Koningsdag/koningsdag


Koningsdag 1.0

(politiek en bestuur; royalty en adel; cultuur en samenleving; feesten, herdenkingen en evenementen; (vooral) in Nederland)

27 april, nationale feestdag waarop koning Willem-Alexander met ingang van 2014 publiekelijk zijn verjaardag viert, gepaard gaande met allerlei festiviteiten en evenementen
Met ingang van 2013 gebruikt ter vervanging van Koninginnedag. Het woord heeft in potentie dezelfde combinatiemogelijkheden als Koninginnedag.
Zie ook : Koninginnedag

Semagram (extra betekenisinformatie)


Koningsdag…

is een feestdag

  • [Functie] dient als officiële feestdag waarop de verjaardag van koning Willem-Alexander gevierd wordt
  • [Tijd] valt op 27 april; wordt gevierd sinds 2014

    Algemene voorbeelden


    Vanaf volgend jaar heet Koninginnedag voortaan Koningsdag. Ook wordt het niet meer gevierd op 30 april, maar op 27 april, de verjaardag van de toekomstige koning Willem-Alexander. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

    http://www.nrc.nl/nieuws/2013/01/28/koninginnedag-wordt-koiningsdag-en-is-voortaan-op-27-april/,

    De troonswisseling bij de Oranjes heeft voor het Bloemencorso van de Bollenstreek onvoorziene gevolgen. Vanwege Koningsdag, die vanaf volgend jaar wordt gevierd, moet het corsocomité op zoek naar een nieuwe corsodatum in 2014. Probleem is alleen dat een echt geschikt alternatief er niet is.

    http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/duinenbollen/article20422013.ece/Corso-in-de-knel-door-Koningsdag?lref=vptop,

    Het echte probleem is dat de kroonprins een man is. Hij zal nooit de spanning of op zijn minst nieuwsgierigheid opwekken waarvan zijn moeder vanzelfsprekend het object is. Op wat straks koningsdag heet, draagt hij een pak, grijs, blauw, of iets daartussen - tot in lengte van dagen, het is nu al te voorspellen. Met een koningin ligt dat cruciaal anders. Hoe zij eruit ziet, bijvoorbeeld morgen, is altijd weer een reden om, al is het maar even, de televisie aan te zetten.

    NRC,

    De allereerste Koningsdag wordt niet gehouden op 27 april, de verjaardag van prins Willem-Alexander, maar de dag ervoor. 27 april valt volgend jaar namelijk op een zondag. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandagavond laten weten.

    http://www.telegraaf.nl/troonsafstand-beatrix/21252801/__Koningsdag_2014_op_26_april__.html,

    78,8 procent van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in Willem-Alexander als koning. Dat blijkt uit een representatieve enquête van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws. Verder blijkt dat bijna driekwart van de Nederlanders het een goede keuze vindt dat Koninginnedag wordt vervangen door Koningsdag.

    http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2013/01_januari/29/binnenland/nederlanders_vinden_koningsdag_prima.xml,

    Leiden trekt alles uit de kast om in 2015 Koningsdag binnen te halen. De Vereniging Koninginnedag Leiden is een lobby begonnen door een 'originele' brief te sturen naar de Rijksvoorlichtingsdienst. Als over twee jaar Koningsdag in Leiden wordt gehouden, is het vijftien jaar geleden dat de koninklijke familie het Oranjefeest in Leiden vierde. Het is dan 22 jaar nadat Willem-Alexander in Leiden afstudeerde.

    http://www.omroepwest.nl/nieuws/30-01-2013/leiden-start-lobby-voor-koningsdag-2015,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Koningsdag 2.0

    (politiek en bestuur; royalty en adel; cultuur en samenleving; feesten, herdenkingen en evenementen; (vooral) in België)

    15 november, sinds 1952 de officiële benaming voor de feestdag ter ere van de koning van België, oorspronkelijk de naamdag van Leopold II (1835-1909) en in de liturgie ook de feestdag van Sint-Leopold en van Sint-Albert
    Volgens onze informanten is de term Koningsdag - hoewel officieel vastgesteld - in het dagelijks taalgebruik niet gangbaar. Meestal wordt gesproken over de dag van de dynastie, ook: het (naam)feest van de dynastie. Niet te verwarren met de Nationale Feestdag (21 juli).

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Koningsdag…

    is een feestdag

    • [Functie] dient als officiële feestdag ter ere van de koning van België en in de liturgie van de Heilige Leopold en van de Heilige Albert; dient ook als de officiële feestdag van de Duitstalige gemeenschap in België
    • [Tijd] valt op 15 november en is sinds 1952 de officiële benaming

      Algemene voorbeelden


      Onder het bewind van Koning Albert I zou Koningsdag plaatsvinden op 26 november (datum van Sint-Albert) maar aangezien de moeder van de Koning overleden was op 26 november werd beslist deze Koningsdag te verschuiven naar 15 november (Sint-Leopold). Vermits na de Eerste Wereldoorlog de datum van 15 november zeer dicht lag bij 11 november (nationale feestdag voor Wapenstilstand) werd de Koningsdag vastgelegd op 27 november (nieuwe datum van Sint-Albert). Sinds 1934, de troonsbestijging van Koning Leopold III, werd Koningsdag opnieuw op 15 november gevierd en "Naamfeest van Zijne Majesteit de Koning" genoemd. Tijdens de afwezigheid van de Koning in het land veranderde de naam in "Naamfeest van de Dynastie".

      http://www.rma.ac.be/nl/rma-plechtigheden-koningsdag-nl.html

      Het feest werd oorspronkelijk het Naamfeest van Zijne Majesteit de Koning genoemd. Tijdens het regentschap van prins Karel (1944-1950) besliste de regering in 1945 om de viering te hernoemen in Feest van de Dynastie en zo slechts indirect te verwijzen naar de afwezige koning. Na het aantreden van koning Boudewijn I van België besloot hij in 1952 de viering te hernoemen tot Koningsdag.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Koningsdag_(Belgi%C3%AB),

      De koninklijke familie ontvangt elk jaar op Koningsdag (15 november) gewone burgers. Dit jaar worden de verenigingen die zich inzetten voor solidariteit tussen de generaties, waaronder WZC De Zavel uit Antwerpen, samen met gouverneur Cathy Berx, in het parlement ontvangen.

      http://www.gva.be/regio-antwerpen-stad/antwerpen/koningsdag.aspx,

      Koningin Fabiola (84) blijft volgende donderdag weg van Koningsdag. Zelfs in een rolstoel zou het Te Deum te vermoeiend zijn voor haar. Dat schrijft Het Nieuwsblad vrijdag.

      http://www.hbvl.be/limburg/34-limburgse-vlaaien-voor-koningsdag.aspx,

      België kent al jaren een Koningsdag, op 15 november, de naamdag van de heiligen Leopold en Albert, beiden niet te verwarren met hun vorstelijke naamgenoten.

      http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/3248529/2012/04/30/Half-Nederland-verkiest-straks-Oranjedag.dhtml?utm_source=scherm1&utm_medium=button&utm_campaign=Cookiecheck,

      Traditioneel komen bij Defensie rond 15 november ("Koningsdag") de korpsen der officieren, onderofficieren en vrijwilligers samen om een toast uit te brengen op de Koning. Tevens wordt sedert vele jaren bij die gelegenheid bijna overal een korpsmaaltijd georganiseerd.

      http://www.rma.ac.be/nl/rma-plechtigheden-koningsdag-nl.html

      Koningsdag werd oorspronkelijk gevierd met een Te Deum in de Basiliek van Koekelberg. Deze dienst werd geleid door de aartsbisschop van Mechelen-Brussel.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Koningsdag_(Belgi%C3%AB),

      koningsdag 3.0

      (politiek en bestuur; royalty en adel; cultuur en samenleving; feesten, herdenkingen en evenementen)

      feestdag ter ere van een koning
      Als generieke term.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een koningsdag…

      is een feestdag

      • [Functie] dient als officiële feestdag ter ere van een koning

        Algemene voorbeelden


        In Spanje viert men geen koningsdagen. Een vergelijkbaar feest, maar dan minder uitbundig is 'de dag van de grondwet' elk jaar op 6 december. De achtergrond: in 1931 werd koning Alfons XIII gedwongen af te treden en werd Spanje een republiek. Pas na de dood van dictator Franco werd de monarchie hersteld en kwam Juan Carlos I, de huidige koning, op de troon.

        http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/3248532/2012/04/30/Zo-vieren-deze-monarchieen-Koning-inne-dag.dhtml?utm_source=scherm1&utm_medium=button&utm_campaign=Cookiecheck,

        De Chinese jaartelling wordt gerekend vanaf de eerste Chinese koning. De Gele Koning werd gekroond in het jaar 2697 voor Christus. Men moet de Gele Koning niet verwarren met de Gele Keizer die leefde in de 21ste eeuw voor Christus. De gele koning is dus erg belangrijk in de Chinese kalender, daarom noemen de Chinese plattelandsloodgieters de Chinese feestdagen ook wel "Koningsdagen".

        http://www.pokerinfo.nl/Topic513169-607-1.aspx#bm513255,

        Maandag is de officiele gele dag in Thailand, de dag van de verjaardag van de koning. Toch lijken alle dagen koningsdagen te zijn. Altijd en overal wordt de koning vereerd en aanbeden. Gele vlaggen hangen uit en grote foto's van Rama IX beslaan de gevels van de gebouwen.

        http://anoukprop.waarbenjij.nu/reisverslag/1608346/reflections,

        De brug der Zuchten in Szeged werd gebouwd voor de koningsdagen in 1883. Keizer Franz Jozef moest makkelijk van het ene naar het andere gebouw kunnen lopen.

        http://www.hungariahuizen.nl/szeged/

        De schoonheidsbehandeling van de monarchie - waarover ministers ambtenaren en journalisten toen weken en maanden vergaderd hebben - resulteerde in de instelling van 'koningsdagen' met vrije dagen en gratis bier én het opvoeren van een charmante Emma met een tranenverwekkend dochtertje - eigenlijk dus de meest onechte middelen om een monarchie te schragen -, waarmee de institutionele vervalverschijnselen weggepoetst en de populariteitscijfers opgevijzeld werden.

        http://www.prorepublica.org/print.aspx?a=laatste_ademtocht_monarchie&t=De%20laatste%20ademtocht%20der%20monarchie&page_xml=rss_artikelen,