schrijven want ook de minister van Binnenlandse Zaken of de provincie kan een bericht sturen. Zeker in coronatijden kan een inschrijving nuttig zijn.

    Het Nieuwsblad,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2012
    Samenhangende woorden (betekenis) NL-alert