NL-alert


NL-alert 1.0

((vooral) in Nederland; neologisme)

alert, waarschuwingsbericht, dat de Nederlandse overheid in geval van nood stuurt
Het woord wordt ook vaak gebruikt voor (de naam van) het alarmeringssysteem dat de berichten stuurt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een NL-alert…

is een alert; is een bericht

  • [Plaats] wordt gebruikt in Nederland
  • [Handelende persoon] wordt verzonden door de Nederlandse overheid

    Hoofdsemagram: alert


    Algemene voorbeelden


    De dikke, zwarte rookwolken die van de brand in het Westelijk Havengebied afkwamen vorig weekend waren van veraf te zien. De brandweer rukte massaal uit en een NL-alert riep Amsterdammers op hun deuren en ramen te sluiten en hun ventilatie uit te zetten. Even hing er een sfeer van lichte paniek in de stad. Maar al snel ging het leven voor de meeste mensen weer verder. Rook weg; zorgen weg.

    NRC Handelsblad,

    Afgelopen woensdag was het door Ajax zo druk in Amsterdam dat de politie een zogenaamd NL-Alert uitzond. De boodschap was simpel: niet naar Amsterdam komen. Of mensen zich eraan gehouden hebben weet ik niet. Maar inmiddels gaan er in de hoofdstad stemmen op om de politie te vragen voortaan elke dag zo'n alert uit te zenden. Niet meer naar Amsterdam komen. Vooral de grachtengordelbewoners worden gek van de toeristische rolkoffertjesparade en de buitenlandse fietskneuzen die iedereen van zijn sokken rijden. Ik woon niet meer in dat deel van de stad dus ik heb nergens last van. Ik vind het vooral topamusement. Ik zet me graag op een terras in het centrum en kijk dan met

    NRC Handelsblad,

    De overheid zoekt naar alternatieven voor de sirene en de rampenzender. Binnenkort start Nl-alert, waarbij mensen in de directe omgeving van een incident automatisch een bericht op de mobiele telefoon krijgen. In Rotterdam willen ze die berichten ook op sociale media zoals Twitter zetten.

    journaal,

    In de app van NL-Alert, waarmee Nederlanders gewaarschuwd kunnen worden voor incidenten, is een datalek geconstateerd. Mogelijk zijn 58.000 gebruikers getroffen die de app sinds begin maart hebben gedownload.

    nrc.next,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2011
    Samenhangende woorden (betekenis) BE-alert