aardappelkanon


aardappelkanon 1.0

afbeelding

Bron: Jm51
( CC BY-SA 3.0 )

(neologisme)

op een kanon lijkend schiettuig waarmee aardappels en gelijkaardige voorwerpen weggeschoten kunnen worden; pieperschieter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aardappelkanon…

is een schiettuig

 • [Functie] wordt gebruikt voor het wegschieten van aardappels en daarop lijkende voorwerpen
 • [Legitimiteit] is in Nederland verboden
 • [Gelijkenis] lijkt wat de vorm betreft op een kanon

  Algemene voorbeelden


  Bij de proefboerderij van de Wageningen Universiteit in Lelystad heeft vanmiddag een actie plaatsgevonden tegen genetisch gemanipuleerde landbouwgewassen. Zeventig actievoerders schoten met een aardappelkanon en katapults biologisch geteelde aardappels op het veld.

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/2430085/2011/05/04/Milieuactivisten-beschieten-boerderij-met-aardappelkanon.dhtml,

  'Aardappelkanon' in opmars. Is het een onschuldig speeltje of een levensgevaarlijk vuurwapen? De enkele jaren geleden populaire spudgun, ofwel een soort kanon waarmee je appels en aardappelen kunt afschieten, lijkt bezig aan een revival. Hij is makkelijk zelf te maken: een paar pvc-buizen, wat lijm, een ontstekingsmechanisme en klaar is de pieperschieter [...]. Volgens een woordvoerder van het NPI vallen de kanonnen onder de Vuurwapenwet en kan de straf voor het bezit en gebruik ervan oplopen tot vier jaar.

  BN/De Stem,

  Vijf Brabantse jongeren zijn vrijdagavond gearresteerd in het Achterhoekse dorpje Halle omdat ze met een 'aardappelkanon' schoten.

  http://www.omroepbrabant.nl/?news/47610402/Brabanders+met+aardappelkanon+opgepakt.aspx,

  "Met spek schieten" kende ik al, maar een aardappelkanon nog niet.

  www.middernacht.be/udn/archive/2001_03_01_index.html,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding