aardappelgeweer


aardappelgeweer 1.0

afbeelding

Bron: rauchdickson
( CC BY-NC-SA 2.0 )

(neologisme)

op een geweer lijkend schiettuig waarmee aardappels en gelijkaardige voorwerpen weggeschoten kunnen worden; pieperschieter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aardappelgeweer…

is een schiettuig

 • [Functie] wordt gebruikt voor het wegschieten van aardappels, appels en allerlei daarop lijkende voorwerpen
 • [Legitimiteit] is in Nederland verboden
 • [Gelijkenis] lijkt wat de vorm betreft op een geweer

  Algemene voorbeelden


  Soms krijgt het NFI wonderlijke wapens ter onderzoek aangeboden. Hermsen pakt een zogeheten aardappelgeweer, een wat provisorisch geval van pvc. "Als je in het ene deel van dit wapen bijvoorbeeld deodorant spuit en er een aansteker bijhoudt, kun je een explosie veroorzaken en een projectiel afvuren." Het NFI moest op verzoek van justitie onderzoeken of het apparaat zo krachtig een aardappel kon afvuren, dat daardoor ernstig letsel zou ontstaan. Hermsen: "Wij concludeerden dat de kracht van een afgeschoten aardappel geen noemenswaardige verwondingen kon veroorzaken. Anders wordt het als je met zo'n ding bijvoorbeeld blikjes met zand of bevroren sinaasappels afschiet."

  Reformatorisch Dagblad,

  De winnende installatie van team amolf is een omgebouwd aardappelgeweer. "In Amerika is aardappelschieten al jaren een rage", vertelt teamcaptain Jan-Willem S. "We gebruiken hem om te kijken hoe destructief we kunnen zijn met aardappels en andere groenten. Ik doe het vaak met een paar collega's, we hebben er een hoop lol van. Wist je dat je met een flinke aardappel houten planken van anderhalve centimeter kunt kapotschieten? Zo'n aardappel gaat echt een paar honderd kilometer per uur."

  http://www.nwtonline.nl/nl/artikel/1866/Raket_lanceren_met_een_fietspomp.html,

  Vriend neerschieten met aardappel geweer! Een gast neemt van een afstandje zijn aardappelgeweer in de hand en schiet hem neer. Hij staat minder dan 3 meter van hem verwijderd, en de gast die word neergeschoten heeft ook nog eens een prullenbak aan onder zijn jas. Toch wordt die neergeschoten en vergaat van de pijn ... of is het allemaal fake?

  http://www.webmuur.nl/index.php?pagina=weblog/index&id=727,

  Etymologie


  Aard herkomst inheems of leenvertaling
  Vroegste datering 2006
  Brontaal Engels
  Vorm in brontaal spud gun
  Betekenis in brontaal idem