EU


EU 1.0

afbeelding

Bron: Bosonic dressing
( CC BY-SA 3.0 )

(politiek en bestuur)

Europese Unie, Europese, supranationale verdragsorganisatie met eigen bevoegdheden, waarbij de meeste landen van Europa aangesloten zijn en die verregaande samenwerking tussen de lidstaten beoogt op politiek, monetair, militair, sociaaleconomisch en juridisch gebied

Semagram (extra betekenisinformatie)


De EU…

is een organisatie

  • [Deel] wordt momenteel gevormd door 27 lidstaten, t.w. België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden, met Kroatië, Macedonië en Turkije als kandidaat-lidstaten, terwijl Albanië, Montenegro, IJsland en Servië een verzoek tot lidmaatschap hebben ingediend; op 31 januari 2020 trad het Verenigd Koninkrijk na 47 jaar officieel uit de EU, een uittreding die bekend werd als brexit; kent zeven afzonderlijk instellingen: het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, de Europese Rekenkamer en het Hof van Justitie van de Europese Unie
  • [Doel of bestemming] beoogt verregaande samenwerking tussen de lidstaten op politiek, monetair, militair, sociaaleconomisch en juridisch gebied
  • [Ontstaan] is de voorzetting van de uit 1967 daterende EG (Europese gemeenschappen), die zelf weer voortkwam uit de in 1957 opgerichte EEG (Europese Economische Gemeenschap)
  • [Tijd] is opgericht in 1992, met het tekenen van het verdrag van Maastricht
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] is opgericht om een halt toe te roepen aan het nationalisme van voor de Tweede Wereldoorlog
  • [Legitimiteit] vindt zijn wettelijk basis in het Verdrag van Lissabon (2007)
  • [Organisatie en organisatiewijze] is een intergouvernementele organisatie

Algemene voorbeelden


Hier vindt u informatie over de EU, de Europese instellingen, de lidstaten en de geschiedenis van de EU. Ontdek ook wat de technische termen en uitdrukkingen in het EU-jargon betekenen, en bekijk het aanbod aan banen en stages bij de EU-instellingen.

http://europa.eu/about-eu/index_nl.htm

De Europese Commissie sleept Griekenland voor het Europees Hof van Justitie in Luxemburg omdat het geweigerd heeft onrechtmatige staatssteun aan bedrijven terug te vorderen. Het dagelijks bestuur van de EU heeft dat vandaag bekendgemaakt.

NRC,

Het agrarisch handelsbeleid van de EU krijgt regelmatig kritiek te verduren van pleitbezorgers van eerlijke handel. Om de eigen industrie te beschermen heft de EU hogere invoertarieven op verwerkte landbouwproducten, ruwe grondstoffen kunnen vaak wel tegen lagere tarieven worden ingevoerd. Dit is ongunstig voor de economische ontwikkeling van ontwikkelingslanden.

http://www.oneworld.nl/Nieuws/Actueel/article/24543/_Invoertarieven_EU_niet_altijd_schadelijk_,

De 27 regeringsleiders van de EU hebben in Brussel Herman Van Rompuy (62) voorgedragen als eerste Europese president. Ondertussen is zijn kandidatuur bevestigd, want iedereen steunt onze premier. De kogel is dus helemaal door de kerk, de groepsfoto al genomen.

http://www.vtm.be/forum/showthread.php?p=603773,

Zelfs toen Milosevic er eind van de jaren '80 een apartheidsbewind installeerde en van de Albanese meerderheid tweederangsburgers maakte, kneep de "internationale gemeenschap", EU en Navo incluis, de ogen dicht.

http://www.uitpers.be/artikel_view.php?id=738,

Britten waren het, die voor de EU in België moesten wonen, erg chique mensen.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

Maar naast een betere uitwisseling van informatie moet het mogelijk worden veel hogere boetes op te leggen. Die moeten voldoende afschrikken om bedrijven ervan te weerhouden zich in een kartelavontuur te storten. Zowel in de VS als in de EU gaat het die kant op.

Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

De EU verlangt terecht van de kandidaat-lidstaten dat zij democratische rechtsstaten zijn, die de rechten van minderheden waarborgen.

http://www.e-stem.nl/,

Het best kunnen conflicten worden voorkomen door de oorzaken aan te pakken. Dat betekent dat de EU nauw moet samenwerken met internationale en regionale organisaties als de VN, NAVO, OVSE, Raad van Europa, financiële instellingen zoals het IMF en de Wereldbank, en met NGO's.

http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

In Turkije heerst een gevoel van voldoening dat na ruim 30 jaar onderhandelen uiteindelijk de douane-unie met de Europese Unie (EU) tot stand is gekomen.

NRC,

De Europese Unie (EU), die sinds het Verdrag van Maastricht een ruimere bevoegdheid inzake onderwijs bezit, wil dat onderwijs opnieuw een duw geven.

De Standaard,

In Maastricht (1992) beslisten de staats- en regeringsleiders daar werk van te maken. Voortaan proberen ze zoveel mogelijk een gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid te voeren. In het Europese jargon spreken we kortweg over het GBVB, of de tweede pijler van het Verdrag van de EU. Over het veiligheids- of defensieluik vertelt het Verdrag dat de EU zal steunen op de WEU (West-Europese Unie).

http://www.expeditieeuropa.be/bv/ne/index.php

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • binnen de EU
  • buiten de EU

Vier factoren worden hier vermeld: Ten eerste het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) binnen de EU en ten tweede de wereldhandelsovereenkomsten (Gatt) leiden ertoe dat het aanbod van productierichtingen op bedrijfsniveau sterk kan variëren.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/,

Er mogen geen carnets TIR worden gebruikt voor vervoer dat binnen de EU begint en eindigt en evenmin voor transporten van alcohol en gefabriceerde tabak.

http://minfin.fgov.be/portail1/nl/brochure/publicaties/pdf/WegwijsDouane2003.pdf,

Binnen de EU hebben Ierland en Denemarken een uitgesproken marketingpolitiek om de aandacht van investeerders te vestigen op hun fiscale gunstmaatregelen.

De Standaard,

Het leveren van expertise en technische ondersteuning aan onderzoeken die worden uitgevoerd binnen de EU, onder toezicht en wettelijke verantwoordelijkheid van de betrokken lidstaten.

http://www.europol.eu.int/content.htm?facts/en.htm

Met landen buiten de EU en de EER, op de witte lijst, dient de Nederlandse overheid overeenkomsten aan te gaan.

http://www.kvnr.nl/download/jaarverslag2000.pdf,

De garnalenhandel bestaat uit de verwerking en distributie van Noordzee-garnalen en de distributie van geïmporteerde garnalen uit landen buiten de EU.

http://www.pvis.nl/

Internationaal Paspoort. Is het eerste dat je nodig hebt om buiten de EU in de legaliteit te leven.

http://joeri.keps.be/thuisdocumenten2.htm

Daarom wil de PvdA dat een commissie de regering jaarlijks adviseert over verantwoorde toelating van migranten van buiten de EU.

http://www.e-stem.nl/,

Individuele consumenten mogen uiteraard wel product van buiten de EU aanschaffen, bijv. via Internet of tijdens vakantie elders.

http://www.nvpi.nl/

  • in de EU

Zoals reeds werd onderstreept, onder meer door de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid, "is de Belgische handicap inzake tewerkstellingsgraad toe te schrijven aan de lage tewerkstelling van personen die tot de extreme leeftijdscategorieën behoren: de tewerkstellingsgraad bij jongeren ligt lager dan 30 %, tegen een gemiddelde van bijna 40 % in de EU; voor de ouderen van 55 tot 64 jaar ligt de tewerkstellingsgraad in België rond de 25 %, dat is 10 procentpunt lager dan het Europese cijfer."

http://www.mineco.fgov.be/barometers/belgian_economy/belgian_economy_2001_nl.pdf,

Maar het versterkt alleen maar de bittere indruk dat in het Europese concurrentiebeleid het middel - de procedures en de juridische beoordeling - heiliger is dan het doel: meer evenwichtige concurrentieverhoudingen in de EU.

De Standaard,

Daarnaast wordt gestreefd naar een algemeen vrij verkeer van personen binnen de EU, ook voor onderdanen van niet-lidstaten die in de EU zijn gevestigd.

http://www.europese-beweging.nl/3gebruik/meerwt3/meerwt3.htm

Zo is het inkomen per hoofd van de bevolking in Polen minder dan 20% van het gemiddelde in de EU.

http://www.dnb.nl/

Hij gaat er dan ook vanuit dat de economische groei in de EU dit jaar niet boven de 2,5% zal uitkomen.

Het Financieele Dagblad,

Jaarlijks sterven er vijfhonderdduizend mensen in de EU voortijdig aan de gevolgen van roken.

de Volkskrant,

  • toetreding tot de EU

In opdracht van de Centrale Landbouwunie nam hij de afgelopen twee jaar in Brussel deel aan de onderhandelingen over Finse toetreding tot de EU.

NRC,

Ze vrezen dat hun toetreding tot de EU een sociale ramp wordt.

De Morgen,

Tegelijk wil het bedrijf de test onderwerpen aan een grootschalige praktijkproef. Daarvoor is nodig dat de proefdieren worden ingeënt met het markervaccin. De veterinaire autoriteiten in de EU geven daarvoor echter geen toestemming [...]. Ook Oost-Europese landen weigeren hun medewerking, uit vrees dat zij daarmee hun toetreding tot de EU belemmeren.

Reformatorisch Dagblad,

Piotreks collega Andrzej (45) ziet desondanks de voordelen van de toetreding tot de EU. "Niet voor mezelf, maar wel voor mijn kinderen."

Algemeen Dagblad,

  • een vertrek uit de EU

In zijn stuk schrijft Johnson dat de Britten toegang zullen blijven houden tot de interne markt van de EU. Hij herhaalde dat er geen haast is met het in gang zetten van een vertrek uit de EU.

http://nos.nl/artikel/2113779-johnson-migratie-was-niet-belangrijkste-reden-brexit.html,

  • het beleid van de EU
  • het bestuur van de EU
  • de grondwet van de EU
  • landen van de EU
  • lidstaten van de EU
  • lid van de EU
  • het lidmaatschap van de EU
  • de Raad van de EU
  • de uitbreiding van de EU
  • voorzitter van de EU

Moreels voelt zich gesteund door het verdrag van Maastricht waarin is gestipuleerd dat het beleid van de EU is gericht op de bevordering van onder meer "de duurzame economische en sociale ontwikkeling van de ontwikkelingslanden".

De Standaard,

Het dagelijks bestuur van de EU wil ook beloningen uitloven aan de gevers van tips over frauduleuze praktijken en er komt een zwarte lijst van personen die van oneerlijke praktijken worden verdacht.

NRC,

De grondwet van de EU bevat minimaal de volgende elementen: De toekenning van een Europees burgerschap aan alle inwoners van het grondgebied van de EU. De fundamentele rechten en plichten van de EU-burgers [...]. De bevoegdheden van de diverse EU-instellingen. De taakverdeling [...] tussen de diverse niveaus.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

De Belgische export van varkensvlees naar andere landen van de EU en de extra-communautaire export is te verwaarlozen.

http://www.innovatie.vlaanderen.be/pbo/eindrapporten/PBO97-49-162-varkenshouderij.pdf,

Tussen de 15 landen van de EU kunnen alle landbouwproducten vrij verkocht worden.

http://hklinken.www.cistron.nl/babbelskw299.doc

Pas nadat begin 2000 ook in Denemarken een geval van BSE zich voordeed, heeft men in Brussel een nieuwe Beschikking over SRM vastgesteld die nu wel door alle EU-lidstaten gerespecteerd wordt. Sinds 1 oktober 2000 worden in alle lidstaten van de EU de risico-organen verwijderd en vernietigd.

http://www.veevleesei.nl/

De Scandinavische lidstaten van de EU en Ierland maken geen deel uit van de WEU.

De Standaard,

De volgende landen zijn lid van de EU: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

http://www.belastingdienst.nl/9229237/t/brochure.htm

Om lid van de EU te worden, dient het leger namelijk ondergeschikt gemaakt te worden aan de burgerlijke macht.

http://www.xminy.nl/,

De ervaring heeft geleerd dat lidmaatschap van de EU de groei en de welvaart van het nieuwe lid stimuleert en de hele Unie ervan profiteert.

http://www.groenlinks.nl/partij/europa/artikelen/artikel.lp?id=104000405,

De Europese Unie, die vorige maand een tijdschema voor het Cyprische lidmaatschap van de EU overeenkwam, oefent krachtige druk uit om het vredesoverleg te hervatten.

NRC,

In 1999 besloot de Raad van de EU echter de periode te verkorten tot minimaal vier weken en maximaal twee maanden.

http://www.euro.ecb.int/nl/section.html

Bij de jongste uitbreiding van de EU bleek het al moeilijk om voldoende Zweedse en Finse vertalers te vinden, waardoor de molen tijdelijk nog trager ging draaien.

De Standaard,

Bij de stemming in het Europarlement over de uitbreiding van de EU met Oostenrijk, Zweden, Finland en Noorwegen in mei lag het Europarlement ook dwars.

NRC,

Duitsland speelde toen, tot grote tevredenheid van de overige EU-lidstaten, als voorzitter van de EU een succesvolle voortrekkersrol [...] in de bezwering van de crisis.

http://www.atlcom.nl/,

Frankrijk, dit halfjaar voorzitter van de EU, verplichtte zich de conventie op de komende Europese top, in juni in Cannes, rond te hebben.

NRC,

Santer en de minister-president van Nederland, de huidige voorzitter van de EU, zeiden dat een verregaand samenwerkingsakkoord met Moskou afgerond zou zijn tegen het einde van het jaar.

De Standaard,

De nieuwe Transatlantische agenda die Clinton en de Spaanse premier Felipe Gonzalez als voorzitter van de EU zondag ondertekenden, moet de grondslag vormen voor een georganizeerde verstandhouding.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen