concentratiespanne


concentratiespanne 1.0

mate waarin of tijd gedurende welke iemand geconcentreerd blijft of zijn aandacht ergens bij kan houden, bijvoorbeeld om te lezen, luisteren, studeren, etc., soms ook uitgedrukt in een curve of grafiek; spanningsboog

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een concentratiespanne…

is een mate

      Algemene voorbeelden


      Streng zou hij zichzelf niet noemen, maar tientallen jaren ervaring leren hem dat dat vaak ook niet werkt bij deze vmbo-klassen. "Een uitleg mag niet langer duren dan een kwartier. Gelukkig zijn we een montessorischool, waar kinderen veelal zelf aan het werk zijn. De concentratiespanne is niet hoog, huiswerk schrijven ze makkelijk over van klasgenootjes. Het gaat niet om streng zijn, maar om enthousiasme en duidelijkheid."

      http://www.onderwijsconsument.nl/liever-op-school-dan-thuis/,

      Maar wacht even…. Leven we niet in een tijd waarin de gemiddelde jongere (en oudere jongere) lezer een concentratiespanne heeft die korter is dan nodig om poëzie te lezen en te begrijpen? Toch houden wij hier een warm pleidooi voor een kunstvorm die waarschijnlijk alleen tot zijn recht komt in een setting van rust, concentratie en ontvankelijkheid.

      http://boekmeteendoel.nl/2017/07/24/poezieweek-bij-boek-met-een-doel/,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een korte concentratiespanne

      Wat heb je aan het Boeddhisme in deze onrustige wereld? En hoe komt het dat in een tijd van sociale media en korte concentratiespanne zoveel westerlingen zich aangetrokken voelen tot Mindfulness? En waarom telt Nederland meer Boeddhabeelden dan tuinkabouters?

      https://www.nieuwekerk.nl/nieuws/bekendmaking-adriaan-van-dis-en-de-dalai-lama-ontmoeten-elkaar-weer-na-30-jaar/,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • de concentratiespanne van de (gemiddelde) mens

      In 2000 was de concentratiespanne van de gemiddelde mens nog 12 seconden. Nu, 15 jaar later, kunnen we onze aandacht nog slechts een magere acht seconden onverdeeld op een taak richten. Dat betekent dat de doorsnee goudvis, die niet bekend staat om zijn overweldigende intelligentie, ons sinds kort voorbijstreeft. Goudvissen hebben naar verluidt namelijk een aandachtsspanne van een solide negen seconden.

      https://www.hpdetijd.nl/2015-05-16/goudvis-heeft-betere-concentratie-dan-de-mens-reden-tot-zorg/,