aandachtsspanne


aandachtsspanne 1.0

mate waarin of tijd gedurende welke iemand geconcentreerd blijft of zijn aandacht ergens bij kan houden, bijvoorbeeld om te lezen, luisteren, studeren, etc.; spanningsboog

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aandachtsspanne…

is een mate

  • [Duur] wordt, hoewel lastig te meten, soms in een duur uitgedrukt, die vaak maar enkele seconden betreft, meestal tussen de 8 en 12 seconden, en soms een aantal minuten

    Algemene voorbeelden


    Het is onzinnig te denken dat de aandachtsspanne in één getal te vangen zou zijn. De aandachtsspanne is namelijk afhankelijk van de taak die iemand aan het uitvoeren is.

    https://www.brainwash.nl/bijdrage/waarom-je-aandachtsspanne-helemaal-niet-korter-is-dan-die-van-een-goudvis,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een aandachtsspanne hebben (van 9 seconden)

    Het blijkt dat een goudvis een aandachtsspanne heeft van 9 seconden. En daarom is het ook niet zielig dat hij rondjes zwemt in een kom. De goudvis verslaat ons echter met ruim een seconde wanneer het draait om aandacht. Kennelijk zijn wij mensen niet in staat om gedurende 8 seconden onze aandacht ergens bij te houden.

    https://www.speakersacademy.com/nl/druk-zijn-is-een-alibi/

    met adjectief ervoor


    • een korte aandachtsspanne

    Symptomen zijn angst, falend geheugen, korte aandachtsspanne en uitputting. Oorzaak: te veel informatie te veel mailtjes, faxjes etc. Lijd ik aan IFS? Ja, ik lijd aan IFS. En hoe!

    Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • een aandachtsspanne van 9 seconden
    • de aandachtsspanne van de mens

    Het blijkt dat een goudvis een aandachtsspanne heeft van 9 seconden.

    https://www.speakersacademy.com/nl/druk-zijn-is-een-alibi/

    De aandachtsspanne van de mens is inmiddels korter geworden dan die van een goudvis. Zo luidt een populaire en zorgelijke quote die de afgelopen jaren viraal ging op het internet. Niet alleen de overvloed van informatie die je tot je neemt, maar ook het vele multitasken dat je dagelijks doet, zouden ervoor zorgen dat je vermogen om geconcentreerd naar video's te kijken of boeken te lezen steeds verder afneemt. Maar dit is een misvatting.

    https://www.brainwash.nl/bijdrage/waarom-je-aandachtsspanne-helemaal-niet-korter-is-dan-die-van-een-goudvis,