Italiaans ijs


Italiaans ijs 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen)

Volgens Italiaans recept meestal zonder room bereid ijs met een vastere, dichtere structuur met minder lucht en een lager vetgehalte dan traditioneel roomijs, dat wordt gemaakt op basis van melk of water en suiker onder toevoeging van vooral natuurlijke smaakstoffen en verse ingrediënten, zoals fruit, chocolade, noten of drank

Algemene voorbeelden


Authentiek Italiaans ijs... bevat minder vet dan de meeste soorten ijs omdat het gemaakt is van melk, water of sojamelk in plaats van room, desondanks proef je de heerlijke natuurlijke romigheid en zelfs direct uit de vriezer verbazingwekkend zacht.

http://www.pizza-and-more.nl/more/gelato-ijs

"Veel Italiaanse ijssalons zijn de laatste tijd overgestapt op de horizontale ijsmachine," zegt Guiseppe afkeurend. "Dat gaat een paar minuten sneller per container, maar op die manier komt wel veel meer lucht in het ijs." Hij trekt een vies gezicht: "Het ijs wordt te veel opgeblazen. Het is dan eigenlijk meer softijs dan Italiaans ijs." Italiaanse ijssalons hebben een naam hoog te houden. Dit ijs wordt vers bereid met natuurlijke ingrediënten, zonder bindmiddelen of kunstmatige toevoegingen. De basis is een melange van melk, suiker en eieren.

http://vorige.nrc.nl/krant/article1536371.ece,

Volgens voedingsdeskundige Maartje Visser is Italiaans ijs best gezond. "Als je zeker weet dat het Italiaans ijs is, en geen roomijs. Roomijs moet je niet teveel van eten, zeker niet voor de lijn. Echt puur Italiaans vruchtenijs, zoals aardbei bijvoorbeeld, bevat puur water, suiker (dat dan weer wel), fruit en een ei. Meer niet." Toch is Maartje Visser van mening dat te veel ijs niet goed is. "Ook al heeft Italiaans vruchtenijs een simpele substantie, zonder toegevoegde voedingsstoffen."

http://historice.weebly.com/gezond-ijs.html

Oostenrijk, Duitsland en in het begin van de deze eeuw ook Nederland werden gekoloniseerd door ijsmakers uit de noordelijke regio's van Italië. Tot de Tweede Wereldoorlog bleef het ijs in Italiaanse handen, maar daarna begonnen Nederlanders fabrieksijs te verkopen als 'Italiaans'. Tot ergernis van de Italiaanse immigranten, voor wie Italiaans ijs sloeg op een ambachtelijk product van verse ingrediënten.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/443492/1996/07/20/IJs.dhtml,