Elfstedenrijdster


Elfstedenrijdster 1.0

(sport en recreatie; cultuur en samenleving; (vooral) in Nederland)

schaatsenrijdster die deelneemt aan de Elfstedentocht; deelneemster aan de Elfstedentocht; Elfstedentochtrijdster
Deelname aan de Elfstedentocht is alleen mogelijk voor leden van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden die ingeloot zijn om de tocht te rijden. Vaak gevolgd door de naam van de betreffende persoon en/of voorafgegaan door een kenmerkend bijvoeglijk naamwoord.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Elfstedenrijdster…

is een schaatsenrijdster; is een persoon

  • [Toepassingsgebied of bereik] is een schaatsenrijdster die deelneemt aan de Elfstedentocht

    Algemene voorbeelden


    Nog lang niet al het natuurijs is betrouwbaar. Dat bleek eens te meer op dinsdagmiddag toen de 20-jarige Elfstedenrijdster Wietske T. uit Sneek op de Suupmarkt bij het klúnen door het ijs zakte.

    http://www.grootsneek.nl/tag/suupmarkt/,

    Leny Oosterlaan blijkt de oudste Elfstedenrijdster. Stralen doet ze! Leny Oosterlaan-Rimmelzwaan. Na een korte zoektocht kwam de deze maand 82 jaar wordende Bleiswijkse er achter dat ze de oudste nog levende vrouw is die ooit de Elfstedentocht reed.

    http://www.heraut-online.nl/heraut-online/index.php?itemid=17468,

    NOS vindt gezochte Elfstedenrijdster. De NOS heeft inmiddels deze vrouw gevonden, zij zal te zien zijn in een speciale Elfstedenuitzending op 14 januari. Vorige week vroegen wij aandacht voor de zoektocht van de NOS naar een Elfstedentochtdeelneemster uit 1997. De NOS heeft inmiddels laten weten dat de speurtocht succesvol is afgerond. De vrouw heeft zich bij de omroep gemeld en kon vertellen dat, na te zijn gehecht in een ziekenhuis in Leeuwarden, de tocht nog heeft afgemaakt en haar Elfstedenkruisje heeft verdiend.

    http://www.schaatspeloton.nl/nieuws/nieuws.php?id=872,

    Jef Last, dichter en prozaïst, kleurrijke figuur, die lange jaren een zwervend en avontuurlijk leven leidde [...]. In lente en zomer keerde hij naar Friesland terug om er kennis te maken met de schaatscoryfeeën, die hier als helden werden geëerd. Karst Leemburg bijvoorbeeld, de verrassende winnaar van één van die barre en boze Elfstedentochten en Sjoerdje Faber, het stoere Fryske famke, dat eveneens zo opzienbarend als Elfstedenrijdster in het nieuws verscheen.

    http://www.marktplaats.nl/a/boeken/romans/m626219259-elfstedentocht-jef-last.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding