spudgun


spudgun 1.0

(neologisme)

op een geweer lijkend schiettuig waarmee aardappels en allerlei andere voorwerpen weggeschoten kunnen worden; pieperschieter; aardappelkanon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spudgun…

is een schiettuig

 • [Functie] wordt gebruikt voor het wegschieten van aardappels, appels en allerlei andere voorwerpen
 • [Legitimiteit] is in Nederland verboden
 • [Gelijkenis] lijkt wat de vorm betreft op een geweer

  Algemene voorbeelden


  Een paar pvc-buizen en wc-verfrisser, haarlak of carbid als brandstof. Meer heb je niet nodig om een spudgun, oftewel aardappelkanon te fabriceren. Het lijkt onschuldig, maar in feite zijn de 'pieperschieters' levensgevaarlijke wapens.

  https://www.pzc.nl/overig/pieperschieter-is-gevaarlijk-wapen~af1a5fbb/?referrer=https://www.google.com/,

  'Aardappelkanon' in opmars. Is het een onschuldig speeltje of een levensgevaarlijk vuurwapen? De enkele jaren geleden populaire spudgun, ofwel een soort kanon waarmee je appels en aardappelen kunt afschieten, lijkt bezig aan een revival. Hij is makkelijk zelf te maken: een paar pvc-buizen, wat lijm, een ontstekingsmechanisme en klaar is de pieperschieter [...]. Volgens een woordvoerder van het NPI vallen de kanonnen onder de Vuurwapenwet en kan de straf voor het bezit en gebruik ervan oplopen tot vier jaar.

  BN/De Stem,

  Een 27-jarige man uit Nijkerk moet wel heel erg veel last hebben gehad van watersporters en pleziervaarders die hem hinderden tijdens het waterskiën. Toen hij zondag met een speedboot op het Nijkerknauw bij Zeewolde ging waterskieën, nam hij een zogenaamde spudgun mee. Hij wilde met het ding appels schieten op iedereen die te dicht bij hem in de buurt kwam.