achtingswaardig


achtingswaardig 1.0

(formeel; verouderend; (vooral) geschreven taal)

door zijn kwaliteiten of eigenschappen achting verdienend; achting afdwingend; waard om geacht te worden; achtenswaardig
Veel minder gebruikelijk dan het synoniem achtenswaardig.
Zie ook : achtenswaardig

Algemene voorbeelden


Een gerespecteerd mens is: prijzenswaardig, eervol, eerbiedwekkend, eerbiedwaardig en achtingswaardig.

http://www.mamjo.com/forum/index.php?topic=198902.15,

Ik kon bij niemand terecht, want mijn familie stond als godsvruchtig, opofferend, achtingswaardig, sjiek, enz. bekend. Dat beeld werd ik gedwongen in stand te houden en te voeden.

http://dochtersions.web-log.nl/dochter/mijn-ptssitems.html,

Buiten de meer dan 100 commissariaten door advocaten zijn vele van de amices en confrères ook nog Raadsheer en Rechter Plaatsvervanger en kom je deze heren ook weer tegen bij de Raden en Hof van Discipline! Daarnaast ook bij de vele achtingswaardige clubs zoals de Rotary, de Lions, de Ronde Tafel, de Witte en geheime Genootschappen zoals de Vrijmetselarij en de Maltezer Ridders.

http://www.sdnl.nl/quekel-41.htm,

De Nederlandsche Bank (DNB), let op de 'ch', is een achtingswaardig instituut dat geleid is door grote namen als Zijlstra, Duisenberg en nu dan Nout Wellink.

http://www.recht.nl/vakliteratuur/aflevering.html?aflevering=12203

De richting van uw personeelspolitiek wordt met de dag duidelijker. In het begin stonden er enkele kompetente en achtingswaardige mensen rondom u. Maar u verwelkomde ook entoesiast individuen wier enige deugd hun persoonlijke loyauteit is.

De Standaard,

Als een volwassen kerel zich handtam laat maken door een directief of bevel tot gehoorzaamheid aan de premier in een vrije en open democratie dan fungeert hij niet als symbool van 'plaatsvervangende schaamte' van de mannen, nee, dan IS hij verworden tot het symbool zelve. Dan hoef ik nooit meer naar andere praktijkvoorbeelden om te kijken, ik zeg dan gewoon .. nou .. ehh, kijk eens naar die Pechthold dan, ex-burgermeester, een hoog en achtingswaardig man, een staatsdienaar, een lafaard eerste klas en huichelaar.

http://www.banality.nl/pivot/entry.php?id=1511,