achillespees


achillespees 1.0

grote, dikke en stevige pees die de kuitspieren met het hielbeen verbindt
Vernoemd naar de hielpees van de Griekse held Achilles, die door zijn moeder, de zeenimf (nereïde) Thetis, in het water van de rivier de Styx werd ondergedompeld en daarna onkwetsbaar was, met uitzondering van zijn hiel, waaraan zijn moeder hem vasthield. In de Trojaanse Oorlog werd de kwetsbare hielpees Achilles fataal toen Paris, zoon van de Trojaanse koning Priamus, die met een giftige pijl doorboorde. Aan dezelfde mythe danken we het woord achilleshiel.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een achillespees…

is een pees; is een lichaamsdeel; is een deel

 • [Functie] verbindt het hielbeen met de kuitspieren en zorgt ervoor dat het hielbeen en daarmee ook de voet bewogen kan worden
 • [Plaats] bevindt zich in beide onderbenen, gehecht aan het hielbeen
 • [Aantal of hoeveelheid] bestaat uit twee pezen in het menselijk of dierlijk lichaam, een linkerachillespees en een rechterachillespees
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gevoelig voor blessures, zeker bij sportlieden die de pees overbelasten; geldt als de sterkste pees in het menselijk lichaam

Wetenschappelijke naam: tendo Achillis; tendo calcaneus

Algemene voorbeelden


De achillespees zit aan de achterkant van het onderbeen en geeft ons de mogelijkheid om op de tenen te gaan staan en vergemakkelijkt het lopen. De achillespees is noodzakelijk om rechtop te kunnen lopen en is onder meer belangrijk bij fietsen, (hard)lopen en springen.

https://www.podotherapie-uden.nl/voetproblemen-voetklachten/achillespeesklachten/achillespees-en-hiel

De achillespees is de sterkste pees van het menselijk lichaam, maar zorgt toch vaak bij sporters voor problemen. De achillespees hecht aan op het hielbeen (de calcaneus) en vormt een verbinding met zowel de diepe kuitspier, de zogenaamde m. soleus, en de oppervlakkige kuitspier, de m. gastrocnemius. Doordat de kuitspieren zich bij het lopen aanspannen en weer ontspannen, beweegt het hielbeen en daarmee ook de voet. Bij bewegen worden de achillespezen veelvuldig en langdurig belast en kunnen er problemen ontstaan.

https://www.ngsmassage.nl/nieuws/item/139/achillespeesklachten,

Er kunnen ook ontstekingen ontstaan bij de plaats waar de pezen aanhechten aan het bot. Dit komt vooral voor bij de achillespees.

http://www.reumafonds.nl/default.htm

Regelmatig rekken van de kuitspieren zorgt ervoor dat de achillespees geleidelijk aan op lengte gebracht wordt.

http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

Ook Italiaanse voetballers zien er pico bello uit, leuk koppie, halve tube gel erop. Ondertussen spelen ze bijna allemaal met een scheermes op zak. Zagen ze onopgemerkt een achillespees door.

NRC,

De achillespees, tendo calcaneus, is een stevige pees in het onderbeen die de kuitspieren met de hiel verbindt.

https://www.voetenkel-amsterdam.nl/enkelklachten/achillespeesklachten

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


 • afscheuren
 • scheuren

Hoe kan het dat de voet toch beweegt als de achillespees volledig is afgescheurd? Naast de achillespees loopt de plantarispees. Deze pees is aan de mediale zijde van het hielbeen aangehecht en loopt via een heel lange smalle pees door naar een klein spiertje onder de knieholte, de m. plantaris. Deze spier-pees kan de functie van de achillespees overnemen. De achillespees kan daardoor toch afgescheurd zijn terwijl de Thompsontest goed is.

https://www.ngsmassage.nl/nieuws/item/139/achillespeesklachten,

Soms kan een achillespees acuut scheuren. De klachten lijken op een zweepslag maar bevinden zich in de achillespees. Meestal is een deuk voelbaar.

http://www.vvsport.be/blessures/blessure/achillespees.htm

Wanneer de achillespees volledig scheurt, is het bewegen van de voet naar beneden (plantairflexie) niet meer mogelijk. Bij een gedeeltelijke scheur is dit wel mogelijk, maar dit zal erg pijnlijk zijn.

https://www.ngsmassage.nl/nieuws/item/139/achillespeesklachten,

als object bij een werkwoord


 • de achillespezen belasten

Bij bewegen worden de achillespezen veelvuldig en langdurig belast en kunnen er problemen ontstaan.

https://www.ngsmassage.nl/nieuws/item/139/achillespeesklachten,

Tijdens de herstelperiode na een enkelblessure treden vaak tijdelijk achillespeesklachten op. Dit wordt veroorzaakt door het vocht rond de achillespees en de toegenomen instabiliteit van de enkel. Hierdoor wordt de achillespees zwaarder belast.

http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

 • de achillespees beschermen

Nog al te dikwijls dragen voetballers scheenbeschermers in plaats van beenbeschermers. Het is echter noodzakelijk dat niet alleen het scheenbeen, maar ook de enkel en de achillespees worden beschermd.

http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/preventie/warmingup/index.htm

Het hielstuk moet over de enkelknobbel vallen en de achillespees beschermen.

http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/preventie/warmingup/index.htm

 • de achillespezen doorsnijden
 • hun achillespezen doorsnijden
 • zichzelf de achillespezen doorsnijden

Concentratiekampgevangenen waarbij als strafmaatregel de pezen in de achterknie, de achillespezen in de hiel waren doorgesneden, waarbij de enkels met ijzeren staven tot pulp waren geslagen, de knieschijven eraf geschoten.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Mensen haatten wolven. Wolven werden levend in brand gestoken, hun kaken werden uit de kop gerukt, hun achillespezen werden doorgesneden.

Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

Toen de Amerikaanse kanonnen steeds dichterbij rolden, hadden Duitse soldaten zoutzuur uit hun veldflessen gedronken, zichzelf de achillespezen doorgesneden, de knieschijven afgeschoten.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

 • achillespezen ontlasten

Wat u moet doen, zijn veel rekoefeningen om de kuitspieren langer te krijgen (als u daarvoor geen oefeningen kent: in deze krant vindt u hoe u een inleghakje in beide schoenen kunt doen. U ontlast daarmee uw kuitspieren en achillespezen).

http://www.lexthoen.nl/

 • de achillespees ontspannen

Fysiotherapie (3 maal per week) met name bij zwelling en licht kraken van het omgevende weefsel: o.a. ijsmassage, 35 maal daags thuis gedurende 20 min.; mobilisatie, ontlastend bandageren, tijdelijk hak verhogen (om de achillespees en kuitspier te ontspannen), schoenaanpassing.

http://home-1.tiscali.nl/~knmg0260/map%20sportmedisch/chronletsel.html

 • zijn achillespees scheuren

"Piet Schrijvers wilde vorig seizoen een keer per se meedoen. Ik heb hem nog gewaarschuwd, vervolgens scheurde hij zijn achillespees. Heeft hij bij AZ wekenlang op krukken voor de groep gestaan."

NRC,

 • de achillespees stretchen

Houd je knieën aan de buitenkant van de bovenarmen en boven de grote tenen. Zo stretch je de voorkant van de onderbenen, de knieën, de rug en de enkels, de achillespees en de diepere spieren van de bekkenbodem en bovenbenen.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art_id=258,

met adjectief ervoor


 • een gevoelige achillespees
 • een langere achillespees
 • een pijnlijke achillespees

Van Langen meldde zich zaterdag af, nadat zij daags tevoren in Londen met 1.59,89 dit seizoen voor de eerste maal onder de twee minuten had gelopen maar ook voor de eerste keer een nederlaag leed op haar specialiteit. De Hilversumse [...] vreesde dat een belasting van drie wedstrijden in drie dagen teveel zou zijn voor haar gevoelige achillespees.

Meppeler Courant,

"Maar om nu te verkondigen dat wij vaardiger met een bal kunnen omspringen dan de blanken? Nee, we blijven Nederlanders. Goede teamspelers, voetballers in functie van het collectief. Dat kregen wij allemaal, blank en zwart, goed ingepeperd tijdens de opleiding. Bij Ajax of elders in Nederland. "Het schijnt dat we doorgaans sneller zijn door een iets langere achillespees en een wat anders gebouwde kuitspier, maar dat lijkt me niet van belang."

De Standaard,

"Toen de spurt werd ingezet, moest ik passen." "Problemen met het rechterbeen"", zei hij gisteren. "Spieren die vastzaten, een pijnlijke achillespees, ongemakkelijke knie ook omdat ik op de duur scheef op mijn fiets ging zitten."

De Standaard,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


 • bloedende achillespees

De titelverdediger op het nummer ging over de 'lat', maar zijn hoogtesprong kostte hem wel enkele meters achterstand op Morceli. "Dat pak je nooit meer terug natuurlijk", besefte de Spanjaard. Morceli, met bloedende achillespees en pijnlijke grimassen tijdens de ereronde, kon El Guerrouj niets kwalijk nemen. "In grote kampioenschappen heb je altijd van dat gehakketak", zei hij.

De Standaard,

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • een afgescheurde achillespees
 • doorgeneden achillespees
 • de gekwetste achillespees
 • (strak) gerekte achillespees
 • een gescheurde achillespees
 • een versleten achillespees

Lawrence Johnson, die in '94 het volledige seizoen verloor door een afgescheurde achillespees, evolueerde van zijn 5.70 uit '95 tot 5,98 meter, een Amerikaans record.

De Standaard,

Als de thylacine doodt, denkt M, verwacht ze niet haar prooi in één pijlsnelle sprint te pakken te krijgen. Vergeleken met haar naamgenoten is de 'buidelhond met een wolvenkop' bijna invalide, met verkorte voorpoten en een achterband met doorgesneden achillespees; eerder een voorovergekantelde kangoeroe dan een vooruitspringende jachthond.

Het tijgerspoor, Julia Leigh,

De gekwetste achillespees deed evenveel pijn als de ongelukkige nederlaag.

NRC,

De holvoet wordt gekenmerkt door een abnormaal hoge wreef, gespannen voetzoolbanden, tenen die neigen tot klauwstand, strak gerekte achillespees, het hielbeen is naar buiten gekanteld (varusstand), de voorvoet steunt meer op de buitenrand (supinatie).

http://www.voetverzorging.nl/

Prompt [...] bleef hij bij het van zijn renfiets stappen met zijn voet in een toeclip haken, en stortte ter aarde. Resultaat: een gescheurde achillespees, waarmee hij op de operatietafel belandde.

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

Een acteur kan zich een overslaande stem misschien nog permitteren, een zangeres moeilijker en een danser met een gescheurde achillespees gaat gegarandeerd neer.

http://www.hku.nl/pub/hku_onderzoek/pdf/theater.pdf

De spits ondergaat op 3 februari een operatie aan een versleten achillespees in het linkerbeen.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

 • de achillespees in het linkerbeen

Voetballer Lothar Matthäus is vandaag in München geopereerd aan de achillespees in het linkerbeen.

NRC,

De spits ondergaat op 3 februari een operatie aan een versleten achillespees in het linkerbeen.

De Standaard,

in voorzetselgroep


 • een blessure aan de achillepees
 • geblesseerd aan de achillespees
 • geblesseerd aan zijn achillespezen raken
 • geopereerd worden aan de achillespees
 • geopereerd zijn aan de achillespees
 • hinder aan de achillespees
 • een ingreep aan de achillespees
 • een kwetsuur aan de achillespees
 • letsel aan de achillespees
 • een ontststeking aan de achillespees
 • een operatie aan de achillespees
 • een operatie aan een achillespees
 • geopereerd worden aan de achillespees
 • pijn aan de achillespees

Ravanelli heeft wat problemen gehad, waaronder een blessure aan de achillespees.

De Standaard,

Once, dat gisteren Bruyneel met een blessure aan de achillespees verloor, had weinig moeite de koers te controleren.

NRC,

Frans Maas bleek geblesseerd aan de achillespees en kon nauwelijks afzetten bij het verspringen.

Meppeler Courant,

André Steenbergen kampt nog steeds met de naweeën van de beslissingswedstrijd tegen Forward toen hij zwaar aan zijn achillespezen geblesseerd raakte.

Meppeler Courant,

Van Overloop geraakte op 1 december geblesseerd aan de achillespees tegen Kapellen.

De Standaard,

Voetballer Lothar Matthäus is vandaag in München geopereerd aan de achillespees in het linkerbeen.

NRC,

"De artsen lieten niet veel los, bleven heel wazig omtrent de herstelperiode, maar ik hou het op een maandje inactiviteit", aldus Van Hyfte, alweer vol goeie moed. "Vorig jaar werd ik nog geopereerd aan de achillespees. De specialist stond er van te kijken hoe snel ik opkikkerde."

De Standaard,

Marathonloper Eddy Hellebuyck is licht geblesseerd. Begin deze week ondervond hij wat hinder aan de achillespees. Niks ernstigs echter: drie dagen rust moeten de Amerikaanse Belg weer op niveau brengen.

De Standaard,

Eerstdaags ondergaat Nico Vanderdonck een uitgebreid medisch onderzoek. De Gentse middenvelder sukkelt al een poosje met de buikspieren. Een operatie is niet uitgesloten. Hij onderging ook al een heelkundige ingreep aan de achillespees.

De Standaard,

Heeren komt door de kwetsuur aan de kuit en de achillespees minstens twee maanden niet in actie.

De Telegraaf,

Verdediger Coleman viel af met een zwaar letsel aan de achillespees, ook over de inzetbaarheid van de geroutineerde doelman Southall bestaan twijfels.

De Standaard,

Tot vorige week zagen zijn kansen op deelneming er wegens een ontsteking aan de achillespees nog bedenkelijk uit.

De Standaard,

Na het late forfait van Anne-Marie Danneels door een ontsteking aan de achillespees leken de buitenlandse atleten de smaakmakers te worden van het BK bij de vrouwen.

De Standaard,

Ze zapte zich door een praatprogramma, een kwis met veel ijskasten, een operatie aan de achillespees en een onheilspellende blik van de psychotische tweelingzusjes naar een derderangs weekendfilm.

Het verkeerde keelgat, Diane Broeckhoven,

Het staat nu vast dat Nico Vanderdonck (AA Gent) binnenkort een operatie aan de achillespees moet ondergaan.

De Standaard,

De spits ondergaat op 3 februari een operatie aan een versleten achillespees in het linkerbeen.

De Standaard,

Pijn aan de achillespees kan veroorzaakt worden door een achillespeestendinose. Er is meestal sprake van een drukpijnlijke zwelling 2 tot 7 cm boven de aanhechting op de calcaneus. Dit gebied wordt in de Engelstalige literatuur de midportion genoemd.

https://www.ngsmassage.nl/nieuws/item/139/achillespeesklachten,

Een 'onschuldig' ongelukje kost Koos Moerenhout waarschijnlijk deelname aan de Ronde van Spanje. De renner uit de Domo-Farm Fritesstal bezeerde zich voor de eerste etappe van de Ronde van Nederland in de ploegbus toen de chauffeur onverwacht remde. Pijn aan de achillespees deed hem donderdag nog voor de tijdrit uit de ronde stappen.

NOS Nieuws,

 • in de achillespees
 • een knik in de achillespees
 • een pijn in de achillespees
 • een scheur in de achillespees
 • een scheurtje in de achillespees

Soms kan een achillespees acuut scheuren. De klachten lijken op een zweepslag maar bevinden zich in de achillespees. Meestal is een deuk voelbaar.

http://www.vvsport.be/blessures/blessure/achillespees.htm

De pijn wordt gevoeld in de achillespees, 3 tot 5 centimeter boven de hak.

http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

Door excessieve pronatie ontstaat een knik in de achillespees, waardoor deze zwaarder belast wordt.

http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

Na 15 kilometer perfect haaswerk, moest Koen Allaert stoppen met pijn in de achillespees.

http://communities.msn.be/StijnFincioenAtletiek2000/actueel.msnw

Bij een achillespeesruptuur is er sprake van een scheur in de achillespees. Dit kan gedeeltelijk zijn of helemaal. We noemen dit of een partiële of een totale achillespeesruptuur.

https://www.ngsmassage.nl/nieuws/item/139/achillespeesklachten,

Dirk Medved, verdediger bij Club Brugge en de nationale ploeg, heeft een scheurtje in de achillespees opgelopen waardoor hij zeker twee weken out is.

De Standaard,

 • met de achillespees sukkelen

De bij FC Luik aangesloten en met een Belgische getrouwde Mourhit wordt trouwens eerlang tot Belg genaturaliseerd en komt mogelijk in aanmerking voor een nationale selectie voor het EK in Monceau begin december. Ruddy Walem daarentegen sukkelt opnieuw met de achillespees.

De Standaard,

Omdat hij bleef sukkelen met de achillespees, besloot Ruddy Walem te rade te gaan bij dokter Martens in Pellenberg.

De Standaard,

 • een aanslag op de achillespees
 • aanslagen op de achillespezen
 • de spanning op de achillespees
 • stress op de achillespees
 • iemand op de achillespees raken

"Kiprich verloor toch niet zijn schoen omdat zijn veters los zaten? Dit was een echte aanslag op de achillespees. Ik vond het belachelijk."

NRC,

De manier waarop het Meppeler Prominententeam de opponent bestreed was uiterst beschaafd. Geen aanslagen op de achillespezen, geen vlijmscherpe tackles.

Meppeler Courant,

Rekkingsoefeningen van de diepe en oppervlakkige kuitspieren verminderen de spanning op de achillespees.

http://www.vvsport.be/blessures/blessure/achillespees.htm

Maak bij beginnende achillespeesklachten gebruik van een visco-elastische inlay of een achillespeesbandage. Deze hebben een toegenomen schokabsorberend vermogen en zorgen door de hakverhoging voor kunstmatige verlenging van de achillespees. Hierdoor neemt de stress op de achillespees af.

http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

"Ik ging voor de bal maar De Condé was sneller en ik raakte Dimitri vlak op de achillespees. Gelukkig hield hij er geen blessure aan over."

De Standaard,

 • vocht rond de achillespees

Tijdens de herstelperiode na een enkelblessure treden vaak tijdelijk achillespeesklachten op. Dit wordt veroorzaakt door het vocht rond de achillespees en de toegenomen instabiliteit van de enkel.

http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

Na een enkelblessure treden, door vocht rond de achillespees en door een instabiele enkel, vaak achillespeesklachten op.

http://www.vvsport.be/blessures/blessure/achillespees.htm

 • tikken tegen zijn achillespezen

Ja, hij was hevig gefrustreerd geweest omdat de scheidsrechter hem van het veld had gestuurd in de uitwedstrijd tegen Chrystal Palace, nadat hij al zoveel tikken tegen zijn schenen, zijn enkels, zijn achillespezen had gekregen die arbiter niet had gezien.

NRC,

 • tussen de achillespees en de diepe kuitspier

Heeren liep de wedstrijd uit, maar bleek de begrenzing (facie) tussen de achillespees en de diepe kuitspier te hebben gescheurd.

De Telegraaf,

 • het afscheuren van de achillespees
 • doorbloeding van de achillespees
 • de inpantingshoek van de achillespees
 • klachten van de achillespees
 • last van de achillespees hebben
 • last van zijn achillespees hebben
 • last van zijn achillespees krijgen
 • last van de achillespezen ondervinden
 • loslating van de achillespees
 • ontlasting van de achillespees
 • ontsteking van de achillespees
 • het overbelasten van de achillespees
 • scheuring van de achillespees
 • de spanning van de achillespees
 • verlenging van de achillespees

Grofweg kunnen er 2 grote problemen ontstaan: het afscheuren van de achillespees en het overbelasten van de achillespees.

https://www.ngsmassage.nl/nieuws/item/139/achillespeesklachten,

Zorg voor een goede warming up van 5 a 10 minuten, voorafgaand aan een intensieve training. Dit zorgt voor een toename van de doorbloeding van de achillespees, waardoor het risico op een achillespeesontsteking aanzienlijk afneemt.

http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

Een andere factor die volgens Kraaijenhof, kan meespelen is dat donkere mensen een groter hielbeen hebben, waardoor de inplantingshoek van de achillespees iets gunstiger is en zij zich sneller kunnen voortbewegen.

NRC,

Wanneer de kuitspieren goed ontwikkeld zijn, dan neemt de kans op klachten van de achillespees af.

http://www.vvsport.be/blessures/blessure/achillespees.htm

Op minder dan vijf minuten van het einde stond Eddy Snelders zijn plaats aan Bernard Wégria af. De libero van Germinal had opnieuw last van de achillespees.

De Standaard,

Bij het hardlopen heb ik vaak last van mijn achillespezen. Mijn vriendin ook. Is dat een typisch vrouwenkwaaltje?

http://www.lexthoen.nl/

Over het mechanisme van het ontstaan van sportblessures zijn nog een groot aantal vragen onbeantwoord. Mogelijke oorzaken zijn interne, persoonsgebonden (endogene) factoren, zoals hoe bouw ik mijn training verantwoord op, waarom krijg ik last van mijn achillespees bij het hardlopen en externe, omgevingsgebonden (exogene) factoren.

http://www.universal.nl/users/gos/Tekst/BP_pres.htm

De Brit Rob Denmark, de Gemenebest-kampioen op de 5.000 m, haakt eveneens af. Hij ondervindt te veel last van de achillespezen.

De Standaard,

Nico Vanderdonck, die zaterdag geblesseerd uitviel, kreeg bevestiging van de eerste diagnose na een scanneronderzoek. Bij de Gentse spelmaker is er een gedeeltelijke loslating van de achillespees op het bot.

De Standaard,

Die hardloopschoen voor vrouwen is gemaakt op een smalle leest, is aan de achterzijde vaak iets extra verhoogd (ter ontlasting van de achillespees, die bij vrouwen vaak verkort is) en is er ook in kleinere maten.

http://www.lexthoen.nl/

Interne oorzaken (zoals tandwortelontsteking, andere ontstekingen, bloedarmoede, suikerziekte, chronische nierbekkenontsteking, verhoogd cholesterolgehalte, alcoholmisbruik) kunnen een ontsteking van de achillespees uitlokken.

http://home-1.tiscali.nl/~knmg0260/map%20sportmedisch/chronletsel.html

Slecht geconstrueerd schoeisel is een belangrijke oorzaak van overbelasting van de achillespees.

http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

Maak bij beginnende achillespeesklachten gebruik van een visco-elastische inlay of een achillespeesbandage. Deze hebben een toegenomen schokabsorberend vermogen en zorgen door de hakverhoging voor kunstmatige verlenging van de achillespees. Hierdoor neemt de stress op de achillespees af.

http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

Sommige geneesmiddelen tegen bacteriële infecties kunnen het risico op een scheuring van de achillespees verhogen.

De Telegraaf,

Na een zware training of wedstrijd helpt een massage om de kuitspieren te ontspannen en de spanning van de achillespees af te halen.

http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

 • ter hoogte van de achillespees

Breng nu de knie van het achterste been naar beneden. De spanning wordt nu lager in de kuit gevoeld, ter hoogte van de achillespees.

http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

Gaat u nog op hardloopschoenen trainen (of erger: op tennisschoenen) die veel platter zijn, dan raken uw kuitspieren 'overstrekt'. Er ontstaat dan zo'n grote spanning ter hoogte van de achillespees (die kuitspieren verbindt met het hielbeen) dat een overbelastingblessure een logisch gevolg is.

http://www.lexthoen.nl/

met bezittelijk voornaamwoord


 • mijn achillespees
 • mijn achillespezen
 • je achillespees
 • haar achillespezen
 • zijn achillespees
 • zijn achillespezen
 • uw achillespezen
 • hun achillespees
 • hun achillespezen

Sergei Boebka zal geen tweede olympische titel pakken in het polsstokspringen. De Oekraïner kwam tijdens de kwalificaties [...] niet aan springen toe. "Mijn achillespees", zuchtte Boebka. "Op 12 april blesseerde ik me voor het eerst. We probeerden al het mogelijke. Drie weken geleden stak de blessure opnieuw de kop op."

De Standaard,

Ik hel voorover, lopen begint met vallen, alles begint met vallen, maar mijn voeten willen niet vallen, ze verdommen het. Au! Terug, snel terug, au-au-au, mijn achillespezen.

Hier ben ik, Donald Niedekker,

Bij de Reebok filosofie horen ook speciale step-schoenen. "Met flexible voorvoet en een uitgesneden hiel. Anders krijg je kramp in je tenen en last van je achillespees," aldus Cathy Desaunois.

NRC,

Tegla Loroupe, derde, was na afloop, boos op Kimaiyo. Verongelijkt wees zij op haar achillespezen. 'Kimaiyo liep zo kort achter mij dat ze mij voortdurend op de hielen trapte. Ik heb haar verscheidene malen gevraagd wat afstand te houden maar dat deed ze niet', aldus de Kenyaanse die over twee maanden gaat proberen haar overwinning in de marathon van New York te prolongeren.

Meppeler Courant,

Trustfull heeft inmiddels een vaste plek, maar de verdediger kon gisteren niet meedoen door een blessure aan zijn achillespees.

NRC,

De soigneur glijdt met de vingers over zijn achillespezen. Eddy Bouwmans verbijt zich. Het gelaat een grimas. Toch voelden zijn benen "niet echt slecht", bezweert hij.

NRC,

Moet ik geen sokken aan? Jawel. Sokken beschermen namelijk de voeten. Ze houden ook uw achillespezen warm, met name als de sok wat langer is. Speciale sportsokken zijn altijd beter dan gewone, omdat sportsokken geen naden hebben en ook niet hard worden als ze nat worden.

http://www.lexthoen.nl/

Wat u moet doen, zijn veel rekoefeningen om de kuitspieren langer te krijgen (als u daarvoor geen oefeningen kent: in deze krant vindt u hoe u een inleghakje in beide schoenen kunt doen. U ontlast daarmee uw kuitspieren en achillespezen).

http://www.lexthoen.nl/

Zijn zwarten getalenteerder dan blanken, of trainen ze gewoon harder? In de zwarte atletengemeenschap van vooral de Verenigde Staten en Canada is de zaak onderwerp van gesprek, zeker sinds de Brit Sir Roger Bannister vorig jaar de stelling lanceerde dat zwarten op het gebied van sprinten superieur zijn aan blanken. "Ik weet niet waarom dat zo is," zei Sir Roger, "misschien omdat het hielbeen van zwarten groter is, misschien omdat hun achillespees langer is, misschien omdat ze minder onderhuids vet hebben."

De Standaard,

Mensen haatten wolven. Wolven werden levend in brand gestoken, hun kaken werden uit de kop gerukt, hun achillespezen werden doorgesneden.

Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

met ander, nevengeschikt substantief


 • de achillespees en kuitspier
 • achillespezen, kuiten, knieën en hamstrings

Fysiotherapie (3 maal per week) met name bij zwelling en licht kraken van het omgevende weefsel: o.a. ijsmassage, 35 maal daags thuis gedurende 20 min.; mobilisatie, ontlastend bandageren, tijdelijk hak verhogen (om de achillespees en kuitspier te ontspannen), schoenaanpassing.

http://home-1.tiscali.nl/~knmg0260/map%20sportmedisch/chronletsel.html

Ze weet inmiddels hoe haar lichaam in elkaar zit. "Mijn benen zijn niet super-de-luxe"', constateerde ze al eerder. Daar liggen de problemen, achillespezen, kuiten, knieën en nu weer hamstrings.

NRC,

 • hamstrings, knie en achillespees
 • de kuit en de achillespees
 • de kuiten, achillespezen en de scheenbenen
 • kuitspieren en achillespezen
 • de onderbenen, de knieën, de rug en de enkels, de achillespees en de diepere spieren van de bekkenbodem en bovenbenen
 • het scheenbeen, de enkel en de achillespees
 • zijn schenen, zijn enkels, zijn achillespezen

Ja, hij was hevig gefrustreerd geweest omdat de scheidsrechter hem van het veld had gestuurd in de uitwedstrijd tegen Chrystal Palace, nadat hij al zoveel tikken tegen zijn schenen, zijn enkels, zijn achillespezen had gekregen die arbiter niet had gezien.

NRC,

Bij PSV hield de Haagse trainer zijn 'ontdekking' in de eerste maanden nog de hand boven het hoofd. Klas was volgens hem een slow-starter en bij KVM kreeg hij aanvankelijk ook veel kritiek tot hij tegen Anderlecht een keer de sterren van de hemel speelde. Maar dat moment kwam bij PSV nooit. Daar kreeg hij de kans niet voor. Hij was weliswaar maanden uitgeschakeld met blessures aan hamstrings (beide benen), knie en achillespees, maar eenmaal fit mocht hij slechts vanaf de zijlijn toekijken.

NRC,

Heeren komt door de kwetsuur aan de kuit en de achillespees minstens twee maanden niet in actie.

De Telegraaf,

Veel vrouwenschoenen zijn van achteren extra verhoogd. Sommige vrouwen hebben hun hele leven op hoge hakken gelopen, de extra verhoging aan de achterzijde van de schoen voorkomt overmatig blessuregevaar aan de kuiten, achillespezen en de scheenbenen.

http://www.lexthoen.nl/

Wat u moet doen, zijn veel rekoefeningen om de kuitspieren langer te krijgen (als u daarvoor geen oefeningen kent: in deze krant vindt u hoe u een inleghakje in beide schoenen kunt doen. U ontlast daarmee uw kuitspieren en achillespezen).

http://www.lexthoen.nl/

Houd je knieën aan de buitenkant van de bovenarmen en boven de grote tenen. Zo stretch je de voorkant van de onderbenen, de knieën, de rug en de enkels, de achillespees en de diepere spieren van de bekkenbodem en bovenbenen.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art_id=258,

Nog al te dikwijls dragen voetballers scheenbeschermers in plaats van beenbeschermers. Het is echter noodzakelijk dat niet alleen het scheenbeen, maar ook de enkel en de achillespees worden beschermd.

http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/preventie/warmingup/index.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


achillespees 1.1

blessure aan de achillespees; achillespeesblessure
Kortheidshalve gebruikt in de sportjournalistiek bij de vermelding van blessures van sportlieden.

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een achillespees…

is een blessure

   Algemene voorbeelden


   Op Maes, Jaskulski en Edmilson na moet Standard zaterdag tegen Charlerloi al z'n meest ervaren spelers missen. Debusschere (achillespees), Schepens (enkel) en Houlmont (lies) waren al onbeschikbaar. In de bekerwedstrijd tegen Ekeren blesseerden zich ook Bisconti (dij), Hellers (dij), Dinga (knie) en Pekovic (achillespees). Zij ondergaan vandaag een echografie die de ernst van hun blessures en de duur van hun onbeschikbaarheid moet bepalen.

   De Standaard,

   Genaux (achillespees) en Bodart (spierletsel) trainden niet. Schepens, die last heeft van de dijspier, beperkte zich tot lopen.

   De Standaard,

   Ajax moet het rooien zonder Santos (achillespees) maar Frank de Boer is opnieuw fit.

   De Standaard,

   Gritters collega Schuitema moest het stellen zonder André Steenbergen (achillespees) en Van der Sar (ziek), terwijl hij wegens een trainingsachterstand 'lange' Jan Spijkerman en Harry Postma op de bank posteerde.

   Meppeler Courant,

   Zaterdag, in het oefenduel met Volendam (1-1), ontbraken Ronald de Boer, Taument en Witschge. De Boer (rug) en Taument (achillespees) hadden absoluut niet kunnen spelen, Witschge bleef uit voorzorg aan de kant.

   NRC,

   Debusschere (achillespees), Hellers (dij), Bisconti (dij) en Pekovic (nierstenen) liepen gisteren rondjes, maar geen van hen zal vijdag tegen Moeskroen al kunnen spelen.

   De Standaard,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   achillespees 2.0

   kwetsbare of meest kwetsbare plek, plaats; zwak of zwakste punt van iemand of iets; punt waarop iemand of iets kwetsbaar of het kwetsbaarst is; achilleshiel
   In deze betekenis in België gebruikelijker dan in Nederland, waar eerder achilleshiel wordt gebruikt.

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een achillespees…

   is een eigenschap

     Algemene voorbeelden


     Achillespees bij een daadwerkelijke aanpak van de droogte vormt de regionalisatie van de Spaanse besluitvormingsstructuur. De zeventien autonome regio's waarin Spanje gedurende de overgang naar democratie is opgesplitst verdedigen met hand en tand hun eigen waterreserves.

     NRC,

     Combinatiemogelijkheden


     als object bij een werkwoord


     • achillespezen hebben

     Studiefinanciering heeft vele, pijnlijke achillespezen Het studietoelagesysteem is tijdens de voorbije jaren selektiever geworden: steeds meer studenten krijgen steeds minder geld. Het aantal beursstudenten daalde ondanks het grote aantal studenten in het hoger onderwijs. Het beursgeld schiet meer dan tekort om de studiekosten te kunnen betalen.

     http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/jg26/veto2621/studietoelage.html

     Stockmans is eigenlijk een even groot artiest als, zeg maar, Raveel of Panamarenko. Maar hij heeft twee achillespezen. Ten eerste werkt hij met klei en niet met doek, verf en penseel. Hij kreeg in 1988 dan wel de (Vlaamse) Staatsprijs voor beeldende kunst en werd vorig jaar cultureel ambassadeur van Vlaanderen, maar een keramist wordt in kunstkringen nog vaak niet voor vol aangezien. Door de technische eisen is het verrassende en spontane van echte kunst er niet, is de redenering.

     De Standaard,

     • iemand achillespees raken

     Te laat besefte ik dat ik Joyces achillespees had geraakt. Op de arbeidsmarkt betekende ze nulkommanul, een feit dat zich nog pijnlijker vertaalde in haar portemonnee.

     In liefdes naam, Greta Seghers,

     • zijn achillespees tonen

     Precies hier, in zijn bevlogen en openhartige apologie van de estetiek als grote subversieve kracht, toont Michiels even zijn achillespees wanneer hij, verwijzend naar Adorno, Bataille en tegenkultuur-goeroe Marcuse, onomwonden poneert dat geen (modern) kunstwerk "zich nog kan aandienen als een gesloten geordend systeem". Maar kom, dat hij die helemaal vrij is van dogma's, de eerste steen werpe...

     De Standaard,

     met koppelwerkwoord


     • de achillespees blijven

     Bij regenweer konden de bewoners een boek lezen in een luie stoel of bood een draagbare televisie het nodige verzet. De kookhoek bleef de achillespees. De drie branders ten spijt kon het gasstel onmogelijk de vereiste hitte opwekken. Bepaalde gerechten waren tot mislukken gedoemd.

     Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

     • de achillespees zijn

     Kinderen zijn de achillespees van de murwe ouders-konsumenten. De commercie weet dat zeer goed.

     De Standaard,

     met adjectief ervoor


     • pijnlijke achillespezen

     Studiefinanciering heeft vele, pijnlijke achillespezen Het studietoelagesysteem is tijdens de voorbije jaren selektiever geworden: steeds meer studenten krijgen steeds minder geld. Het aantal beursstudenten daalde ondanks het grote aantal studenten in het hoger onderwijs. Het beursgeld schiet meer dan tekort om de studiekosten te kunnen betalen.

     http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/jg26/veto2621/studietoelage.html

     Spieren die vastzaten, een pijnlijke achillespees, ongemakkelijke knie ook omdat ik op de duur scheef op mijn fiets ging zitten.

     De Standaard,

     met voorzetselgroep


     Voorzetsel: van

     • de achillespees van het beleid
     • de achillespees van het bedrijfje
     • de achillespees van de eersteklasser
     • de achillespees van de georganiseerde misdaad
     • de achillespees van de mormoonse kerk
     • de achillespees van de Nederlandse schilder- en tekenkunst
     • de achillespees van de struikroos
     • de achillespees van ons voetbal
     • de achillespezen van het plan

     De achillespees van het beleid was de projekthulp. Nederland dacht met grote projekten de wereld te helpen, maar velen waren een "teoretisch sukses"': ze voldeden aan Haagse voorwaarden.

     De Standaard,

     Deze bewuste kleinschaligheid is tegelijk de sleutel tot succes en de achillespees van het bedrijfje.

     De Standaard,

     De plek waar hij werkt is de achillespees van het produktieproces. Bij gieten komt het vooral op drie dingen aan: de temperatuur, de tijd en de samenstelling. Daar moeten Adnen en zijn collega's op toezien.

     NRC,

     De speciale aandacht die de Nederlander en de Zaïrees volgend seizoen zullen krijgen, kan de ploeg wel eens voor problemen stellen. Dat kan de achillespees van de nieuwe eersteklasser worden.

     De Standaard,

     "Luxemburg moet meewerken aan de fiscale harmonisering, het gekoesterde bankgeheim prijsgeven en actiever zijn in de opsporing van fraudeurs. Want Al Capone werd niet opgepakt wegens moord, maar op grond van fiscale fraude. Dat is nu de achillespees van de georganiseerde misdaad", aldus de senator die de zitting van Kamer en Senaat bijwoonde.

     De Standaard,

     Vanuit wetenschappelijk oogpunt is voor Coenen de Papirus Joseph Smith de achillespees voor de mormoonse kerk. Alle pogingen ten spijt om de zienersgaven van de profeet te redden, blijft de papirus een niet weg te cijferen dokument dat twijfel doet rijzen.

     De Standaard,

     Het navolgen van de zeventiende-eeuwse meesters kon dus tot bevredigende resultaten leiden, met name wanneer het werk, als bij Schotel en Schouman, 'iets eigendommelijks' had. Maar deze alom verbreide praktijk van navolging is tevens de achillespees van de Nederlandse romantische schilder- en tekenkunst.

     NRC,

     De achillespees van de struikroos is de veredelingsplaats. We doen er dan ook goed aan rond de veredelingsplaats wat aarde aan te brengen. Niet te veel, want anders zullen de struikrozen in het voorjaar te vroeg uitlopen.

     De Standaard,

     De spelers zijn zich intussen aan het opwarmen. Dat gebeurt op een smalle strook naast de kleedkamer. "We moeten het veld sparen", licht de bondsleider toe. "De achillespees van ons voetbal. San Marino telt in totaal negen voetbalterreinen. Slechts zes mogen echt die naam dragen en zijn geschikt voor volwassenen."

     De Standaard,

     De achillespezen van het plan zijn, volgens de staatsrivierloodsen, het uitblijven of zwaar onderschatten van zware investeringen zoals de aankoop van helikopters, de aanleg van radareilanden in zee en vleugelboten om de loodsen sneller aan boord te brengen.

     De Standaard,

     • de achillespees van Distrigas
     • de achillespees van Glaverbel

     Ondanks het monopolie werden het voor Distrigas geen kommerloze tijden. De oliecrisis van 1973 veroorzaakte een stijging van de vraag naar aardgas, maar legde tegelijk de achillespees van Distrigas bloot: de volledige afhankelijkheid van de Nederlandse gasbel.

     De Standaard,

     De zware schuldenlast - die in slechte ekonomische tijden vreet aan de werkmiddelen - blijft desondanks de achillespees van Glaverbel. De groep bouwde haar schulden daarom gestaag af. In juli kwam er een kapitaalverhoging en aangezien Glaverbel zich vooral wil toeleggen op de produktie van vlakglas, verkocht ze ook haar glasparelaktiviteiten.

     De Standaard,

     met telwoord ervoor


     • twee achillespezen

     Stockmans is eigenlijk een even groot artiest als, zeg maar, Raveel of Panamarenko. Maar hij heeft twee achillespezen. Ten eerste werkt hij met klei en niet met doek, verf en penseel. Hij kreeg in 1988 dan wel de (Vlaamse) Staatsprijs voor beeldende kunst en werd vorig jaar cultureel ambassadeur van Vlaanderen, maar een keramist wordt in kunstkringen nog vaak niet voor vol aangezien. Door de technische eisen is het verrassende en spontane van echte kunst er niet, is de redenering.

     De Standaard,

     met bezittelijk voornaamwoord


     • mijn achillespees
     • haar achillespees
     • zijn achillespees

     "Het begon nochtans goed", blikte Vandecaveye terug op de finale tegen de Japanse Yuko Emoto. "Ik plaatste twee mooie aanvallen en hoorde Jean-Marie roepen: doe maar verder. En dan vlieg ik plots door de lucht, op de rand van de mat. Was het binnen, was het buiten? Ach, het doet er niet toe: het was gedaan. Emoto zal wel altijd mijn achillespees blijven.'"

     De Standaard,

     Het college van burgemeester en schepenen noemde hem Anna's zwakke plek. Haar achillespees. Wie van haar iets gedaan wilde krijgen, kwam eerst voorzichtig bij hem polsen.

     Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

     Jeltsin beseft wel dat in Tsjetsjenië zijn restant aan geloofwaardigheid op het spel staat, hij beschouwt het zelf als zijn achillespees in de campagne voor de presidentsverkiezingen van 16 juni.

     De Standaard,

     voorafgegaan door naamvalsgenitief


     • iemands achillespees

     Mijn vaders achillespees was mijn moeder. Niets of niemand anders kon hem raken, ook ik niet.

     In liefdes naam, Greta Seghers,

     Zo was de Friezin Jorritsma begrijpelijkerwijs gegriefd toen hij het kabinet - en dus impliciet haar als meest betrokken minister - van "randstedelijke arrogantie" betichtte, omdat het besloten had in Limburg een snelweg aan te leggen waar de Limburgers hem niet wilden. Dat is Bolkesteins achillespees, maar zolang hij de partij overwinningen bezorgt, zal hij er geen last van hebben.

     NRC,

     De afhankelijkheid van een op langere termijn ook weinig stabiel regime als dit in Kigali, is Kabila's achillespees.

     De Standaard,

     Te laat besefte ik dat ik Joyces achillespees had geraakt. Op de arbeidsmarkt betekende ze nulkommanul, een feit dat zich nog pijnlijker vertaalde in haar portemonnee.

     In liefdes naam, Greta Seghers,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding