Pinksteren 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Pinksteren…
is een feest
- [Duur] strekt zich uit over twee dagen, eerste pinksterdag en tweede pinksterdag
- [Tijd] wordt gevierd op een zondag
- [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt gevierd ter herinnering aan het neerdalen van de Heilige Geest over de apostelen, Maria en andere gelovigen die kort na de hemelvaart van Jezus bijeenwaren in een huis in Jeruzalem, zoals beschreven is in het Bijbelboek Handelingen 2:1-13
- [Belang] is een van de drie belangrijkste christelijke feesten
- [Onderscheid of tegenstelling] staat als een van de grote christelijke feesten naast Kerstmis en Pasen
- [Toepassingsgebied of bereik] is een christelijk feest
Semagram (extra betekenisinformatie)
Pinksteren…
is een feestdag; is een dag; is een periode
- [Deel] is een deel van de kerkelijke kalender en is ook een algemeen erkende feestdag in de burgerlijke kalender
- [Tijd] valt op een zondag, 50 dagen na Pasen
Algemene voorbeelden
Pinksteren is het laatste feest in de serie die herinnert aan het aardse leven van Jezus Christus […]. Met Zijn dood maakte hij de weg vrij tot God, voor alle mensen die Hem als hun Verlosser, Messias, willen aanvaarden. Met Pasen vonden zijn volgelingen het graf leeg […]. Uiteindelijk zou Hij van zijn volgelingen vertrekken op wat we nu Hemelvaartsdag noemen. Maar niet zonder een geestelijke terugkeer te beloven. En dat gebeurde daarna, op het eerste Pinksterfeest, in de vorm van de Heilige Geest.
Hemelvaart is gevierd en het gaat richting Pinksteren, het feest van de Heilige Geest. Pinksteren (Grieks: pentecoste) valt op de vijftigste dag na Pasen en betekent ook vijftig.
Pinksteren valt elk jaar weer op een andere datum, dat heeft ermee te maken dat Pinksteren altijd op een zondag en op een maandag moet vallen, hierdoor is de naam Pinksterzondag ook ontstaan. Daarnaast moet Pinksteren 50 dagen na Pasen plaatsvinden, de praktijk leert dat het vaak niet mogelijk is om de 50 dagen te combineren met de Pinksterzondag. Hierdoor vindt Pinksteren vaak 49 dagen na Pasen plaats. Doordat Pinksteren op een zondag en op een maandag valt hebben arbeiders alleen op maandag een extra dag vrij.
Pinksteren, dat oorspronkelijk 50 dagen na Pasen viel, wordt nu door de Christenen op de zevende zondag na Pasen gevierd.
Voor de volledigheid zijn in deze lijst ook de katholieke feestdagen opgenomen [...]. Pasen [...]. Paasmaandag, dag na Pasen [...]. Hemelvaart, 40 dagen na Pasen. Pinksteren, 50 dagen na Pasen. Tweede Pinksterdag, dag na Pinksteren.
Vooral om deze reden is Pinksteren lange tijd één van de belangrijkste christelijke vieringen geweest. Oorspronkelijk werd er zelfs drie dagen gevierd. Dit werd pinksterdrie genoemd. Tegenwoordig wordt deze viering niet meer als één van de belangrijkste christelijke vieringen beschouwd. Pinksteren en pinkstermaandag zijn wél nog steeds officiële feestdagen.
Combinatiemogelijkheden
in voorzetselgroep
- met Pinksteren
- op Pinksteren
De Heilige Geest, uitgegaan van de Vader en de Zoon, wordt met Pinksteren, de 50ste dag na Pasen, gegeven aan hen die in God geloven en Jezus willen volgen.
Het Christendom in strikte zin ontstond op Pinksteren, dat in feite net als Kerst een geboortefeest is, maar dan de geboorte van de Kerk ofwel Gemeente.
Met pinksteren kwam er uit de hemel een hevig gedruis en boven ieders hoofd zweefde opeens een vlam. De leerlingen kregen de geest en konden met iedereen in alle talen van de wereld spreken over jezus. Ze doopten duizenden mensen. Dat was het begin van de christelijke kerk. Daarom is het nog steeds een belangrijk feest. Net als kerstmis en pasen duurt het twee dagen.
- het feest van Pinksteren
Alhoewel het feest van Pinksteren geen speciale attracties meebracht zoals Kerstmis en Pasen, vierden wij het enthoesiast.