CIA


CIA 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

(recht en misdaad)

(Engels) Central Intelligence Agency, letterlijk 'Centrale Inlichtingendienst', buitenlandse inlichtingendienst van de Verenigde Staten
In sommige contexten, zoals als subject bij handelingswerkwoorden, metonymisch ook voor 'medewerkers e.d. van de CIA'.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De CIA…

is een inlichtingendienst; is een organisatie

  • [Functie] dient om de veiligheid van de staat en zijn ingezetenen te garanderen
  • [Herkomst of oorsprong] is Amerikaans
  • [Plaats] heeft zijn hoofdkantoor in Langley (Virginia); opereert officieel alleen in het buitenland
  • [Tijd] is in 1947 opgericht door de Amerikaanse president Harry Truman, als opvolger van de Office of Strategic Services (OSS)
  • [Activiteit of handeling] verzamelt veelal heimelijk informatie over regeringen, groeperingen, bedrijven en personen, analyseert die informatie en verstrekt die vervolgens aan (onderdelen van) de Amerikaanse overheid; treft maatregelen om de veiligheid van de staat en zijn ingezetenen te garanderen, waarbij betrokkenheid bij militaire operaties geen zeldzaamheid is

Algemene voorbeelden


De CIA is niet de enige Amerikaanse spionage-arm. Een veel groter budget heeft de minder bekende National Security Agency (NSA), die met behulp van satellieten over de hele wereld gesprekken en communicaties kan afluisteren.

NRC,

Het adres van de CIA is http://www.odci.gov/cia. De inlichtingendienst biedt er een hoop niet-geheime informatie aan, zoals het World Fact Book, een naslagwerk met beknopte gegevens over alle landen.

De Standaard,

De begroting voor inlichtingen is 28 miljard dollar en het aandeel van de CIA daarin is onbekend. Het wordt soms geschat op drie miljard dollar.

NRC,

Hoewel hij volgens eigen zeggen vrijwel geen financiële middelen ter beschikking heeft, schat de CIA Arafats vermogen op 10 à 14 miljard gulden.

NRC,

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft haar pagina's op het Internet tijdelijk buiten dienst gesteld, nadat ze gisterenmorgen gekraakt waren door een anonieme hacker. Die had de tekst op de "homepage" van de CIA veranderd in "Welcome to the Central Stupidity Agency".

De Standaard,

De CIA kwam al eerder tot de conclusie dat Noord-Korea over voldoende plutonium beschikt om een of twee atoombommen te maken.

NRC,

Opvallend is echter dat sinds een half jaar ook in Hanoi op straat verslaafden te zien zijn en dat in bepaalde straten zeer openlijk in heroïne wordt gehandeld. Volgens oud gebruik wordt de schuld door de autoriteiten aan het westen, vooral dan aan de Amerikaanse geheime dienst, CIA, gegeven.

De Standaard,

De CIA doet aan contraspionage in eigen land, maar eigenlijk is dat de taak van de FBI, waarmee de samenwerking matig is.

NRC,

De Amerikaanse regering heeft toegegeven dat de Amerikaanse inlichtingendiensten in het diepste geheim onderzoek hebben gedaan naar nieuwe biologische wapens. Maar volgens het Witte Huis ging het om 'puur defensief' onderzoek en druiste het niet in tegen een verdrag uit 1972 dat de aanmaak van biologische wapens verbiedt. Het Witte Huis reageerde daarmee op de onthulling door de New York Times dat de CIA onder meer een model van een bacteriologische bom had gemaakt.

de Volkskrant,

Dit weekeinde onthulde The New York Times dat de CIA en de National Security Agency in de jaren tachtig een afluistertunnel van honderd miljoen dollar onder de Sovjet-ambassade in Washington hebben laten graven.

NRC,

De Verenigde Staten en haar geallieerden gaven tienduizenden automatische geweren en granaten, miljoenen kogels en honderden Stinger-raketten aan de muhajedin. Tegen de tijd dat de oorlog werd beëindigd, in 1989, was de voorraad Slingers van de muhajedin nog lang niet uitgeput en de CIA loofde miljoenen uit om ze weer terug te krijgen, voor ze in handen kwamen van een of andere gretige terroristengroepering.

Crisis four, Andy McNab,

De grootste drugwinsten worden trouwens in de VS gerealiseerd, dankzij de verhandeling. De producenten zijn slechts de arme drommels die aan het begin van de handel staan. Een handel die vooral winstgevend is voor bankiers, maffiosi en organisaties als de CIA, die er haar operaties mee financiert.

http://www.ptb.be/international/article.phtml?section=A2AAABBQ_id=115,

Een cruciale strijd in de koude oorlog begint: de geheime oorlog in Afghanistan. In de hoge bergpassen van het noordwestelijk grensgebied en de Hindu Kush, zagen de CIA en zijn westerse bondgenoten een gelegenheid het machtige Sovjetleger op de knieën te krijgen. Hun wapen: de islamitische guerrillastrijders van de Afghaanse Mujahedin.

Jihad, Tom Carew,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • aantonen
  • zich bemoeien met iets
  • beschouwen
  • betrokken zijn bij
  • bevestigen
  • bevoegd zijn
  • inzetten
  • in opspraak komen
  • op het spoor komen
  • jacht maken op iemand
  • zich schuldig maken
  • ontdekken
  • ontkennen
  • organiseren
  • overwegen
  • rapporteren
  • regelen
  • samenwerken (met)
  • schrijven
  • stelen
  • steunen
  • verdenken
  • verijdelen
  • vermoeden
  • verzamelen
  • voorkomen
  • voorliegen
  • voorzien
  • vrezen
  • werken

De CIA zal samenwerken met Bosnische agenten om tijdig eventuele bedreigingen voor de Navo-troepen op het spoor te komen.

De Standaard,

De CIA beschouwt de dreiging van een informatie-oorlog als een van de twee belangrijkste bedreigingen voor nationale veiligheid (naast nucleaire, biologische en chemische wapens).

http://www.pscw.uva.nl/sociosite/websoc/cyberoorlog.html

Het minst overtuigend is Sophiaans stelling dat de CIA was betrokken bij de coup.

NRC,

Een Soedanese medewerker van het Amerikaanse consulaat in Khartoum had de CIA-vertegenwoordiger verzekerd dat sjeik Abdel-Rahman niet op die lijst voorkwam. De CIA ontkent elke relatie met de geestelijke, die op het ogenblik doelwit is van een uitwijzingsprocedure.

NRC,

De CIA heeft al gerapporteerd dat de Blackjack's op de Priluki luchtmachtbasis slecht worden onderhouden en weinig vlieguren maken, omdat bemanningen plus lanceringscodes in Moskou zitten.

NRC,

Militaire behoeften vormen de leidraad voor spionageactiviteiten. Als gevolg daarvan verliezen de burgerlijke overheden het vertrouwen in de gegevens die de CIA verzamelt.

De Standaard,

Zoals de titel duidelijk maakt loopt terrorist Carlos, die thans in afwachting van zijn proces in de Franse gevangenis verblijft, bij de aanvang van het boek nog op vrije voeten rond. De CIA maakt ingespannen jacht op hem.

De Standaard,

Als zelfs de CIA de Golfoorlog niet heeft kunnen voorzien, hoe kunnen wij dan drie maanden vooruit kijken?

De Standaard,

De CIA ontdekte in 1979 dat de KGB een supergeheim kommunikatiecentrum bouwde op zo'n veertig kilometer ten zuidwesten van Moskou.

De Standaard,

De Amerikanen hebben op het hoogtepunt van de Koude Oorlog gedurende ongeveer zes jaar alle gesprekken en boodschappen van het hoofdkwartier van de Russische geheime dienst, KGB, in Moskou afgeluisterd. Volgens een bericht in de Sunday Times wil de Amerikaanse inlichtingendienst, CIA, dit bevestigen noch ontkennen, maar hebben KGB-funktionarissen het wel bevestigd.

De Standaard,

Enige tijd geleden was reeds gebleken dat de CIA het Kongres had voorgelogen over de prijs van het nieuwe hoofdkwartier dat in de jaren tachtig werd betrokken.

De Standaard,

Tijdens de oorlog in Vietnam was Colby hoofd van het CIA-kantoor in Saigon. Hij was betrokken bij Operatie Phoenix, een infiltratieactie om de steun aan de Vietcong op het Zuid-Vietnamese platteland te bestrijden. De CIA zou zich hierbij schuldig hebben gemaakt aan willekeurige arrestaties, marteling en executies.

De Standaard,

De journalist Allan Nairn van het linkse opinieweekblad The Nation, die vorig jaar onthulde dat de CIA paramilitaire tegenstanders van de Haïtiaanse president Aristide heeft gesteund, schrijft in het nummer van volgende week dat de Amerikaanse regering lange tijd de geheime dienst G2 heeft getraind en uitgerust.

NRC,

De CIA heeft ontkend dat informatie is achtergehouden.

NRC,

In de Koude Oorlog stal de CIA Franse atoomgeheimen.

NRC,

De CIA zet spionnen in om imago op te poetsen.

NRC,

De CIA heeft zelfs overwogen de eigen agenten met radio-actief materiaal in te spuiten om ze makkelijk te kunnen identificeren.

NRC,

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA verdenkt Noord-Korea ervan eigen kernbommen te hebben of dichtbij de produktie ervan te zitten.

NRC,

Terwijl in de VS de voorbereidingen voor een oorlog tegen wereldwijde terreurbolwerken in volle gang zijn, vreest de Amerikaanse geheime dienst CIA een nieuwe golf aanslagen, waarbij zelfs kleine kernwapens kunnen worden ingezet.

De Telegraaf,

De CIA vermoedt dat het fonds heeft meebetaald aan de aanslagen op 11 september.

Trouw,

In de jaren tachtig toen de CIA met enkele 'covert operations' in opspraak kwam, werd deze wijze van inlichtingenvergaring echter verboden.

NRC,

De wapentransporten bleven niet geheim, de CIA ontdekte het, het nieuws verscheen in de media maar de president bleef iedere betrokkenheid ontkennen.

http://www.nrc.nl/redactie/Web/Nieuws/19960424/05.html,

Gevraagd naar de omvang van de dreiging vergeleek één bron de situatie met die van voor de millenniumwisseling, toen de CIA en andere inlichtingendiensten vijf tot vijftien samenzweringen op het spoor kwamen.

http://www.gva.be/dossiers/-t/terreur/artikel78.asp,

Zo liet hij in 1986 Libische bases bombarderen nadat de CIA Libische betrokkenheid bij terroristische aanslagen op Amerikaanse militairen had aangetoond.

http://www.google.nl/search?q=cache:eQugHuE7QJ4J:www.theunitedstatesofamerica.nl/presidenten/ronald_reagan.htm+antisandinistische=nl=lang_nl,

In de jaren tachtig hielp Bin Laden de Afghanen met hun strijd tegen de Russische bezetter. Hij investeerde eigen geld in de werving en opleiding van Arabische vrijwilligers. Ook de CIA werkte destijds in Afghanistan. Met een budget van 500 miljoen dollar per jaar zorgden ze ervoor dat de beste krijgsheren ruim van moderne wapens werden voorzien.

http://www.kijk.nl/artikel.jsp?art=339

Het linkse weekblad The Nation valt uit tegen Noam Chomsky omdat die eraan herinnert dat Al Qaeda en consorten door de CIA met geld, wapens en opleiding zijn gesteund.

http://www.uitpers.be/artikel_view.php?id=389,

De CIA heeft een bomaanslag door de Jemenitische tak van Al-Qaeda op een vliegtuig voorkomen. De aanslag kwam een jaar na de dood van terreurleider Osama bin Laden.

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/08/cia-voorkwam-al-qaeda-aanslag/,

De CIA heeft een aanslag van al-Qaida verijdeld. Amerikaanse regeringswoordvoerders hebben berichten daarover bevestigd. Al-Qaida wilde een jaar na de dood van Osama bin Laden een aanslag plegen op een Amerikaans vliegtuig. De terreurorganisatie had daarvoor een verbeterde versie ontwikkeld van de onderbroekbom.

http://nos.nl/artikel/370771-cia-verijdelt-aanslag-alqaida.html,

Volgens de krant The Washington Post reikt de 'liquidatie-opdracht' van Bush echter veel verder en is de CIA ook bevoegd buiten Afghanistan terroristen uit de weg te ruimen.

De Telegraaf,

Maar de mededeling van gisteren zal zonder twijfel de speculatie in de Arabische wereld en met name onder zijn tegenstanders aanwakkeren dat de CIA sjeik Abdel-Rahmans verhuizing naar de VS heeft geregeld.

NRC,

Twee jaar nadat de CIA er zich was mee gaan bemoeien, was het Afghaans-Pakistaans grensgebied uitgegroeid tot 's werelds grootste heroïneproducent.

http://user.online.be/debrug/diabasis/b34elfsep.htm,

Voor zijn beslissingen inzake Tsjetsjenië vertrouwt Jeltsin op "een kleine groep conservatieve hard-liners", schrijft de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in een vorige week uitgelekt rapport.

NRC,

Hij draagt een kogelvrij vest en zegt dat hij van de ordedienst is, maar bedoelt de CIA, die de aftocht van Amerikanen en Europeanen georganiseerd heeft.

NRC,

als object bij een werkwoord


  • de CIA helpen
  • de CIA hervormen
  • de CIA inschakelen
  • de CIA misleiden
  • de CIA in bescherming nemen

De langdurige celstraf voor een Pakistaanse arts die de CIA heeft geholpen bij het opsporen van Osama bin Laden is een nieuwe bron van irritatie in de toch al gespannen verhouding tussen de Verenigde Staten en Pakistan.

de Volkskrant,

Omdat de eerste directeur, James Woolsey, niet in staat was de CIA te hervormen, moest hij eind december vorig jaar opstappen.

NRC,

Ames maakte zich zorgen over zijn eigen vege lijf toen de spionnen die hij had aangegeven, door de Sovjet-autoriteiten werden geëxecuteerd. Hij vreesde dat de CIA zo achter zijn verraad zou komen. De KGB begon toen de CIA te misleiden door te suggereren dat de informatie uit een communicatiecentrum van de CIA kwam, waar de KGB binnen had kunnen dringen.

NRC,

Er is wat gebekvecht of het programma nu al of niet in eerste instantie bedoeld was om de CIA te helpen bij industriële spionage.

De Standaard,

John Deutch werd aangeworven om de CIA te hervormen, maar over de oude CIA is duidelijk nog niet alles geweten.

De Standaard,

Eind augustus 1960 schakelt Washington de CIA in om de Kongolese premier desnoods fysiek uit te schakelen.

De Standaard,

De vorige CIA-directeur, James Woolsey, moest ontslag nemen na zware kritiek van het Congres. Hij had volgens de Congresleden de CIA te veel in bescherming genomen nadat vorig jaar Aldrich Ames, een dubbelspion voor de Russen binnen de CIA-gelederen, gevangen was genomen.

NRC,

met adjectief ervoor


  • de Amerikaanse CIA
  • de goede oude CIA
  • de onvermijdelijke CIA

Tijdens de oorlog in Afghanistan tegen de Sovjet-Unie was Rahman zeker behulpzaam bij het recruteren van verzetsstrijders. De Amerikaanse CIA was nauw betrokken bij het verzet.

NRC,

Want Loekasjenka loopt niet erg op met opposanten. Oppositie is volgens hem een samenzwering beraamd in Warschau en Washington en gecoördineerd door de goede oude CIA.

De Standaard,

Het blad beroept zich op onlangs vrijgegeven documenten van de Amerikaanse CIA.

De Standaard,

Opmerkelijk is dat de meeste ex-nazi's gewoon onder hun eigen naam een comfortabel leven uitbouwden. Ze zouden volgens sommige experts en ex-nazi's bescherming genieten van hoge instanties, waaronder het Vaticaan, de onvermijdelijke CIA en zelfs de Mossad, de Israëlische geheime dienst.

De Standaard,

Volgens sommige berichten zouden de Talibaan al zes maanden voor ze Spin-Boldak innamen, training van de Pakistaanse strijdkrachten hebben ontvangen. Zowel Islamabad als de Talibaan ontkennen dit echter in alle toonaarden. Ook de Amerikaanse CIA wordt genoemd als een steunpilaar.

NRC,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • de door schandalen geplaagde CIA

Clinton heeft gisteren de Raad van toezicht voor inlichtingenzaken opdracht gegeven "alle aspecten" van deze twee moorden uit te zoeken en niets te vernietigen. De door schandalen geplaagde CIA komt daarmee opnieuw in opspraak.

NRC,

in voorzetselgroep


  • verbonden aan de CIA
  • bewezen diensten aan de CIA
  • informatie geven aan de CIA

Door Bagdad rijden grote burgerauto's, Chevrolet GMC's, met daarin nors kijkende en zwaar bewapende mannen. Waarschijnlijk zijn het Amerikaanse special forces of troepen verbonden aan de CIA.

http://www.groene.nl/2003/0348/jb_bagdad.html,

De Birmaanse Aung San Suu Kyi ontving in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede als beloning voor bewezen diensten aan de CIA.

De Standaard,

Ze weten dat hij een korrupte man is, die bovendien zijn land verraadde door informatie te geven aan de CIA en andere westerse geheime diensten.

De Standaard,

  • bij de CIA
  • een ambtenaar bij de CIA
  • bij de CIA werken

Op 17 juni 1972 werd in het hoofdkwartier van het Democratic National Committee ingebroken. De inbrekers zijn vijf Spaanssprekende mannen in streepjespak en met zonnebril. Ze zijn uitgerust met chirurgische handschoenen, vulpennen gevuld met traangas, walkie-talkies en handige fototoestellen. Ze hebben een pak krakend-nieuwe bankbiljetten in hun bezit. En een van hen heeft een staat van dienst bij de CIA.

De Standaard,

Aldrich Ames, een hoge ambtenaar bij de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, werd gisteren samen met zijn vrouw gearresteerd op verdenking van spionage voor de Sovjet-Unie en, na 1991, Rusland.

NRC,

De lezer krijgt inzage in de geheime rapporten en verneemt een en ander over de talloze heldendaden en beenfracturen van de "dwarf", bij de CIA beter bekend als 1-25-10.

De Standaard,

Deutch wees erop dat twaalf mensen die bij de zaak van de verkeerde informatie betrokken waren gestraft werden of niet meer bij de CIA werken.

De Standaard,

Dat hij een tweelingbroer had wist Rock niet, en dat deze bij de CIA werkte al helemaal niet.

ANP,

Bij aankomst in New York werd ik zo langdurig en grondig door een immigratieambtenaar aan de tand gevoeld dat ik mij afvroeg of ik niet bij de CIA als verdacht persoon geregistreerd stond.

Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

Ontkenningen dat de regering niet op de hoogte was van de twijfels bij de CIA over de uranium-claim, blijken niet te kloppen.

Provinciale Zeeuwse Courant,

Het bleek dat de Panamese leider Manuel Noriega [...] drugsgeld witwaste via de BCCI (Bank of Credit and Commerce International) [...]. Bij de CIA, die de bank soms gebruikte voor haar eigen activiteiten, was de bijnaam van de bank Bank of Crooks and Criminals International.

http://www.uitpers.be/artikel_view.php?id=730,

  • een cel binnen de CIA
  • een mol binnen de CIA
  • een spion binnen de CIA

Die lange aanloop had Forsyth nodig om omstandig verslag te doen van het slim opgezette spionagenetwerk dat Monk had uitgebouwd, én van de wijze waarop één mol binnen de CIA door zijn verraad het hele systeem ontwrichtte.

De Standaard,

'Sarah was de UK-liaison bij het Centrum voor Antiterrorisme, een nieuwe cel binnen de CIA, bedoeld om mogelijke terroristische aanslagen op te sporen.'

Crisis four, Andy McNab,

Aldrich Ames, een spion van Moskou binnen de CIA.

Crisis four, Andy McNab,

  • door de CIA aangemerkt
  • door de CIA aangetrokken
  • door de CIA aangezocht
  • door de CIA betaald
  • door de CIA bewapend
  • door de CIA gedoogd
  • door de CIA gefinancierd
  • door de CIA gefabriceerd
  • door de CIA geleverd
  • door de CIA geoefend
  • door de CIA georganiseerd
  • door de CIA georkestreerd
  • door de CIA gerekruteerd
  • door de CIA gesponsord
  • door de CIA gemonsterd
  • door de CIA gesteund
  • door de CIA onderzocht
  • door de CIA opgeleid
  • door de CIA opgezet
  • door de CIA getraind
  • de ontdekking door de CIA

De hervormingen die de vrede moeten schragen, worden een enorme opdracht. Ze sluiten aan bij een proces dat in 1954 werd afgebroken toen een door de CIA gesponsorde staatsgreep de verkozen president Jacobo Arbenz afzette.

De Standaard,

Vergeet niet, gaat Mulisch verder, dat een jaar eerder, in 1962, een legertje van uitgeweken Cubanen aan de Varkensbaai een inval in het eiland ondernam met de bedoeling, het bewind omver te gooien; die invallers waren door de Amerikaanse CIA (Centrale Inlichtingen Dienst, een spionage-organisatie) gerecruteerd, geoefend, bewapend en van vaartuigen voorzien.

De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

Ik sluit me aan bij de MLS - de Marxisties-Leninistiese Studentenbond - de kleuterklas van de KEN - de Kommunistiese Eenheidsbeweging Nederland. Tegelijk met een paar studenten die uit een Vietnam-groep zijn gewerkt toen die werd opgeblazen door een Amerikaan, die achteraf door de CIA betaald bleek te zijn.

De schaamte voorbij, Anja Meulenbelt,

Nog even bleef ik hangen bij de Amerikaanse schrijfster Erica Jong die zei dat later misschien zou blijken dat aids een ziekte was die door de CIA was gefabriceerd om de seksuele revolutie tegen te gaan, zette het toestel toen uit en ging slapen.

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

In een artikelenreeks "Duister Bondgenootschap" gaf deze Californische krant onlangs bijzonderheden over een operatie waarbij tonnen cocaïne naar zwarte buurten in Los Angeles werden versast en miljoenen dollars opbrengsten van de drugs naar de door de CIA georganiseerde en gefinancierde anti-sandinistische rebellen ging (de "contra's").

De Standaard,

Hij weet te vertellen dat Suu Kyi tijdens de onlusten van '88 door de CIA gerekruteerd werd als "hun beste marionet".

De Standaard,

En zal die kommissie tijdig de waarheid vernemen die schuilt in de 60.000 bladzijden die door de Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn meegenomen uit de hoofdkantoren van de door de CIA mee opgezette en gefinancierde FRAPH, een terreurorganizatie die tijdens het militaire bewind talrijke slachtoffers heeft gemaakt?

De Standaard,

Aristide trad aan in februari 1991, werd na acht maanden afgezet bij een door de CIA gedoogde staatsgreep, en in oktober 1994 naar Haïti teruggebracht door een Amerikaanse interventie.

De Standaard,

De Amerikaanse rol in Guatemala stamt uit de tijd van de militaire coup in 1954, door de CIA georkestreerd ten behoeve van het Amerikaanse bedrijf United Fruit, dat de bananenproduktie wilde beheersen.

NRC,

Arabische vrijwilligers zijn vanaf het begin van de jaren tachtig naar Afghanistan gekomen - in eerste instantie aangetrokken door de CIA en de Pakistaanse geheime dienst, de ISI, om tegen de communisten te vechten.

de Volkskrant,

De wapens werden ooit door de CIA geleverd, toen Afghanistan nog tegen het voormalige Rode Leger vocht.

De Telegraaf,

Nadat het door Escobar geleide Medellín-kartel in 1989 een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Avianca had opgeblazen, waarbij 110 mensen onder wie twee Amerikanen om het leven kwamen, werd de drugsbaas door de CIA aangemerkt als een bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS.

De Telegraaf,

Drie grote, door Saoediërs gefinancierde fondsen die van terroristische activiteiten worden verdacht, houden kantoor in Nederland. Eén wordt in Engeland door de CIA onderzocht op medewerking aan de aanslagen van 11 september.

Trouw,

Wat is er veranderd met de machtsoverdracht aan Ayad Allawi, een door de CIA opgeleide premier die formeel de heerschappij heeft over het land?

http://www.lsp-mas.be/lsp/archief/2004/07/03/irak.html,

De secretaris-generaal van de PKI, D.N. Aidit, zou zijn gedreven door het, overigens onbewezen, vermoeden dat een door de CIA gesteunde 'Raad van Generaals' een omwenteling voorbereidde voor het geval de destijds zieke Soekarno zou overlijden, waarop de PKI zou worden geliquideerd.

NRC,

Volgens de Los Angeles Times gaven regeringskringen toe dat president Bill Clinton nog ná de ontdekking door de CIA van de Iraanse betalingen aan Izetbegovic 100 miljoen dollar militaire hulp voor Bosnië vrijgaf.

De Standaard,

The Sun publiceerde in 1995 een serie over Bataljon 316, dat getraind was door de CIA en dat verantwoordelijk was voor verscheidene ontvoeringen, folteringen en moorden op dissidenten.

De Standaard,

Melnik, die na de ontbinding van Action tevergeefs door de CIA werd aangezocht, gebruikt in zijn boek schuilnamen voor de hoofdpersonages.

De Standaard,

Kleine crimineel Chris Rock wordt door de CIA gemonsterd nadat zijn tweelingbroer in het harnas is gestorven.

ANP,

  • actief zijn in de CIA

Ik zou de situatie veel gemakkelijker hebben kunnen maken door vier van de individuen die nog actief waren in de CIA te ontslaan, maar ik koos ervoor dit om een enkele reden na te laten.

NRC,

  • met de CIA
  • banden met de CIA
  • samenwerken met de CIA

Afghaanse trainingskampen leveren nu huurlingen voor elk conflict waarin de islam een rol speelt. Je komt ze tegen in Bosnië, Kosovo, Tsjetsjenië en ook in Azerbeidzjan, waar ze samen met de CIA en Iraanse adviseurs het leger van Alijev helpen tegen de Armeniërs.

http://www.kijk.nl/artikel.jsp?art=339

De politiedienst gaat ook meer tijd en personeel stoppen in het analyseren van gegevens, nadat bleek dat het niet in staat was om rapporten van agenten efficiënt te verwerken. De FBI gaat op dat vlak nauwer samenwerken met de CIA, die niet binnen de grenzen van de VS mag opereren.

http://www.2clix.be/HTM_bestanden/nieuwsflash.htm

Onlangs beschuldigde Bouterse hem van banden met de CIA. Tot voor kort leidde Gorré een lucratief duikersbedrijf.

NRC,

  • overplaatsing naar de CIA
  • een studie naar de CIA

Twee weken geleden betrapte de Franse regering CIA-beambten op onhandige pogingen tot het omkopen van Franse regeringsfunctionarissen. De huidige kandidaat Deutch bedankte vorige keer voor overplaatsing naar de CIA. Hij was tevreden met zijn post van onderminister van defensie.

NRC,

De Amerikaan Powers, die eerder opzien baarde met een gedetailleerde studie naar de CIA, is in het (kleine) wereldje van onderzoekers naar de geschiedenis van de Duitse bom een nieuwkomer.

NRC,

  • toezicht uitoefenen op de CIA

De CIA-directeur coördineert de inlichtingenactiviteiten en beheert daartoe een budget van 28 miljard dollar per jaar. Hij oefent niet alleen toezicht uit op de CIA zelf, maar ook op alle andere spionage-activiteiten van het Pentagon en van de supergeheime National Security Agency.

NRC,

  • informatie over de CIA
  • een rapport over de CIA

President Clinton wil eerst het rapport over de CIA afwachten van een nieuwe commissie onder leiding van de voormalige minister van defensie Les Aspin.

NRC,

Vorig jaar opende de CIA al een 'loket' op het wereldwijde computernetwerk Internet. Burgers kunnen daar algemene informatie over de CIA inzien en gebruikmaken van een jaarboek met gegevens over alle landen van de wereld.

NRC,

  • protesteren tegen de CIA

Aan de overkant van Pennsylvania Avenue, in Lafayette Park, slapen daklozen. Veel slapers hebben kartonnen demonstratieborden met lange teksten bij zich. Ze protesteren tegen van alles, van ufo's, de CIA tot dierenmoord.

NRC,

  • de activiteiten van de CIA
  • de betalingen van de CIA
  • de betrokkenheid van de CIA
  • de geheimen van de CIA
  • de handleiding van de CIA
  • de hervorming van de CIA
  • de hulp van de CIA
  • de invloed van de CIA
  • de loonlijst van de CIA
  • de rol van de CIA
  • de Special Forces van de CIA
  • de steun van de CIA
  • de studiedienst van de CIA
  • een actie van de CIA
  • een afdeling van de CIA
  • een communicatiecentrum van de CIA
  • een missie van de CIA
  • een operatie van de CIA
  • een rapport van de CIA
  • een taak van de CIA
  • een verslag van de CIA
  • het directeurschap van de CIA
  • het hoofdkwartier van de CIA
  • het imago van de CIA
  • (geheime) operaties van de CIA
  • gegevens van de CIA
  • afkomstig van de CIA
  • in dienst van de CIA
  • in opdracht van de CIA
  • met instemming van de CIA

Volgens The New York Times heeft president Bush in 1990 de openlijke militaire hulp aan Guatemala gestaakt, omdat de Guatemalteekse overheid niet wilde meewerken aan het onderzoek in de moord op de hotelhouder. Toch gingen de betalingen van de CIA door; per jaar tussen vijf miljoen en zeven miljoen dollar.

NRC,

Uittreksel uit Binnenlands Veiligheidsjournaal, verslag van de CIA, bestemd voor allen met betrouwbaarheidsniveau Uiterst Geheim en hoger, 12 december 2036.

Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter,

Ik vroeg mij even af of Douglas misschien met een bepaalde missie van de CIA naar Praag was gekomen en in de veronderstelling verkeerde dat de Russische geheime dienst hem kende.

Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

De International Herald Tribune van 13 mei 1995 meldt dat Iran pakweg $ 100 miljoen uitgeeft aan terroristische groeperingen in Libanon [...]. De krant baseert zich op gegevens van de CIA.

http://www.cidi.nl/html/publijst/online/iran-00.html,

Mazar-i-Sharif werd veroverd met een onwaarschijnlijke combinatie van Afghaanse cavalerie en Amerikaanse precisiebombardementen, waarbij de Special Forces van de CIA voor de afstemming zorgden.

http://premier.fgov.be/topics/speeches/n_speech113.html,

Aziatische en Afrikaanse meisjes van negen jaar worden in de VS verkocht voor minder dan de prijs van een broodrooster zegt een onuitgegeven rapport van de CIA.

http://www.vrede.be/nl/standpunten/slavernij.html,

Van Kiev gaat het onder meer naar Praag en naar het hoofdkwartier van de CIA in Langley.

De Standaard,

Bij de vergelijking van de methoden van het bataljon en de handleiding van de CIA zijn de overeenkomsten frappant, aldus The Sun.

De Standaard,

Het was niet door de subversieve actie van de CIA dat diezelfde kerel het communisme (waarin hij blééf geloven) uiteindelijk kelderde, zonder een alternatief achter de hand te houden.

De Standaard,

Hij verklapt geen inside-stories die een nieuw licht werpen op de Amerikaanse Geheime Dienst en de invloed van de CIA op de Amerikaanse buitenlandse politiek.

De Standaard,

De studiedienst van de CIA maakt een eerste selectie van documenten die openbaar mogen worden gemaakt, waarna de leiding van de dienst haar goedkeuring aan de keuze moet hechten.

De Standaard,

Invloedrijke Guatemalteekse politici en oud-politici hebben de rol van de CIA bevestigd.

NRC,

Het Congreslid dat de anonieme NSA-brief ontving, de Democratische afgevaardigde Robert Torricelli, zei vorige week dat een Amerikaanse hotelhouder, Michael Devine, en een Gualtemalteekse guerrilla-leider die getrouwd was met een Amerikaanse advocate respectievelijk in 1990 en 1992 zijn vermoord in opdracht van een kolonel die op de loonlijst stond van de CIA.

NRC,

Een Guatemalteeks inlichtingenofficier, die in dienst was van de CIA, heeft het bevel gegeven voor de moord op een Guatemalteekse rebellenleider en een Amerikaans burger.

NRC,

Dat werk zou door Airbus worden ondernomen, maar na verkennende activiteiten van de CIA en persoonlijk ingrijpen van president Clinton ging het naar Boeing en McDonell Douglas.

NRC,

Een geheime en vitale operatie van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA is gisteren uitgelekt.

NRC,

Carns heeft geen ruim mandaat voor hervorming van de CIA, die sinds het einde van de Koude Oorlog in een crisis verkeert.

NRC,

Een vorige kandidaat voor het directeurschap van de CIA, onderminister van defensie John Deutch, voelde uiteindelijk weinig voor de overstap wegens het geringe mandaat om orde op zaken te stellen.

NRC,

Als een nurkse Anthony Hopkins de rap gebekte Chris Rock inwijdt in de geheimen van de CIA denk je onvermijdelijk aan Men in Black, waarin Tommy Lee Jones hetzelfde deed bij streetwise Will Smith.

ANP,

Men kan van beide boeken met enige zekerheid stellen dat zij in opdracht van de CIA gemaakt zijn, teneinde de toekomst van die dienst te voorzien.

http://home.pi.be/~penninc/3gel/us-eu-vasal.html,

Er wordt inderdaad beweerd dat die Lewinsky Bill Clinton net zo min gepijpt heeft als pakweg mijn secretaresse en dat ze een bepaalde soort pil had toegediend gekregen door de hersenspoelafdeling van de CIA, maar ik hoor zeggen dat dat bullshit is.

Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

Na het wegvallen van de steun van de Sovjet-Unie en Cuba (aan de kant van de regering) en van achtereenvolgens China, Zuid-Afrika en de CIA (aan de kant van Unita) ontaardde het conflict in een territoriale machtsstrijd om de controle over grondstoffen.

http://www.drugsbase.com/

Roy Medina, de rechter die het onderzoek naar de schending van de mensenrechten in Honduras leidt, zei dat de handleiding van de CIA aantoont dat Amerika "betrokken was bij het aanmoedigen van overtredingen door het Hondurese leger".

De Standaard,

In grootse stijl landde Van de Weghe op een bepaald moment met een helikopter op een van de landgoederen van de baron, in het Waalse landsgedeelte, om hem de geheime documenten, afkomstig van de CIA, te overhandigen.

De Standaard,

"De betrokkenheid van de CIA brengt mij tot de conclusie dat zij stuurloos is en een element bevat dat niet anders dan crimineel genoemd kan worden."

NRC,

Daarmee legt de VIAG een duidelijke verband tussen het belang van ICT voor de verschillende werkterreinen van de gemeentelijke organisatie en de rol van de CIA aan de ene en de lijnmanager aan de ander kant.

http://www.viag.nl/,

De geheime operaties van de CIA in de 50 belangrijkste landen ter wereld gebruiken wereldwijd de "diensten" van de georganiseerde criminaliteit, en niet in het minst de machtige financiële middellen van de drughandel.

http://home.pi.be/~penninc/3gel/us-eu-vasal.html,

De KGB begon toen de CIA te misleiden door te suggereren dat de informatie uit een communicatiecentrum van de CIA kwam, waar de KGB binnen had kunnen dringen.

NRC,

Het imago van de CIA is volgens het memo "onlosmakelijk verbonden met het beeld dat het Congres van het directoraat operaties heeft".

NRC,

Dat bijhouden van technische trends in het buitenland is altijd de taak geweest van de CIA of haar voorganger Office of Strategic Services.

NRC,

Het tweetal werd aangeworven om geld te verzamelen voor de contra's, en ging over tot drugshandel met op zijn minst de stilzwijgende instemming van de CIA.

De Standaard,

Tegen deze interventiemacht werden dan de moslimse moordbenden van her en der ingezet. Opgeleid en uitgerust met de hulp van de CIA en in regel onder leiding van de lokale drugsbaronnen.

http://home.pi.be/~penninc/3gel/us-eu-vasal.html,

  • de voorloper van de CIA

In Hongarije was Wallenberg volgens het weekblad een gewaardeerd, maar waarschijnlijk niet betaald informant van de voorloper van de CIA, het Office of Strategic Services (OSS).

De Standaard,

Angelsaksische archieven zijn vertegenwoordigd met het Foreign Office (Brits-Belgische betrekkingen 1939-47), de BBC en de OSS-Londen (de voorloper van de CIA over België in 1944-45).

http://www.cegesoma.be/Collecties/Archief/body_archief.htm

Andere uittreksels uit de Amerikaanse documenten bevatten rapporten van de OSS, de voorloper van de CIA, dat Hitlers rechterhand Hermann Göring in 1944 het Zwitserse Davos bezocht om er de transfer van miljoenen marken in baar geld, edel metaal en kunstschatten te regelen.

De Standaard,

Hij kwam terecht bij de Amerikaanse spionage, de OSS, voorloper van de CIA.

NRC,

  • adjunct-directeur van de CIA
  • agenten van de CIA
  • de (hoogste) baas van de CIA
  • de chef van de CIA
  • (financieel) deskundigen van de CIA
  • directeur van de CIA
  • functionarissen van de CIA
  • (het) hoofd van de CIA
  • de inspecteur-generaal van de CIA
  • een helper van de CIA
  • een infiltrant van de CIA
  • een medewerker van de CIA
  • een team van de CIA
  • leden van de CIA
  • lui van de CIA
  • een zegsman van de CIA

Nadat het stoffelijk overschot door de hoogste baas van de CIA persoonlijk in Tbilisi was opgehaald, heeft Washington aangekondigd de contacten met Georgië te intensiveren.

NRC,

Deze fundamentalistisch christelijke sekte was van plan om het feit dat het (volgens hun eigen berekeningen) tweeduizend jaar geleden was dat Jezus de wisselaars uit de tempel dreef, te herdenken met het tot ontploffing brengen van kernkoppen met elektromagnetisch-pulseffect in het hart van alle belangrijke financiële centra op de hele wereld [...]. Financieel deskundigen van de CIA onderschrijven de strekking van de hoofdartikelen dat deze aanval, indien gelukt, een financieel Pearl Harbor geweest zou zijn.

Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter,

Het waren lui van de CIA of een soortgelijke organisatie die zich geen raad wisten met de nieuwe tijd, en koortsachtig naar middelen op zoek waren om zonder bloedvergieten iedereen weer in het gelid te krijgen: de arbeiders in de fabrieken, de studenten in hun aula's.

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

Dat bleek een zogenaamde stay behind force te zijn, een clandestiene organisatie, bestaande uit leden van de CIA, het Britse SIS en onze eigen Staatsveiligheid, die nog voor het einde van de Tweede Wereldoorlog was opgericht om middels allerhande louche activiteiten een permanente psychologische oorlog te voeren tegen de Sovjetunie.

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

De inspecteur-generaal van de CIA, Frederick Hitz, getuigde voor de Senaat dat de CIA niet graag geloofde "dat een van hen verraad kon plegen en er was algemene afschuw van de contraspionagefunctie van het onderzoeken van een eigen medewerker".

NRC,

Functionarissen van de CIA zegden gisteren dat de computer waarop de web-pagina's staan, op geen enkele manier verbonden is met de computers waarop belangrijke of geheime informatie te vinden is.

De Standaard,

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Warren Christopher, en John Deutsch, het hoofd van de CIA die de kabinetszitting ook bijwoonde, blijven in Israël om de onderhandelingen over de bilaterale overeenkomst ter bestrijding van de terreur zo snel mogelijk af te ronden.

De Standaard,

Het contract ging naar Raytheon, nadat een zegsman van de CIA de Franse concurrent verweten had smeergeld te hebben aangeboden aan Brazilianen die het project moesten goedkeuren.

De Standaard,

Colby (76) was chef van de CIA in de jaren 1973-1976, onder de presidenten Richard Nixon en Gerald Ford.

De Standaard,

President Clinton heeft donderdag gisteren de adjunct-directeur van de CIA, admiraal William O. Studeman, benoemd tot waarnemend directeur van de CIA.

NRC,

Volgens de voormalige directeur van de CIA, James Woolsey, heerst binnen de dienst een "eilandmentaliteit", waardoor een Ames zijn gang kon gaan.

NRC,

Clinton wil Carns (57) als directeur van de CIA.

NRC,

In februari van dit jaar wees Frankrijk agenten van de CIA die waren verbonden aan de Amerikaanse ambassade in Parijs uit wegens "industriële spionage", nadat zij hadden onthuld dat het Franse elektronicabedrijf CSF Thomson steekpenningen had betaald om het SIVAM-contract te winnen.

NRC,

De patenthouder, een voormalige medewerker van de CIA, had een verbod geëist op het gebruik van zijn technologie door eBay.

ANP,

Het hoofd van de CIA, George Tenet, heeft in maart vorig jaar tegenover de buitenlandcommissie van de Senaat bevestigd dat terroristische organisaties steeds vaker gebruik maken van e-mail en encryptie.

http://www.webwereld.be/nieuws/6638.phtml,

De aanslag met een onderbroekbom die begin deze maand werd verijdeld, is voorkomen dankzij een infiltrant van de CIA. Dat zeggen autoriteiten in Jemen en de VS.

http://nos.nl/artikel/371144-onderbroekterrorist-blijkt-ciaspion.html,

Bekendheid verwierf Kerry ook door een onderzoek dat voortvloeide uit dat naar de contra-drugsconnectie: het bleek dat de Panamese leider Manuel Noriega, voormalig helper van de CIA, drugsgeld witwaste via de BCCI (Bank of Credit and Commerce International), een internationale bank met wortels in het Nabije Oosten.

http://www.uitpers.be/artikel_view.php?id=730,

Ondanks het besmeurde mensenrechtenblazoen van Colombia hielp een team van het Amerikaans ministerie van Defensie en van de CIA Colombiaanse officieren bij de reorganisatie van 1991 die uitmondde in de schepping van die moordende netwerken.

De Standaard,

De Amerikaanse president Clinton heeft de voordracht van Michael Carns als hoofd van de CIA vervangen door de kandidatuur van zijn onderminister van defensie, John Deuch.

NRC,

Collins is een medewerker van de CIA die blijkbaar communicatielijnen moet openen tussen onze regering en verscheidene schimmige opstandelingen in het gebied rond het Aralmeer.

Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter,

  • volgens de CIA

Alle oorlogspartijen in Bosnië hebben zich volgens de CIA schuldig gemaakt aan misdrijven, maar "de last van de verantwoordelijkheid en de schuld ligt bij de Serviërs".

NRC,

Plutonium kan worden gebruikt voor de aanmaak van atoomwapens, waarvan Noord-Korea er volgens de CIA, de Amerikaanse inlichtingendienst, al ten minste drie heeft.

NRC,

  • spionne voor de CIA
  • werken voor de CIA
  • sympathie wekken voor de CIA
  • voor de CIA werkend

Root is een van de grote partners van het Amerikaans leger, zij bouwen en verhandelen logistiek materieel overal waar het Amerikaans leger aanwezig is. Ze werken ook voor de CIA.

http://www.algb.be/decauter.pdf

De krant New Light of Myanmar schilderde Suu Kyi maandag af als spionne voor de CIA.

De Standaard,

De voor de CIA werkende diplomaten zouden Franse ambtenaren hebben betaald in ruil voor inlichtingen over de Franse handels- en binnenlandse politiek.

NRC,

Vertegenwoordigers van de dienst hebben een bericht van The New York Times bevestigd dat agenten van de afdeling voor clandestiene operaties zouden worden ingezet om in het Amerikaanse Congres meer sympathie te wekken voor de CIA.

NRC,

met substantief ervoor


  • de (Amerikaanse) geheime dienst CIA
  • de (Amerikaanse) inlichtingendienst CIA
  • de (Amerikaanse) spionagedienst CIA

Instabiliteit en een toegenomen militaire slagkracht in Azië vormen de grootste bedreigingen voor de VS. Dat zeggen directeuren van de inlichtingendienst CIA en van de militaire inlichtingendienst DIA.

De Standaard,

Het is geen geheim dat de VS geheime operaties financieren om het regime van de Iraakse president Saddam Hoessein te destabilizeren. Vorig jaar vroeg de geheime dienst CIA daar aan het Kongres een bedrag van 450 miljoen frank voor.

De Standaard,

In het vonnis werd de beschuldigden verweten dat ze gesofisticeerde apparatuur van de Amerikaanse spionagedienst CIA hadden gebruikt.

De Standaard,

De Amerikaanse president, Bill Clinton, zal de 57-jarige Michael Carns, een gepensioneerde luchtmachtgeneraal, voordragen als directeur van de inlichtingendienst CIA.

NRC,

Het aantal terroristen en leden van doodseskaders dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA de voorbije halve eeuw zowat overal ter wereld heeft gefinancierd, opgeleid en bewapend, zou je vast niet de kost willen geven.

http://user.online.be/debrug/diabasis/b34elfsep.htm,

Volgens een bron dichtbij de Amerikaanse geheime dienst (CIA), zijn de plannen voor een openbare en verborgen oorlog pas de laatste dagen op het bureau van de president beland.

De Financieel-Economische Tijd,

De burgeroorlog in Guatemala begon nadat een door de Amerikaanse geheime dienst CIA georganiseerde rechtse staatsgreep in 1954 de verkozen regering van Jacobo Arbenz ten val had gebracht.

De Standaard,

Sommige deskundigen en instanties, waaronder de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, gaan ervan uit dat Pyongyang al een eigen kernbom heeft.

NRC,

Anthony Lake wordt de nieuwe baas van de spionagedienst CIA.

De Standaard,

Ook de drugsbestrijdingsdienst en andere overheidsdiensten deden wel eens een beroep op de helderzienden van defensie, zo bevestigde de inlichtingendienst CIA.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • (de) CIA en (de) FBI
  • de CIA, de FBI en het Pentagon
  • CIA, KGB, Mossad, DST
  • CIA en Pentagon
  • CIA en Witte Huis
  • CIA of FBI
  • de CIA of de KGB

Een woordvoerder van het Witte Huis ontkende dat er enig verband bestaat met de recente kritiek op het falen van CIA en FBI wat betreft de aanslagen van vorig jaar.

Het Financieele Dagblad,

Na 11 september kregen de CIA en FBI kritiek op hun slechte communicatie.

NOS Nieuws,

Golgo is een nietsontziende huurmoordenaar, een superindividualist, en Golgo mag alles. Hij moordt, vecht, neukt elke vrouw die zijn pad kruist en hij slaagt erin de CIA, de FBI en het Pentagon te verslaan.

NRC,

Het grote publiek moet dringend weten hoe de grote leugenmachines van deze tijd - CIA, KGB, Mossad, de Franse DST, noem maar op - werken, welke aartsleugenaars er de rol van spion spelen.

De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

Ze schrapten de namen van die commando's van de betaalrol, waardoor betalingen aan hun families werden stopgezet, ook al was duidelijk dat sommigen nog leefden en in Noord-Vietnamese gevangenissen zaten. Dat blijkt uit zopas vrijgegeven documenten die het Pentagon probeerde geheim te houden. Overlevenden eisen nu 340 miljoen frank aan achterstallige lonen. CIA en Pentagon hebben daar geen oren naar.

De Standaard,

Google ordent zo'n twee miljoen berichten. Die zijn nooit ouder dan dertig dagen en afkomstig uit Amerikaanse en internationale, Engelstalige websites. Maar CIA en Witte Huis zijn ook 'bronnen'.

de Volkskrant,

Volgens de pers is het Netanyahu-dossier in de VS verzegeld op een wijze die enkel gebruikelijk is voor dossiers van CIA of FBI of vertrouwelijke fiscale gegevens.

De Standaard,

Ondernemingen die van de ruimtevaart moeten leven, hebben tegenwoordig eerder weinig omhanden, terwijl spionagefoto's al evenmin nog volle zalen trekken bij de CIA of de KGB.

De Standaard,

  • het Amerikaanse ministerie van Defensie en de CIA
  • (de) FBI en (de) CIA
  • de FBI, de CIA, het Pentagon en het Witte Huis
  • (het) Pentagon en (de) CIA
  • Het Pentagon, de CIA en het State Department
  • het State Department en de CIA
  • de KGB of de CIA

Het Amerikaanse ministerie van Defensie en de CIA zijn begonnen met de voorbereiding van een offensief in de komende maanden tegen Irak, met als doel president Saddam Hoessein uit het zadel te lichten.

De Financieel-Economische Tijd,

Het straatbeeld in Atlanta wordt niet enkel beheerst door publiciteit, ook door een heel gamma veiligheidsmensen in een onmetelijk aantal verschillende uniformen: privé-veiligheidsagenten, staatspolitie, stadspolitie, soldaten. Inclusief de minder opvallende FBI en CIA bestaat het veiligheidscorps uit 30.000 mensen, dat is er eentje per atleet (10.000), journalist (15.000) en official (5.000).

De Standaard,

De FBI en CIA waren er al snel achter waar de mails vandaan kwamen.

Leeuwarder Courant,

Na de elfde september is het langzamerhand duidelijk geworden dat de FBI en de CIA armlastige en rommelige organisaties waren.

NRC,

Onder omstandigheden zou de informatie ook worden gedeeld met de veiligheidsdiensten, zoals de FBI en de CIA, ter bestrijding van terrorisme en andere ernstige misdrijven.

http://www.websaid.be/index.php?id=392,

54 Procent van de ondervraagden vindt dat het recht op encryptie beperkt moet worden om de FBI en de CIA te helpen.

NRC,

Vrijwel alle berichtgeving omtrent dat onderzoek is afkomstig van de FBI, de CIA, het Pentagon en het Witte Huis.

http://user.online.be/debrug/diabasis/b34elfsep.htm,

Niettemin tracht het regime in Bagdad de nieuwe Amerikaanse regering nu te paaien met veel woorden en concessies, maar volgens Pentagon en CIA wordt dagelijks bewezen dat die nog te weinig waard zijn.

NRC,

CNN meldde dat het Pentagon en de CIA onderhandelen met de Republikeinse Garde over overgave.

Haagsche Courant,

Het Pentagon, de CIA en het State Department hebben stuk voor stuk hun eigen naoorlogse scenario's circuleren.

De Morgen,

In Washington zitten de haviken op het Pentagon, de gematigden op het State Department en de CIA.

De Morgen,

Was het een complot van de mafia, de Cubanen, de KGB of de CIA, of een combinatie.

Meppeler Courant,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen